Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Μειωμένα ωράρια και αλλαγές στις άδειες δημοσίων υπαλλήλων

Μειωμένα ωράρια και αλλαγές στις άδειες δημοσίων υπαλλήλων

Ευνοϊκές αλλαγές για κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων στη χορήγηση αδειών και στην εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας, φέρνει διευκρινιστική εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Οι αλλαγές αφορούν στις χορηγήσεις τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου τέκνου και άνω, άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, ειδικής άδειας και μειωμένου ωραρίου λόγω αναπηρίας, καθώς και μειωμένου ωραρίου σε υπαλλήλους γονείς ενήλικων τέκνων με αναπηρία.

Ειδικότερα, μετά από σχετική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τη χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου τέκνου και άνω, από την εγκύκλιο προκύπτει ότι η άδεια χορηγείται αυτοτελώς για κάθε τέκνο ξεχωριστά (δηλαδή τρείς μήνες για το τρίτο παιδί, τρείς μήνες για το τέταρτο παιδί κλπ.) και όχι άπαξ, όπως συνέβαινε έως τώρα, με βάση εγκύκλιο του 2008.

Για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι ο χρόνος απουσίας των υπαλλήλων από την εργασία τους λόγω γονικής άδειας αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας μόνο η προβλεπόμενη ελάχιστη διάρκεια της γονικής άδειας άνευ αποδοχών, δηλαδή οι τέσσερις μήνες.

Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας λογίζεται για τον υπολογισμό των αποδοχών, τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας, την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

Σημειώνεται ότι με βάση τον υπαλληλικό κώδικα, επιτρέπεται η χορήγηση στους υπαλλήλους άδειας άνευ αποδοχών συνολικής διάρκειας έως πέντε έτη, ύστερα από αίτησή τους και γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους, ενώ η ανωτέρω άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι ετών.

Σχετικά με τη χορήγηση ειδικής άδειας και μειωμένου ωραρίου λόγω αναπηρίας, ανακαλούνται εγκύκλιοι του 2007 και του 2009, οι οποίες προέβλεπαν ότι όταν ο υπάλληλος – γονιός και το παιδί αυτού έχουν αναπηρία 67% και άνω, ο υπάλληλος δεν δικαιούται σωρευτικά ειδική άδεια και μειωμένο ωράριο και σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι τη διευκόλυνση δικαιούται μόνο ο ένας γονέας.

Με τη νέα εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η ειδική άδεια με αποδοχές έως 22 εργάσιμες ημέρες το χρόνο, καθώς και η μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα, αποτελούν αυτοτελή δικαιώματα του γονέα – υπαλλήλου για κάθε μέλος της οικογένειας που πληροί τις προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων.

Σημειώνεται ότι ειδική άδεια 22 ημερών ανά έτος δικαιούνται υπάλληλοι που πάσχουν ή έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, σε υπαλλήλους που έχουν τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down, καθώς επίσης και σε υπαλλήλους με τέκνα που πάσχουν από Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.) εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή είναι ενήλικα αλλά δεν εργάζονται.

Η μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα (χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους) ισχύει για τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 15 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ή σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω τον οποίο συντηρεί. Η μείωση του ωραρίου ισχύει και για τους τυφλούς ή παραπληγικούς-τετραπληγικούς, τους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καθώς και τους έχοντες αναπηρία 67% και άνω υπαλλήλους του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. Ειδικώς για τους τυφλούς τηλεφωνητές η μείωση του ωραρίου εργασίας ορίζεται σε δύο ώρες την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά το μειωμένο ωράριο για γονείς παιδιού με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι ελλείψει ηλικιακού περιορισμού, το μέτρο ισχύει ανεξαρτήτως αν το παιδί εργάζεται ή αυτοσυντηρείται ή είναι φοιτητής ή έχει δική του οικογένεια.

πηγή: cnn.gr

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …