Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Ζήνα και Ερμής – Τα δύο γεράκια που εκπαιδεύει Έλληνας αστυνομικός για να καταρρίπτουν drones! Δείτε τα εν δράσει σε video

Ζήνα και Ερμής – Τα δύο γεράκια που εκπαιδεύει Έλληνας αστυνομικός για να καταρρίπτουν drones! Δείτε τα εν δράσει σε video

30 Ιανουαρίου 2017 στα περίχωρα της Μοσούλης. Μια διμοιρία των ειδικών δυνάμεων του Ιράκ η οποία συμμετέχει στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης από τον ISIS που την ελέγχει από το καλοκαίρι του 2014 δέχεται μια απρόσμενη επίθεση από αέρος.

Όταν οι άνδρες του Ιρακινού στρατού στρέφουν τα όπλα τους στον ουρανό ανακαλύπτουν με έκπληξη ότι ο βομβαρδισμός των θέσεων τους πραγματοποιήθηκε από ένα τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Λίγα λεπτά αργότερα και μετά από ομοβροντία πυρών καταφέρνουν να το καταρρίψουν. Η έκπληξη τους, όμως, μεγαλώνει όταν διαπιστώνουν ότι το drone που τους επιτέθηκε ήταν αυτοσχέδιο! Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη επίθεση από drone για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το συμβάν σημαίνει σε χρόνο dt συναγερμό στις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών ευρωπαϊκών χωρών που τα τελευταία χρόνια έχουν ζήσει τη φρίκη τυφλών χτυπημάτων στα εδάφη τους από οπαδούς του χαλιφάτου. Τα drones που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν από εξτρεμιστές κυρίως για κατασκοπεία μετατρέπονται πια σε θανατηφόρα βομβαρδιστικά. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αλλά και η κυκλοφορία στο εμπόριο φτηνών gadgets που μέχρι πριν μερικά χρόνια χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τις διωκτικές αρχές ή τις ένοπλες δυνάμεις έχει δώσει σε τρομοκράτες και κάθε λογής εγκληματίες (εμπόρους ναρκωτικών, λαθρεμπόρους ή ακόμα και διακινητές ανθρώπων) ένα σχετικό αβαντάζ. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν είναι λίγες οι χώρες που για τη θωράκιση τους απέναντι στα drones κάνουν «βουτιά» στο παρελθόν και στρέφονται στην επιστράτευση κάποιων παλιών και ιδιαίτερα πιστών φίλων του ανθρώπινου είδους: Τα αρπακτικά πτηνά!

Οι απόλυτοι κυρίαρχοι των αιθέρων -που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την απομάκρυνση κορακοειδών και άλλων επιβλαβών πτηνών τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο υποδομές και αεροσκάφη- ήρθε η ώρα να τεθούν στην υπηρεσία του νόμου. Γαλλία, Δανία και Ολλανδία είναι μερικές μόνο από τις χώρες που έχουν ήδη εκπαιδεύσει γεράκια και αετούς για την καταπολέμηση των drones, ενώ το πρόσφατο περιστατικό στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, όπου η υπέρπτηση δύο drones πάνω από τις πίστες του οδήγησε στη ματαίωση για λόγους ασφαλείας εκατοντάδων πτήσεων με τη ζημιά για τους αερομεταφορείς να ξεπερνάει τις 20 εκατομμύρια λίρες, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματικότερη θωράκιση απέναντι σε αυτόν τον νέο εχθρό περνάει από τα γαμψά νύχια των αρπακτικών.

«Τα γεράκια είναι ούτως ή άλλως τα πλέον άρτια -από άποψη μηχανικής- πλάσματα στον πλανήτη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πολλά από τα μαχητικά αεροσκάφη, όπως τα F-16, έχουν σχεδιαστεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του σκελετού τους. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι τα γεράκια εκτροφής μπορούν μέσω συγκεκριμένων τεχνικών και επαρκούς εκπαίδευσης να διδαχτούν ποια είναι η λεία τους, ο εχθρός τους. Αν, λοιπόν, ένα γεράκι εκτροφείου μάθει από την πρώτη μέρα της ζωής του ότι η λεία του είναι τα drones, τότε αυτά θα κυνηγήσει. Όταν φέρει εις πέρας την αποστολή του, όμως, ο εκπαιδευτής θα πρέπει να το ανταμείψει με τροφή. Αυτό περνάει στο υποσυνείδητο του πτηνού και έτσι συνδέει την κατάρριψη του drone με την τροφή του», λέει στο iefimerida ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, εκπαιδευτής αρπακτικών πτηνών και πρόεδρος του Συλλόγου Ιερακοτραφίας Σταύρος Αθανασίου.

 

διαβάστε περισσότερα στο www.iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …