Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Παρατείνονται οι προθεσμίες για την υποβολή «πόθεν έσχες»

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την υποβολή «πόθεν έσχες»

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην παράταση – Ποια λύση προκρίνεται για τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.-Τα μυστικά, τα SOS στη συμπλήρωση των δηλώσεων

Οι επόμενες δέκα ημέρες θα κρίνουν αν η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες θα είναι «Γολγοθάς» για τους υπόχρεους ή η διαδικασία θα απλοποιηθεί δραστικά.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν υποχρέωση να δημιουργήσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή ώστε να σταματήσει αυτό το απίστευτο χαρτομάνι των πόθεν έσχες από τους υπόχρεους και να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή.

Λίγες μέρες, πριν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των πρώτων ηλεκτρονικών πόθεν έσχες, χθες, με τροπολογία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών δόθηκε παράταση.

Η προθεσμία δεν θα αρχίσει να τρέχει την 1η Οκτωβρίου αλλά στις 15 του μήνα και δεν θα εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά στις 15 Ιανουαρίου του 2016. Οι λόγοι της παράτασης, ανάγονται επισήμως σε τεχνικά προβλήματα.

Και όπως περιγράφουν χαρακτηριστικά πηγές με πλήρη γνώση, το σύστημα pothen.gr αν άνοιγε την 1η Οκτωβρίου όπως έχει στηθεί, λίγο πολύ… θα έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Το βασικότερο πρόβλημα της ηλεκτρονικής εφαρμογής, όπως διαπιστώθηκε στα τεσταρίσματα της τελευταίας στιγμής ήταν ότι για να μπορέσει ο υπόχρεος να υποβάλλει τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2015, θα έπρεπε υποχρεωτικά νωρίτερα να έχει υποβάλλει τα οικονομικά του δεδομένα για τα τελευταία 15 χρόνια!

Η υποχρεωτική αυτή διαδικασία, επιχειρείται να γίνει πλέον προαιρετική ώστε να μην μπλοκάρει το σύστημα από την πρώτη επαφή του με τον υπόχρεο και πρακτικά ακυρωθεί η διαδικασία.

Κι αν αυτό το θέμα, όπως διαβεβαιώνεται αρμοδίως θα επιλυθεί, δεν φαίνεται λύση στο έτερο ζήτημα που ανέκυψε αναφορικά με την προσυμπλήρωση στοιχείων τα οποία έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και επομένως – λογικά- οι υπόχρεοι δεν θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία να τα ξαναδηλώσουν.

Η αρχική σκέψη ήταν τόσο τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015, όσο και τα δεδομένα για τα στοιχεία ακινήτων, να έχουν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Και αν για τα εισοδήματα φαίνεται πως βρίσκεται λύση, για τα στοιχεία ακινήτων κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, τουλάχιστον για φέτος. Θα πρέπει να συμπληρωθούν εκ νέου.

——————————————————————————————

Μετρητά άνω των 15.000 ευρώ κρυμμένα στο σπίτι, κοσμήματα, χρυσά, ασημένια ή χάλκινα παλαιά νομίσματα, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και λοιπά κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, πισίνες, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, λοιπά χρηματοικονομικά προϊόντα και συμμετοχές σε επιχειρήσεις και αναλυτικά κατά πηγή προέλευσης, όλα τους τα εισοδήματα πρέπει να δηλώσουν φέτος στις αρμόδιες αρχές πάνω από 300.000 υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (δηλώσεων «πόθεν έσχες»).

Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι βουλευτές και οι λοιποί πολιτικοί, καθώς επίσης και στρατιωτικοί, δικαστικοί, εφοριακοί, τελωνειακοί, πάσης φύσεως ελεγκτές του Δημοσίου, στελέχη ανεξάρτητων αρχών, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη διοικητικών συμβουλίων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, διαιτητές αθλημάτων, ιδιοκτήτες και στελέχη μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και δημοσιογράφοι.

Φέτος, προβλέπεται για πρώτη φορά η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ή δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Η περίοδος υποβολής θα ξεκινήσεις από τις 15 Οκτωβρίου 2016 και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2017. Όσοι παραλείψουν να υποβάλουν τις δηλώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρές ποινικές κυρώσεις.

Το περιεχόμενο της δήλωσης που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ο ακριβής τρόπος συμπλήρωσης και υποβολής της έχουν καθοριστεί από τον Δεκέμβριο του 2015 με κοινή απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, από φέτος όλοι οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» θα πρέπει να εισέλθουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.pothen.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που έχουν ήδη στη διάθεσή τους για την πρόσβασή τους στο σύστημα TAXISNET.

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, αναγράφοντας σ’ αυτές αναλυτικά στοιχεία για τα εισοδήματά τους, τις αποταμιεύσεις τους, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους. Θα πρέπει μάλιστα να δηλώσουν ακόμη και τα μετρητά που φυλάσσουν στα σπίτια τους, εφόσον αυτά υπερβαίνουν σε συνολική αξία τις 15.000 ευρώ, καθώς και όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που κατέχουν εφόσον η συνολική αξία τους υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, η διαδικασία, ο τρόπος υποβολής καθώς και το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, όπως καθορίζονται στη συγκεκριμένη απόφαση, συνιστούν μια μορφή «πρόβας» για την καθολική εφαρμογή του περιουσιολογίου, η οποία μετατέθηκε ήδη από την κυβέρνηση για το 2017.

Ειδικότερα, η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση για φέτος, αποσκοπεί στο να δοκιμαστεί η ασφάλεια των δεδομένων που θα υποβληθούν ώστε εν συνεχεία να κριθεί κατά πόσο θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς διαδικασία υποβολής και για όλους τους άλλους φορολογούμενους, που σήμερα δεν υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή εάν θα υιοθετηθεί μια άλλη πιο ασφαλής διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής.

Βάσει της κοινής υπουργική απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Παπαγγελόπουλου, στη φετινή δήλωση περιουσιακής κατάστασης οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν:

1) Όλα τα έσοδα από κάθε πηγή που αποκτήθηκαν το προηγούμενο έτος (το 2015).

2) Όλα τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός τραπεζικών θυρίδων μετρητά, τιμαλφή, χρυσά ή ασημένια νομίσματα, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμους λίθους, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα.

3) Τα υπόλοιπα των καταθέσεών τους στις τράπεζες της Ελλάδος και του εξωτερικού.

4) Μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν τράπεζας, ασφαλιστικής εταιρείας ή άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

5) Όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους (κατοικίες, λοιπά κτίσματα, αποθήκες, οικόπεδα, αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, δασικές εκτάσεις κ.λπ.) και τα εμπράγματα δικαιώματά τους επί ακινήτων (ψιλή κυριότητα, επικαρπία, συγκυριότητα, οίκηση κ.λπ.).

6) Αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, τροχόσπιτα, δίκυκλα, γεωργικούς ελκυστήρες, μηχανήματα έργου και λοιπά οχήματα. Για κάθε ένα από τα οχήματα αυτά πρέπει να αναγραφούν πλήρη στοιχεία για την μάρκα, τον αριθμό κυκλοφορίας, τον κυβισμό και το έτος πρώτης κυκλοφορίας.

7) Σκάφη αναψυχής και άλλα πλωτά μέσα.

8) Αεροσκάφη.

9) Συμμετοχές σε κάθε είδους επιχειρήσεις και νομικές οντότητες.

Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο τα ηλεκτρονικά «πόθεν έσχες» μόνο των πολιτικών προσώπων. Σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα θα διενεργείται έλεγχος στις δηλώσεις πόθεν έσχες, ενώ για τους υπόλοιπους υπόχρεους, τα στοιχεία των οποίων θα είναι «κλειδωμένα», ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός.

Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει μέσω του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Πόθeν» στη διεύθυνση www.pothen.gr με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν οι υπόχρεοι για την πρόσβασή τους στο σύστημα TΑΧΙSNET.

Πρόστιμα – κυρώσεις

Οι υπόχρεοι που δεν θα υποβάλουν δήλωση ή θα υποβάλουν ανακριβή δήλωση αντιμετωπίζουν διοικητικό πρόστιμο 150 έως 400 ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Υπόχρεος ο οποίος παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας ή υποβάλλει ανακριβή-ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που το αδίκημα τελείται με στόχο την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου η ποινή θα φτάνει τα δύο χρόνια φυλάκιση και το πρόστιμο τα 500.000 ευρώ, ενώ αν η αποκρυπτόμενη περιουσία υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ, η χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει έως και το 1.000.000 ευρώ.

πηγή: naftemporiki.gr, euro2day.gr

SKAYTHESS-LOGO_SLOGAN_SINADELFO_600x300_diko_mou

Find, Like, Share / skaythess facebook, twitteryoutubeinstagram

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …