Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Aπόψεις / Άρθρα / Υ.Ε.Ε.Β.Ε. : ΄΄Ο φτωχός συγγενής….΄΄ Το αποτέλεσμα του άκρατου συγκεντρωτισμού!!!

Υ.Ε.Ε.Β.Ε. : ΄΄Ο φτωχός συγγενής….΄΄ Το αποτέλεσμα του άκρατου συγκεντρωτισμού!!!

Με το κείμενο αυτό, η πρωταρχική επιδίωξη μου είναι, να στηλιτεύσω μια παγιωμένη τακτική, που χρησιμοποιείται από την φυσική και πολιτική ηγεσία του κλάδου μας. Δευτερευόντως, να τις αφυπνίσω με τα γραφόμενά μου, προκειμένου να διαφοροποιήσουν την τακτική αυτή, μιας και το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει το φλέγον ζήτημα της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ.  και θα μπορούσε κάλλιστα στην αλλαγή πλεύσης που κάποιοι ευαγγελίζονται, να ενταχθεί το πρόβλημα που αναλύω παρακάτω ώστε να διορθωθεί….

Η τακτική που ανέφερα παραπάνω δεν είναι άλλη από τον απόλυτο συγκεντρωτισμό. Ο οποίος βέβαια, πηγάζει από τη λογική του Αθηνοκεντρικού κράτους με την όποια λειτουργούσε και επιμένει να λειτούργει η φυσική και πολιτική ηγεσία του κλάδου μας. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο ‘’μαρασμό’’ κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες και ως φυσική εξέλιξη του είναι να μην καταφέρνουν να αποδώσουν σε μέγιστο βαθμό τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θα μπορούσα να απαριθμήσω  πολλές τέτοιες περιφερειακές υπηρεσίες….

Τρανταχτό παράδειγμα και ‘’θύμα’’ της εν λόγω τακτικής αποτελεί η Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος (Υ.Ε.Ε.Β.Ε.), μια επιτελική υπηρεσία η όποια έχει ως έδρα την συμπρωτεύουσα, με κατά τόπο αρμοδιότητα σχεδόν τη μισή Ελλάδα (από την Λάρισα έως και τον Έβρο)  και λειτουργεί ως παράρτημα της εθνικής υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.). Μια υπηρεσία η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε, να προσδώσει  άλλο κύρος, στο σύνολο της εικόνας του σώματος που απηχεί, στην εδαφική αρμοδιότητα της και όχι μόνο….

Κατ’ αρχάς όσον αφορά το καθαρά αστυνομικό της έργο λειτουργώντας επικουρικά, λογώ της περαιτέρω επιστημονικής γνώσης που θα παρείχε στις υπόλοιπες υπηρεσίες, θα απέδιδε καλύτερα ο απώτερος σκοπός του αστυνομικού έργου, η άμεση δηλαδή διαλεύκανση εγκλημάτων. Επίσης σε γενικότερο επίπεδο,  την ώρα που το έγκλημα καλπάζει με ασύλληπτους ρυθμούς,  θα απέπνεε στον πολίτη την αίσθηση ότι μπορεί να βασιστεί και να στηριχτεί σε μια σύγχρονη αστυνομία βασισμένη σε άρτιες επιστημονικές μεθόδους, οι όποιες θα ήταν συνδυασμένες με την εμπειρία και τις μεθόδους των προανακριτικών υπηρεσιών και έτσι θα επιτυγχάνονταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα  όπως στα περισσότερα προηγμένα κράτη….

Δυστυχώς όμως οι ευνοϊκές συνθήκες που επικαλέστηκα παραπάνω είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν λόγω του άκρατου συγκεντρωτισμού της ηγεσίας (πολιτικής-φυσικής) και φυσικό επακόλουθο είναι να υπάρχουν αρκετά δυσεπίλυτα ζητήματα που πλήττουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία….

Παρακάτω παραθέτω τα κυριότερα :

1] Οι εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις για την αρτιότερη κατάρτιση του προσωπικού είτε σε επίπεδο διακρατικών συνεργασιών με συνδέσμους το ιδίου αντικειμένου από άλλα κράτη, είτε ακόμη και σε εσωτερικό επίπεδο από την επιτελική υπηρεσία (Δ.Ε.Ε.) προς το παράρτημά της (Υ.Ε.Ε.Β.Ε.) ,  είναι σχεδόν ανύπαρκτες με το πρόσχημα τις περισσότερες φορές της έλλειψης προβλεπόμενων κονδυλίων ή άλλων κολλημάτων…

2] Καμία μελέτη για την άμεση μηχανογράφηση των αρχείων της υπηρεσίας…. Ενέργεια που θα απελευθέρωνε σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την Υ.Ε.Ε.Β.Ε. αλλά και το σύνολο των υπολοίπων υπηρεσιών από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες!!!

3] Ελάχιστες έως μηδαμινές υποδομές για διασύνδεση μέσω των νέων τεχνολογιών, της Υ.Ε.Ε.Β.Ε. είτε με τις υπηρεσίες που εποπτεύει (Τ.Ε.Ε και Γ.Ε.Ε.) είτε με άλλες άμεσα συνεργαζόμενες υπηρεσίες αστυνομικές και μη (Αλλοδαπών, SIRENE, Δικαστικές υπηρεσίες,  πύλες εισόδου στη χώρα όπως αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακούς σταθμούς…).

4] Μη ύπαρξη εργαστήριου ανάλυσης βιολογικού υλικού (DNA) στην Υ.Ε.Ε.Β.Ε. με αποτέλεσμα οι αναλύσεις να γίνονται μόνο στη Δ.Ε.Ε. (Αθήνα), αφού αποσταλούν πρώτα εκεί, με όποιο κόστος οικονομικό συνεπάγεται όλη αυτή η διαδικασία, αλλά και με συνέπεια πολλές φορές τις μεγάλες καθυστερήσεις στις απαντήσεις, διότι πέραν του χρονοβόρου της διαδικασίας της ανάλυσης ,υφίσταται και η συσσώρευση πολλών υποθέσεων…

5] Η ανεπαρκής επάνδρωση της υπηρεσίας με μεγαλύτερο αριθμό επιστημονικού προσωπικού κυρίως, αλλά και όχι μόνο, από την δεξαμενή των συναδέλφων που ήδη κατέχουν κάποιο  πτυχίο που αφορά το αντικείμενο της υπηρεσίας και οι οποίοι είναι ήδη γαλουχημένοι στις ανάγκες και τις επιταγές του αστυνομικού λειτουργήματος…

6]  Οι σοβαρότατες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό που αφορούν:

α) Την αναβάθμιση και επέκταση του αυτόματου συστήματος αναγνώρισης δακτυλικών παλαμικών αποτυπωμάτων (Α.Σ.Α.Δ-Π.Α) το όποιο μάλιστα πέραν όλων των άλλων εφαρμογών θα μπορούσε στην παρούσα συγκυρία και συγκεκριμένα,  στα πλαίσια αντιμετώπισης του τεράστιου αριθμού εισροών λαθρομεταναστών που παρουσιάζεται  από τα χερσαία σύνορα της χώρας (ανατολικά, βόρεια και δυτικά), τα οποία ανήκουν στην κατά τόπο αρμοδιότητα της Υ.Ε.Ε.Β.Ε., να δώσει λύσεις σε ζωτικής σημασίας θέματα  που έχουν προκύψει (Λαθρομετανάστευση…..).

β) Τον εξαιρετικά μικρό αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών που διαθέτει η υπηρεσία (σε συνάρτηση με το παραγόμενο έργο) με ότι επακόλουθα δημιουργεί το ζήτημα αυτό , αφού ένα μεγάλο ποσοστό των εργασιών του προσωπικού διεκπεραιώνεται αποκλειστικά σ’ αυτούς και  οι όποιοι μάλιστα στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλαιού τύπου (χωρίς τις κατάλληλες υποδομές) και χρήζουν αν όχι άμεσης αντικατάστασης τουλάχιστον κατεπείγουσας αναβάθμισης!!

γ) Τις μεγάλες ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό, που αφορούν την είσοδο και παραμονή του προσωπικού σε χώρους εγκλημάτων, νεκροτομεία ή νεκροθαλάμους νοσοκομείων καθώς και εντός των χώρων των εργαστηριών της υπηρεσίας, όπου πραγματοποιούνται αναλύσεις (και χρησιμοποιούνται διάφορες ουσίες…)  και όλα τα παραπάνω άπτονται  θεμάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος…  καταστρατηγώντας το Π.Δ. περί υγιεινής!!!

δ) Τον μικρό αριθμό οχημάτων  για την κάλυψη των αναγκών της εδαφικής αρμοδιότητας και τα συσσωρευμένα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα εξαιτίας της συνεχούς χρήσης και της μη αντικατάστασης τους!!

ε) Την φειδωλή χορήγηση κονδυλίων που αφορούν στην αγορά αναλώσιμων υλικών καθώς και την επισκευή ή αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντα εξοπλισμού (πέραν των ηλεκτρονικών υπολογιστών) ή ακόμη και στην αγορά νέου πιο σύγχρονου εξοπλισμού για το σύνολο των τμημάτων που συγκροτούν την Υ.Ε.Ε.Β.Ε..

Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα κυριότερα ζητήματα, που έχουν οδηγήσει στην απαξίωση την εν λόγω υπηρεσία. Κάποια από αυτά πιθανολογώ πως είναι ήδη γνωστά αλλά στοιβάζονται εδώ και χρόνια σε σκονισμένα συρτάρια. Αν θέλουμε να έχουμε μια πλήρως αναβαθμισμένη  και σύγχρονη αστυνομία όσον αφορά το επιστημονικό κομμάτι που άπτεται των αρμοδιοτήτων της εγκληματολογικής έρευνας γενικότερα, αρκεί η γρήγορη επίλυση των παραπάνω ζητημάτων!!!

Κλείνοντας λοιπόν το κείμενο μου, θέλω να ευχηθώ επιτέλους ‘’κάποιοι’’ να δοκιμάσουν και κάτι διαφορετικό μακριά από τη λογική του συγκεντρωτισμού, που έχουν οδηγήσει την Υ.Ε.Ε.Β.Ε. να χαρακτηρίζεται ως ‘’Ο φτωχός συγγενής’’. Έτσι ώστε αυτή τη φορά στα πλαίσια της φημολογούμενης αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ., να βρεθούν και τα απαιτούμενα  κονδύλια που θα στηρίξουν ένα πλήρες πλάνο ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της εν λόγω υπηρεσίας….. Είμαι πεπεισμένος πως τα αποτελέσματα μιας τέτοιας ενέργειας θα έχουν θετικό αντίκτυπο για όλη την εικόνα του σώματος και μάλιστα άμεσα….

 

Με εκτίμηση

ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ Λάζαρος

Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης στην Π.Ο.ΑΣ.Υ. και μέλος της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης

Τιμή και δόξα στην Ελληνική Αστυνομία

Του δρος Κωνσταντίνου Δούβλη Για τους αναγνώστες μου, δεν είναι μυστικό ότι αγαπώ την έννομη …