Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Μήπως θα πρέπει να ιδρύσουμε ακόμα και Γραμματεία ΑΝΔΡΩΝ;

Μήπως θα πρέπει να ιδρύσουμε ακόμα και Γραμματεία ΑΝΔΡΩΝ;

Η Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης, ως ενεργός συνδικαλιστικός συνδυασμός, βρίσκεται πάντοτε κοντά στον κάθε συνάδελφο που έχει ανάγκη, με όλες τις δυνάμεις της. Προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι συναδέλφισσες για τα δικαιώματα τους, προβαίνουμε στην εξής ενημέρωση:

Ο γνήσιος και πραγματικός συνδικαλισμός είναι η μάχη με τη Διοίκηση που καταστρατηγεί και παραβιάζει τους νόμους, οι καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές, η ενημέρωση, η υποβολή αναφορών παραπόνων, χωρίς τα διάφορα «πάρε δώσε» με την ηγεσία.

Είναι γνωστό ότι όπου υπάρχει αδυναμία επίλυσης θεμάτων ή οποιαδήποτε έλλειψη δυνάμεων, γενικώς «ανεπάρκεια», τότε διάφοροι θεσμοί προτάσσουν τη σύσταση επιτροπών, γραμματειών, οργάνων κτλ, που δήθεν θα λύσουν προβλήματα, όταν κανονικά τα προβλήματα πρέπει να λύνουν τα όργανα-θεσμοί που έχουν αυτήν την αρμοδιότητα. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε άλλα μικρότερα όργανα, αποτελεί στην πραγματικότητα μεταβίβαση ευθυνών και ενδεχομένως στοιχείο αδυναμίας.

Γι’ αυτό η Σ.Κ.Α.Υ., και επειδή υπάρχει όντως πρόβλημα με το γυναικείο αστυνομικό προσωπικό, και δυστυχώς το θέμα, όπως αναφέρθηκε, δεν λύνεται με την ίδρυση γραμματειών ή επιτροπών, που πολλές φορές οδηγεί σε διάφορες «απαλλαγές» και άλλων «διευκολύνσεων», η δημιουργία θέσης και καρέκλας είναι κάτι που είναι αντίθετο στις αρχές μας. Η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Υπαλλήλων [Σ.Κ.Α.Υ.] Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμιά στείρα αντιπαράθεση με κανέναν. Θα συνεχίσει το συνδικαλιστικό της έργο, που αφορά όλους τους Συναδέλφους, χωρίς διακρίσεις σε γυναίκες και άντρες, αλλά δεν θα υποστηρίξει τη δημιουργία επιτροπών και γραμματειών που τίποτα δεν προσφέρουν στον συνάδελφο και στόχο έχουν ενδεχομένως, τη δημιουργία απαλλαγών συγκεκριμένων ατόμων από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα!

Η Σ.Κ.Α.Υ. είναι συνδικαλιστικός φορέας ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΦΥΛΛΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ για να λειτουργήσει με ανιδιοτέλεια. Ο αγαπητός συντάκτης σχετικής επιστολής άλλης παράταξης θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του. Μήπως θα πρέπει να ιδρύσουμε ακόμα και Γραμματεία ΑΝΔΡΩΝ; Μετά από τόσους αγώνες για την ισότητα των δύο φύλων, το Σύνταγμα και την περαιτέρω εργασιακή νομοθεσία, χρειάζεται Γραμματεία Γυναικών σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο; Δεν χρειάζονται Γραμματείες και Επιτροπές, ούτε Γραμματείες «ειδικών ομάδων» που διαχωρίζουν τους συναδέλφους σε κακώς εννοούμενες δήθεν ευπαθείς κατηγορίες, εφόσον έχεις σκοπό να βοηθήσεις και να παλέψεις για τον κάθε συνάδελφο.

Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΥΤΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.

Περαιτέρω και για να ασχοληθούμε πραγματικά με τα υπαρκτά προβλήματα, η Ομάδα Εργασίας της Σ.Κ.Α.Υ. ενημερώνει ότι βάσει της υπ’ αριθ. 11/1991 Κανονιστικής Διαταγής του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας  προβλέπονται τα δικαιώματα των γυναικών Αστυνομικών. Σας επισυνάπτουμε τα βασικά κυριότερα άρθρα που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Άρθρο 2

Εκτέλεση επικίνδυνων καθηκόντων

Η εκτέλεση επικίνδυνων καθηκόντων από τις γυναίκες αστυνομικούς είναι επιτρεπτή μόνο με άνδρες αστυνομικούς.

Επικίνδυνα καθήκοντα λογίζονται, ιδίως οι συλλήψεις δύστροπων φυγοδίκων και φυγοποίνων, συνοδείες αξιών, δημοσίου χρήματος και πειστηρίων, μεταγωγές κρατουμένων ανδρών, φρούρηση φυλακών, ενέδρες, μέτρα τάξης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, μέτρα για αποκατάσταση της τάξης, νυκτερινή εξωτερική υπηρεσία από 22.00΄-06.00΄ ώρας και κάθε άλλη υπηρεσία, που από τις τοπικές συνθήκες κρίνεται επικίνδυνη.

  • Άρθρο 5

Χρόνος εργασίας γυναικών αστυνομικών

Ο χρόνος εργασίας του γυναικείου αστυνομικού προσωπικού καθορίζεται από τις διατάξεις του Π.Δ 394/01.

Κατ’ εξαίρεση, οι μητέρες αστυνομικοί με παιδιά ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών:

Α. Δεν διατίθενται σε νυκτερινές υπηρεσίες, εκτός αν η συμμετοχή τους είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των υπηρεσιακών αναγκών, κατά την κρίση των διοικητών των οικείων Υπηρεσιών.

Β. Δεν διατίθενται σε υπηρεσία ένοπλου σκοπού. Δύναται, όμως, να διατίθενται σε υπηρεσία σκοπού καταστήματος και στα χρονικά όρια λειτουργίας των γραφείων.

Γ. Διατίθενται σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις οικογενειακές τους ανάγκες, εφόσον δεν παραβλάπτεται το υπηρεσιακό συμφέρον, κατά την κρίση των διοικητών των οικείων Υπηρεσιών.

  • Άρθρο 6

Διάθεση εγκύων γυναικών αστυνομικών σε υπηρεσία

 Για την διάθεση των γυναικών αστυνομικών σε υπηρεσία, κατά το χρόνο κύησής τους, λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις του θεράποντος γυναικολόγου ιατρού, ώστε να διατίθενται σε εσωτερικές ή εξωτερικές υπηρεσίες, που δεν επηρεάζουν την κύηση τους.

  • Άρθρο 7

Διευκολύνσεις γυναικών αστυνομικών

Οι έγγαμες γυναίκες, εφόσον το επιθυμούν, διευκολύνονται για συνυπηρέτηση, κατά το δυνατόν, με τους συζύγους τους και λαμβάνουν την κανονική τους άδεια στον ίδιο χρόνο με την άδεια των συζύγων τους.

ΤΕΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΑΝΑΥΣΗΣ  – ΑΔΙΚΗΣ – ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗΣ  ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΟ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΟΦΕΛΗ ΥΜΕΤΕΡΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΝΑΡΜΟΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.

 ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΥΓΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Σ.Κ.Α.Υ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …