Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / “Χρυσώνουν το χάπι” για τις μειώσεις! Προς νομιμοποίηση η δεύτερη δουλειά για τους αστυνομικούς!

“Χρυσώνουν το χάπι” για τις μειώσεις! Προς νομιμοποίηση η δεύτερη δουλειά για τους αστυνομικούς!

– Το πρωί αστυνομικός, το βράδυ… ζωγράφος;
– Ανοίγει η λίστα με τα νόμιμα δεύτερα επαγγέλματα των αστυνομικών
– Αιτία για αυτή τη διεύρυνση είναι οι μειώσεις μισθών και η ανερμόνιση ενός… απαρχαιωμένου πλαισίου με τις σημερινές ανάγκες
– Το σχέδιο επεξεργάζονται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ.
– “Αν ένας αστυνομικός έχει 10 στρέμματα ελιές, να τις αφήσει να ρημάξουν;” λένε από το υπουργείο
“Παράνομοι” αστυνομικοί… καλλιεργητές, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, αγιογράφοι, ζωγράφοι, μουσικοί, συγγραφείς, καθηγητές ενδέχεται να “νομιμοποιήσουν” την παράπλευρη… μαύρη εργασία τους.

“Χρυσώνουν το χάπι” για τις μειώσεις
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, εξετάζουν «φόρμουλα» αύξησης τον καταλόγου των δραστηριοτήτων που θα μπορούν να αναπτύξούν οι αστυνομικοί, χωρίς αυτές να αντιβαίνουν στα καθήκοντα και την υπόσταση τον λειτουργήματός τους.

Οι απανωτές μειώσεις μισθών, αδικίες και στρεβλώσεις που σχετίζονταν με παράπλευρες ασχολίες των αστυνομικών οδήγησαν την πολιτική και την αστυνομική ηγεσία να δει… θερμότερα το άνοιγμα της λίστας με τα νόμιμα δεύτερα επαγγέλματα απασχόλησης των αστυνομικών.

Η αρχή αυτών των διεργασιών είχε γίνει τον Σεπτέμβριο τον 2015, με τον τότε υπουργό κ. Γιάννη Πανούση να έχει ανταποκριθεί θετικά στο σχετικό αίτημα των αστυνομικών. Πριν από μία εβδομάδα συστάθηκε επιτροπή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., η οποία κλήθηκε να δει σφαιρικά το σοβαρό ζήτημα, να προσαρμόσει τις ανάγκες τον αστυνομικού προσωπικού στο σήμερα και να διορθώσει τις αδικίες ενός πλαισίου που χρονολογείται το… 1970!

Η Επιτροπή
Θα εξετάσει τις κανονιστικές διατάξεις προκειμένου να ανανεώσει και να καθορίσει εκ νέου τον κατάλογο με τα επαγγέλματα που θα μπορούν να ασκήσουν οι αστυνομικοί, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η επιτροπή θα υποβάλει το πόρισμά της στην πολιτική και την αστυνομική ηγεσία προκειμένου να τύχει ανάλογης επεξεργασίας βάσει του νομικού και θεσμικού πλαισίου και στη συνέχεια θα γίνουν οι τροποποιήσεις στο σχετικό νόμο. Dead line για την υποβολή του πορίσματος είναι οι αρχές του Σεπτέμβρη.

“Ένας αστυνομικός δεν μπορεί να είναι… dj σε νυκτερινό κέντρο διασκέδασης, το οποίο θα έπρεπε να ελέγχει για την άδεια λειτουργίας του”
“Η επιτροπή θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Για παράδειγμα, θα δει αν ο αστυνομικός μπορεί να πουλά ελαιόλαδο, μέλι, πορτοκάλια, μήλα κ.ά. αγροτικά προϊόντα. Αν ένας αστυνομικός έχει 10 στρέμματα ελιές, να τις αφήσει να ρημάξουν; Λογικό δεν είναι να τις καλλιεργήσει; Το λάδι τι θα το κάνει; Θα το φάει μόνος του; Δεν θα το διαθέσει; Δεν μπορεί να αφήσει τη δική του περιουσία ακαλλιέργητη. Δεν το είχαν προβλέψει παλιά, να μην το βάλουμε τώρα; Είναι επέκταση αρμοδιοτήτων; Όχι, δεν είναι. Παράλληλα, θα φορολογηθούν έσοδα πού μέχρι σήμερα ήταν “μαύρα”. Από τη στιγμή που θα θελήσει να το κάνει νόμιμα, χωρίς τον κίνδυνο κάποιος να τον “καρφώσει”, θα το δηλώνει στο Αρχηγείο και θα παίρνει την έγκριση ή όχι να το κάνει», επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Την ίδια ώρα, εξετάζονται και οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας, για δραστηριότητες με τις οποίες δεν πρέπει να ασχολείται ο αστυνομικός, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με τη «νύχτα» και άλλες εμπορικές συναλλαγές.

Γι’ αυτό η επιτροπή θα εξετάσει ένα μεγάλο κατάλογο επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων που δεν αντιβαίνουν στην αστυνομική ιδιότητα, δεν έρχονται σε σύγκρουση ή αντίθεση με το λειτούργημά του.

«Για παράδειγμα, ένας αστυνομικός δεν μπορεί να είναι… dj σε νυκτερινό κέντρο διασκέδασης, το οποίο θα έπρεπε να ελέγχει για την άδεια λειτουργίας του. Φανταστείτε ένα μουσικό επιμελητή – αστυνομικό να παίρνει μεροκάματο από ένα κατάστημα που είναι παράνομο. Είναι στρέβλωση», τονίζει στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου που ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετέχουν στην επιτροπή, επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα του αστυνομικού επαγγέλματος, που είναι η προστασία του πολίτη, και τονίζουν ότι «ο αστυνομικός ασκεί ήδη ένα επάγγελμα, οπότε η άδεια να ασκεί και ένα δεύτερο με τέτοια ανεργία είναι οξύμωρο σχήμα και απαιτείται ιδιαίτερη μελέτη».

πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, δημοσιευμένο στο newsit.gr

SKAYTHESS-LOGO_SLOGAN_SINADELFO_600x300_diko_mou

Find, Like, Share / skaythess facebook, twitteryoutubeinstagram

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …