Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Aπόψεις / Η σκληρή πραγματικότητα για τον Έλληνα Αστυνομικό!

Η σκληρή πραγματικότητα για τον Έλληνα Αστυνομικό!

Έχοντας υπηρετήσει 20 χρόνια στο Σώμα και με την καθημερινή τριβή με πολλούς συναδέρφους μου, βλέπω να μοιραζόμαστε την ίδια απαισιοδοξία όσον αφορά το μέλλον μας.

Όταν μπήκαμε ήμασταν οι πρώτες σειρές της Σχολής Αστυφυλάκων, ενός φιλόδοξου και μεγαλόπνοου πρότζεκτ του τότε υπουργού Δημοσίας Τάξης κ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ, στόχος του συγκεκριμένου πλάνου ήταν να σταματήσει επιτέλους το πελατειακό κράτος του ‘’ρουσφετιού’’ και να αλλάξει και η εκπαίδευση των νεοεξερχόμενων Αστυφυλάκων. Τότε οι εκπαιδευτές μας, μας έλεγαν ‘”εσείς θα αλλάξετε προς το καλύτερο το Σώμα της Αστυνομίας”

Πράγματι οι πρώτες σειρές των Αστυφυλάκων-Ανακριτικών Υπαλλήλων με την αποφοίτηση τους από την Σχολή, διατέθηκαν σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις, κυρίως όμως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Με την εφεύρεση της ονομασίας Αστυφύλακας-Ανακριτικός Υπάλληλος, επάνδρωσαν τα διάφορα Αστυνομικά Τμήματα στην Ελληνική Επικράτεια εκτελώντας καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας. Μέχρι τότε Αξιωματικοί Υπηρεσίας ήταν μόνο οι Αξιωματικοί, οι Ανθυπαστυνόμοι και οι Αρχιφύλακες Σχολής. Και όμως οι ‘’νεαροί’’ αστυνομικοί τα κατάφεραν περίφημα.

Άλλοι νεοεξερχόμενοι αστυφύλακες επάνδρωσαν ειδικές Υπηρεσίες όπως την Άμεση Δράση, την Ασφάλεια, την ΥΑΤ και την ΥΜΕΤ. Και εκεί η αφομοίωση τους σε συνδυασμό με την εμπειρία των παλιότερων συναδέρφων τους ήταν εκπληκτική. Αργότερα με εναρκτήριο έτος το 1999 άρχισαν να μπαίνουν οι πρώτες σειρές των Συνοριοφυλάκων και Ειδικών Φρουρών. Και όλοι τους έχοντας μπολιαστεί με το μικρόβιο του Αστυνομικού δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την προστασία του πολίτη.

Σήμερα εν έτη 2016 όλοι βλέπουμε δυσοίωνα τα έτη που έρχονται. Η οικονομική κρίση έχει τσακίσει όλες τις κοινωνικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας αλλά και το ηθικό των Ελλήνων Αστυνομικών. Ο αστυνομικός ο οποίος υπηρετεί στις μάχιμες Υπηρεσίες (Α.Τ, Τ.Α., Τμήματα Τροχαίας, Διμοιρίες), έρχεται σε καθημερινή τριβή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους.

Ο Αστυνομικός, ο οποίος πάντα ήταν ο πιο κακοπληρωμένος σε σχέση με τον παλιότερο Δημόσιο Τομέα, πάντα δούλευε με φιλότιμο γιατί αγαπούσε αυτό που έκανε, γιατί για αυτό το λόγο μπήκε στην Αστυνομία. Όμως μετά από έξι χρόνια μνημονίων, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί κατά πολύ.

Ειδικότερα οι Υπηρεσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με τον πολίτη, στερούνται υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Στη Θεσσαλονίκη τα περιπολικά οχήματα που υπάρχουν είναι πεπαλαιωμένα έχοντας άπειρα χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνές βλάβες. Οι αστυνομικές υπηρεσίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Αστυνομίας, (Α.Τ.-Τ.Α-Τμήματα Τροχαίας) στερούνται έμψυχου δυναμικού, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να εργάζεται και για αυτούς που ‘’λείπουν’’.

Σε καθημερινές μου συζητήσεις με τους συναδέρφους μου, γιατί όλοι μας μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία, φανταζόμαστε ως μοναδική λύση την λεγόμενη ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ των αστυνομικών υπηρεσιών. Έτσι ελπίζουμε ότι θα ενισχυθούν οι μάχιμες Υπηρεσίες και με αστυνομικούς οι οποίοι κατάφεραν να τρυπώσουν σε θέσεις στις οποίες δεν ζουν τα προαναφερόμενα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της καθημερινής επαφής με τον πολίτη.

Εξαιτίας όλων των προβλημάτων που βιώνει ο Έλληνας Αστυνομικός, μαζί με τα προβλήματα των συμπολιτών του, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις τα κάνει βίωμα του, τον καθιστούν πιο ‘’ευάλωτο’’. Δεν είναι τυχαίο ότι από το έτος 2007 μέχρι σήμερα έχουν αυτοκτονήσει 41 συνάδερφοί μου. Το Ελληνικό κράτος αντί να στηρίξει τον Έλληνα αστυνομικό συστήνει Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας από αστυνομικά όργανα. Φυσικά τα περιστατικά αυθαιρεσίας όταν και αν προκαλούνται από αστυνομικούς, είναι καταδικαστέα. Αλλά αρμόδια για να τα καταδικάσει είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη. Την αυθαιρεσία σε βάρος των Αστυνομικών ποιος θα την ελέγξει ΚΑΝΕΙΣ; Γιατί βολεύει ο Αστυνομικός να λειτουργεί σαν αποσβεστήρας των κραδασμών και των διαφόρων εντάσεων, ώστε να έχει πιο εύκολη εφαρμογή η μνημονιακή πολιτική. Φτάνει πια με το κυνήγι του εύκολου θύματος …του Αστυνομικού.

Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να προσπαθήσει τα λύσει τα προβλήματά του και όχι να τον επιφορτώνει με άλλα. Μόνο έτσι θα εμπεδωθεί το πολυπόθητο αίσθημα ασφάλειας για ολόκληρη την Ελληνική Κοινωνία.

ΠΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Αντιπροσώπος ΠΟΑΣΥ
μέλος ΕΚΑ Θεσσαλονίκης

eka_600x300

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …