Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριo

Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριo

Την καταδίκη της Ελλάδας για τις εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στα αστυνομικά τμήματα αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (υπόθεση H.A. and Others v. Greece).

Η υπόθεση αφορούσε την τοποθέτηση εννέα ασυνόδευτων ανηλίκων, σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα, για περιόδους που κυμαίνονταν μεταξύ 21 και 33 ημερών.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν ακολούθως στο κέντρο υποδοχής των Διαβαστών και στη συνέχεια σε ειδικές εγκαταστάσεις για ανηλίκους.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε, πρώτον, ότι οι συνθήκες κράτησης στις οποίες υποβλήθηκαν οι αιτούντες στα διάφορα αστυνομικά τμήματα συνιστούσαν εξευτελιστική μεταχείριση.

Συγκεκριμένα, η κράτηση στα τμήματα θα μπορούσε να τους προκαλέσει να αισθάνονται απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, με δυνητικά αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και ψυική τους ευημερία.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο Διαβατών, το οποίο διέθετε μια ασφαλή ζώνη για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, δεν είχε υπερβεί το το κατώτατο όριο σοβαρότητας που απαιτείται για την εφαρμογή του άρθρου 3της ΕΣΔΑ (σχετικά με τις συνθήκες κράτησης).

Το Δικαστήριο εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής.

Δεύτερον, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η τοποθέτηση των αιτούντων σε συνοριακούς και αστυνομικούς σταθμούς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως στέρηση της ελευθερίας η οποία δεν ήταν νόμιμη κατά την έννοια του άρθρου 5 § 1 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια).

Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι οι αιτούντες είχαν περάσει αρκετές εβδομάδες σε αστυνομικούς σταθμούς προτού το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) προτείνει την τοποθέτησή τους σε κέντρα υποδοχής για ασυνόδευτους ανηλίκους

Τέλος, το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι ο εισαγγελέας στο Ποινικό Δικαστήριο, ο οποίος αποτελούσε το νόμιμο κηδεμόνα τους, δεν τους έφερε σε επαφή με δικηγόρο και δεν άσκησε έφεση εκ μέρους τους με σκοπό τη διακοπή της κράτησής τους σε αστυνομικούς σταθμούς και την επιτάχυνση της μεταφοράς τους σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα

πηγή: Lawspot.gr

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …