Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Επικαιρότητα / «Ιδιωτική» Αστυνομία στην Ελλάδα

«Ιδιωτική» Αστυνομία στην Ελλάδα

Βρετανική εταιρεία ερεύνησε χωρίς αποτέλεσμα την απαγωγή του Μάριου Παπαγεωργίου

Ξένοι ερευνητές λαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ υπόσχονται εντοπισμό των ενόχων που διαφεύγουν ή ξεφεύγουν από την ΕΛ.ΑΣ. Πολυεθνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται στη χώρα μας και ερευνούν εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα, ουσιαστικά υποκαθιστώντας την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τους δικαστικούς λειτουργούς στη διερεύνηση ανθρωποκτονιών, απαγωγών και άλλων ενεργειών επιχειρώντας να βρουν – αντί σημαντικής αμοιβής – τους δράστες που δεν έχουν ανακαλύψει οι αστυνομικοί.

Η εντυπωσιακή αυτή διαπίστωση προκύπτει από έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος», σύμφωνα με τα οποία η πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής, εξαφάνισης και πιθανής ανθρωποκτονίας του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου δεν έχει διερευνηθεί μόνο από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και από βρετανική ερευνητική φίρμα η οποία διατηρεί γραφείο και στη χώρα μας. Η εταιρεία αυτή φέρεται να προτάθηκε στους συγγενείς του άτυχου Μ. Παπαγεωργίου με το σκεπτικό ότι μπορεί να βρει αντί αμοιβής την άκρη του νήματος στη σύνθετη αυτή υπόθεση. Εν τούτοις δεν κατάφερε κάτι τέτοιο.

Η συγκεκριμένη ερευνητική φίρμα συνέταξε πόρισμα για την απαγωγή Παπαγεωργίου με το οποίο επιχειρεί – εκτός των άλλων – να τη συνδέσει με τη δράση της ρωσικής και της βουλγαρικής μαφίας η οποία ειδικεύεται στη διακίνηση κλεμμένων οχημάτων ή ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Συν τοις άλλοις το πόρισμα αναφέρεται και στο ενδεχόμενο εμπλοκής τοκογλύφων, ενώ ασκεί κριτική στις έρευνες της Ασφάλειας Αττικής για πλημμελείς ενέργειές της στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Συνταξιούχοι αστυνομικοί

 

Εκπληκτοι αστυνομικοί και κρατικοί λειτουργοί ενημερώθηκαν για παράλληλες ιδιωτικές έρευνες για την υπόθεση, για άτυπες καταθέσεις υπόπτων αλλά και για άλλα απόρρητα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους υπευθύνους της βρετανικής εταιρείας. Στην έρευνα μάλιστα συμμετείχαν εν ονόματι των Βρετανών, όπως πληροφορήθηκαν οι Αρχές, και συνταξιούχοι έλληνες αστυνομικοί οι οποίοι άρχισαν να ασκούν κριτική στους εν ενεργεία συναδέλφους τους για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση. Η ατελέσφορη – όπως αποδείχτηκε – αυτή έρευνα κοστολογήθηκε από τους ξένους ερευνητές, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ύψος των 100.000 ευρώ.

Ο Μάριος Παπαγεωργίου εξαφανίστηκε στις 9 Αυγούστου 2012. Ενώ βρισκόταν με τη μητέρα του στο Διακοφτό Αχαΐας, ο 26χρονος είχε αναχωρήσει για την Αθήνα όπου είχε συναντήσει τον 71χρονο οικογενειακό φίλο του Πέτρο Μιχαλεάκο – κατηγορείται ως οργανωτής της απαγωγής. Την επομένη, ένας 57χρονος φίλος του Μιχαλεάκου τηλεφώνησε στη μητέρα του Μάριου αναφέροντας ότι έχουν απαγάγει τον γιο της και απαίτησε λύτρα 620.000 ευρώ προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο, απειλώντας παράλληλα για τη ζωή του. Οι «επαφές» των απαγωγέων με τη μητέρα του Παπαγεωργίου συνεχίστηκαν ως τις 17 Αυγούστου 2012 και από τότε δεν έχει υπάρξει κανένα ίχνος ζωής του Μάριου Παπαγεωργίου.

Λίγες εβδομάδες αργότερα συνελήφθη ο Π. Μιχαλεάκος αλλά και έξι ακόμη άτομα για την απαγωγή του Μάριου Παπαγεωργίου αλλά και την προσπάθεια ληστείας σε βάρος της μητέρας του. Ωστόσο από τότε αγνοείται η τύχη του 26χρονου απαχθέντος ενώ παραμένει άγνωστος ένας αριθμός συνεργών του Μιχαλεάκου στην απαγωγή και ομηρεία του νεαρού. Προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι σταγόνες αίματος του 26χρονου βρέθηκαν στο πορτμπαγκάζ του ΙΧ του, γεγονός που μεγεθύνει τις ανησυχίες για την τύχη του.

«Αστυνομικοί» από το Λονδίνο

 

Την υπόθεση της απαγωγής ανέλαβε να διερευνήσει εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η οποία ωστόσο φέρεται να ειδικεύεται σε θέματα απατών, χρηματοπιστωτικών υποθέσεων και ύποπτων ενεργειών σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.Οπως αναφέρουν κρατικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με την απαγωγή, «και άλλες φορές έχουν εμφανισθεί ξένοι τεχνικοί σύμβουλοι σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις, όπως ο θάνατος δύο ξαδελφιών στον νότιο Ευβοϊκό προ δεκαπενταετίας, που είχαν βρεθεί νεκροί σε μία βάρκα. Παρόμοιες τεχνικού τύπου μελέτες έχουν υπάρξει και σε άλλες υποθέσεις. Πρώτη φορά όμως βλέπουμε μια ξένη ιδιωτική επιχείρηση να αναλαμβάνει την πλήρη διαλεύκανση εγκληματικής υπόθεσης σαν μια ιδιωτική ΕΛ.ΑΣ. Ισως είναι καλό οι ενδιαφερόμενοι συγγενείς ή άλλοι ιδιώτες να μην υποκύπτουν εύκολα σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις από ιδιώτες οι οποίοι τους υπόσχονται εξιχνίαση των υποθέσεών τους και λύτρωσή τους. Εκτός των άλλων έχουμε την εικόνα ότι οι ερευνητικές ικανότητές τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε σοβαρές εγκληματικές πράξεις».

του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 11 Ιουνίου 2013

πηγή: tovima.gr

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …