Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Επικαιρότητα / «Πρεμιέρα» έκαναν χθες οι ευέλικτες πεζές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ.

«Πρεμιέρα» έκαναν χθες οι ευέλικτες πεζές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ.

Συνολικά 24 αστυνομικοί περιπολούν το τελευταίο 24ωρο σε κρίσιμες περιοχές ξεκινώντας από τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά και τα νότια Προάστια. Όλοι έχουν στην κατοχή τους το «εγχειρίδιο» με 22 άρθρα των καθηκόντων, την αποστολής, του κώδικα δεοντολογίας, της εμφάνισης, του εξοπλισμού και της χρήσης των όπλων τους.

Η περιπολία των 24 αστυνομικών, που θα κινείται ευέλικτα, σαρώνοντας εναλλασσόμενα περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον, στις οποίες παρουσιάζεται ελλειμματική αστυνόμευση εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ήταν μία από τις πρόσφατες εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και εντάσσεται στον νέο στρατηγικό σχεδιασμό αστυνόμευσης.
Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τυπώθηκε ένα 4πτυχο έντυπο, το οποίο θα δοθεί στο προσωπικό που θα απαρτίσει τις ευέλικτες πεζές περιπολίες και γενικότερα σε εκείνους που θα συμμετέχουν σε αστυνομικές περιπολίες του λεκανοπεδίου. Και στις δύο πλευρές τους καταγράφει τις βασικές αρχές και τα καθήκοντα ενός αστυνομικού περιπολίας.

Στον κώδικα δεοντολογίας, επισημαίνεται η ετοιμότητα που πρέπει να επιδεικνύουν, η ευγένεια, προθυμία, αμεροληψία, διαφάνεια, αποφασιστικότητα, αυτοκυριαρχία και αξιοπρέπεια. Τονίζεται η αυστηρότητα των κινήσεών τους με την άσκηση νόμιμης βίας όταν εκείνη προβλέπεται κατά τη σύλληψη μόνο όταν αντιδρά ο ελεγχόμενος ή είναι ύποπτος φυγής.
«Δεν προκαλείς και δεν ανέχεσαι πράξεις βασανιστηρίων και αναφέρεις αρμοδίως κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταγράφεται σε άλλο σημείο του εγχειριδίου συμπεριφοράς των αστυνομικών που θα περιπολούν, ενώ σε άλλο επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Αποτρέπεις και καταγγέλλεις κάθε πράξη που συνιστά βασανιστήρια ή άλλη μορφή απάνθρωπης μεταχείρισης σε βάρος κρατουμένου». Στο ίδιο κομμάτι τονίζεται η «εχεμύθεια» που πρέπει να έχουν στις περιπτώσεις που επιλαμβάνονται σε «απόρρητα γεγονότα».

Μεγάλη έκταση στο εγχειρίδιο οδηγιών καταλαμβάνει και η χρήση των όπλων από τους αστυνομικούς των περιπολιών στους οποίους γίνονται «εύστοχες» επισημάνσεις όπως: «Μη ξεχνάς ότι το όπλο που θεωρείς ‘άδειο’ σκοτώνει» ή «Δεν υπάρχουν ‘επικίνδυνα όπλα’ αλλά μόνο ‘επικίνδυνοι άνθρωποι’».

Εξαιτίας αρκετών ατυχημάτων που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια παραλαβής οπλισμού από αστυνομικό σε αστυνομικό τονίζεται η αναγκαιότητα ελέγχου κατά την παραλαβή ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις του προηγούμενου ότι το έχει «αδειάσει».
«Να μην στρέφεις ποτέ την κάνη σε ανθρώπους ή σημεία που δεν θέλεις να πυροβολήσεις έστω και αν το όπλο είναι άδειο» γράφει το 4πτυχο συμβουλών, ενώ αναφέρεται πως πρέπει να βρίσκεται σε θήκη, με τη θαλάμη κενή φυσιγγίου εκτός αν επιβάλλεται το αντίθετο ή έχει δοθεί εντολή από τον επικεφαλής αστυνομικό. Η συγκεκριμένη παράγραφος καταλήγει: «Το όπλο είναι εργαλείο δουλειάς και όχι μέσο για αστεία, ψυχαγωγία ή επίδειξη».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …