Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Σοκ για συντάξεις ΔΕΚΟ και Δημοσίου-Τα εφιαλτικά σενάρια για τις συντάξεις

Σοκ για συντάξεις ΔΕΚΟ και Δημοσίου-Τα εφιαλτικά σενάρια για τις συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Κατώτερη επικουρική σύνταξη 173 ευρώ προβλέπει σχέδιο το οποίο έχει στα χέρια του το Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του συνολικού σχεδίου αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, το οποίο πρέπει να παρουσιάσει στους δανειστές μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Το νέο “πλαφόν” αυτό στις συντάξεις τις οποίες δίδει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα φέρει από το 2016 μεσοσταθμικές μειώσεις 6% σε όλες σχεδόν τις επικουρικές συντάξεις πλην του ΙΚΑ, δηλαδή κυρίως σε εκείνες του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ. Έτσι η κατώτερη επικουρική ασφάλιση σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα θα φτάσει στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με τη μέση επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ που ανέρχεται στα 164 ευρώ.

Παρεμβάσεις 600 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑ

Οι μειώσεις αυτές σε περίπου 400.000 επικουρικές συντάξεις επί συνόλου 1,1 εκατομμυρίου οι οποίες δίνονται από το ΕΤΕΑ, μαζί με την αύξηση των εισφορών κατά 0,5% -1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης αλλά και την είσπραξη οφειλών από άλλα ταμεία μπορούν να φέρουν τουλάχιστον εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ από πλευράς επικουρικής ασφάλισης αρχής γενομένης από το επόμενο έτος.

Στελέχη του Υπ. Εργασίας εκτιμούν ότι από την αύξηση των εισφορών θα εισπραχθούν 200 -250 εκατ. ευρώ, από τις μεσοστάθμικές μειώσεις 6% στις επικουρικές συντάξεις θα προκύψει εξοικονόμηση 300-350 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 50 -100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη σταδιακή είσπραξη οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ από άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης τα οποία δεν αποδίδουν εγκαίρως τις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “Ήλιος” οι τομείς του ΕΤΕΑ που δίδουν μέση επικουρική σύνταξη πάνω από τα 173 ευρώ (σ.σ. δεν έχει ενσωματωθεί η επιβάρυνση της εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Σεπτέμβριο) είναι οι ακόλουθοι:

Στο στενό δημόσιο τομέα:

Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) : 236 ευρώ

Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ): 225 ευρώ

Εργαζομένων στην ΕΡΤ και Τουρισμού (ΤΕΑΠ ΕΡΤΤ): 311 ευρώ

Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ -ΚΥ): 177 ευρώ

εργαζομένων στην ΕΤΒΑ (ΤΕΑΠ ΕΤΒΑ): 345 ευρώ

Εργαζομένων ΗΣΑΠ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ): 176 ευρώ

Εργαζομένων ΔΕΗ (ΤΕΑΠ ΔΕΗ): 243 ευρώ

Εργαζομένων ΟΤΕ (ΤΕΑΠ ΟΤΕ): 197 ευρώ

Στον ιδιωτικό τομέα:

Ναυτικών Πρακτόρων (ΤΕΑΥΝΤΠ) : 360 ευρώ

Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ): 230 ευρώ

Προσωπικού Οικοποιείας – Ζυθοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ): 195 ευρώ

Χημικών (ΤΕΑΧ): 177 ευρώ

Εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ): 224 ευρώ

Μηχανικών (ΕΛΕΜ): 385 ευρώ

Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) : 522 ευρώ

Πρώτα θα πληγούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό υποστήριξε μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως τόνισε, εάν εφαρμοστεί ολόκληρη η ατζέντα του ασφαλιστικού, “τότε θα πάμε σε μεγάλες μειώσεις για όλους τους συνταξιουχους” για “μικρές, μεσαίες και ανώτερες” συντάξεις ενώ συμπλήρωσε ότι “με τις επτά ρυθμίσεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του τρίτου μνημονίου, οι πρώτες που θα πληγούν και θα πληγούν περισσότερο είναι οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ”.

Ανέφερε πως “το ασφαλιστικό ισορροπεί πάνω σε σχοινί, έχουμε ισορροπία τρόμου” σημειώνοντας ότι οι εκκρεμούσες συντάξεις χρηματοδοτούν τις καταβαλλόμενες.

Τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια πάγωσε η καταβολή του εφάπαξ “όπου εκκρεμούν 61.000 ή κόστους 1,8 δισ. ευρώ”, ενώ μίλησε για 4,5 δισ. ευρώ που αναλογούν στις 391.000 εκκρεμούσες συντάξεις -κύριες, επικουρικές, μεριματικές και εφάπαξ- ποσά τα οποία ζητούνται αλλά δεν καταβάλλονται.

Επισήμανε ότι υπάρχει πίεση των δανειστών να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τόσο στις επικουρικές όσο και στις κύριες συντάξεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα «Νέα» ο επανυπολογισμός των συντάξεων από την αρχή θα φέρει εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ αλλά και μεγάλες μειώσεις. Το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό θα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα ονομάζεται κοινωνικός συντελεστής και θα λαμβάνει υπόψιν του 3 κριτήρια για τις περικοπές συντάξεων τα οποία θα είναι τα εξής:

  • Την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι
  • Τον χρόνο ασφάλισης που είχαν.
  • Το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν λίγα έτη ασφάλισης, αλλά και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία.
Παράλληλα όμως, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται και όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ειδικά ταμεία και παίρνουν υψηλούς μισθούς, έχοντας όμως λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.
Στόχος πάντως της κυβέρνησης παραμένει η μνημονιακή δέσμευση για μείωση των δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ.

capital.gr/imerisia.gr

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *