Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Δύο εβδομάδες άδεια για τους νέους πατεράδες δίνει με απόφαση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δύο εβδομάδες άδεια για τους νέους πατεράδες δίνει με απόφαση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όλοι οι νέοι πατεράδες στην Ευρώπη θα πρέπει να δικαιούνται άδεια πατρότητας διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων μετά τη γέννηση του παιδιού τους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσκειά του επειδή ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στο θέμα αυτό εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλές χώρες.

Στο μη δεσμευτικό ψήφισμα που υιοθέτησε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι βουλευτές αναφέρονται επίσης στο θέμα της γονικής άδειας –που είναι επιπρόσθετη της άδειας μητρότητας και πατρότητας, αλλά συχνά χορηγείται χωρίς αποδοχές στους εργαζόμενους– και εκφράζουν τη λύπη τους για τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στις νομοθεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ, παρά τη σχετική οδηγία που είχε εγκριθεί από το 2010.

Οι χώρες-μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τις διατάξεις που υποχρεώνουν τους πατεράδες να παίρνουν ένα “σημαντικό μέρος” της άδειας που χορηγείται στους γονείς, ώστε να μην μένουν στο σπίτι μόνο οι γυναίκες, σημειώνεται στην απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με τη Eurostat από τις γονεϊκές άδειες που ζητήθηκαν το 2010 μόνο το 2,7% χορηγήθηκε σε άνδρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι “η ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι θεμελιώδες δικαίωμα” το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως.

Η γονική άδεια θα μπορούσε να επεκταθεί στους έξι μήνες, από τέσσερις που είναι σήμερα, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές οι οποίοι συστήνουν επίσης να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για τους γονείς παιδιών με αναπηρίες ή σοβαρές ασθένειες.

“Καταλαβαίνουμε ότι η ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας περνά από τον καλύτερο καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ ανδρών και γυναικών”, ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας Βέρα Ζούροβα.

Σύμφωνα με μια περσινή μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορισμένες χώρες δεν χορηγούν καθόλου άδεια πατρότητας, όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Γερμανία. Αντιθέτως, οι άνδρες μετά τη γέννηση του παιδιού τους δικαιούνται άδεια 11 ημερών στη Γαλλία, 15 στην Ισπανία και 64 στη Σλοβενία. Όσον αφορά τη γονική άδεια, η κατάσταση διαφοροποιείται σημαντικά από χώρα σε χώρα: στην Αυστρία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρία χρόνια, στο Λουξεμβούργο ένα έτος (έξι μήνες για κάθε γονέα) και στην Κύπρο 18 εβδομάδες.

πηγή: ethnos.gr, oenet.gr

logo_skay2

Find, Like, Share / skaythess facebook, twitteryoutube,instagram

 

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …