Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Ρυθμίσεις – ανάσα για στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Ρυθμίσεις – ανάσα για στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Περίπου 145.000 δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι αναμένεται να οφεληθούν από τη ρύθμιση ανάσα που θα προωθήσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια μετά από απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής).

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν τη μείωση του επιτοκίου, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, αλλά και το «σπάσιμο» του δανείου στα δύο, με το 50% της οφειλής να «παγώνει» για 10 χρόνια. Οι συνεπείς δανειολήπτες θα επιβραβεύονται με επιστροφή 1% επί των τόκων.

Οι ρυθμίσεις θα είναι προσωπικές και προκειμένου να υπάρξουν θα μελετάται η οικονομική κατάσταση του εκάστοτε δανειολήπτη.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΥΣΟΙΠ η νέα στρατηγική του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα περιλαμβάνει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που έχουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, ενώ παράλληλα θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες.

Βασικό κριτήριο για τις νέες ρυθμίσεις δανείων αποτελεί η εξασφάλιση βιώσιμης λύσης δηλαδή το διαθέσιμο, μετά την πληρωμή της δόσης, εισόδημα να είναι ικανό για τη διαβίωση του δανειολήπτη, λαμβανομένης υπόψη της οικογενειακής του κατάστασης.

Ανάλογα με την εισοδηματική και οικογενειακή κατάσταση του κάθε δανειολήπτη οι λύσεις που θα ακολουθούνται -κατά σειρά- είναι οι εξής:

1) επιμήκυνση διάρκειας δανείου,

2) μείωση επιτοκίου και

3) διαχωρισμός του δανείου ώστε να αποπληρώνεται με το μειωμένο επιτόκιο ένα μέρος του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να παραμένει παγωμένο για διάστημα 10 ετών.

Επίσης για την αντιμετώπιση σοβαρών έκτακτων αναγκών θα προβλέπεται και η δυνατότητα μειωμένων καταβολών για χρονικό διάστημα έως και τρία χρόνια.

Όπως εκτιμά το ΚΥΣΟΙΠ με το νέο πλαίσιο ρύθμισης:

• Το 48% των δανειοληπτών θα τύχει μεσοσταθμικής μείωσης επιτοκίου κατά 2,25%, ενώ στο 30% αυτών θα ισχύσει και πάγωμα αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου.

• Στο υπόλοιπο 52% των δανειοληπτών και με την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προβλέπεται επιστροφή τόκων τάξεως 1% ως επιβράβευση.

• Το ΚΥΣΟΙΠ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική διάταξη, με τη οποία θα ρυθμίζονται οι δόσεις των δανείων ώστε να είναι συμβατές με τα τρέχοντα εισοδήματα των δανειοληπτών, προκειμένου να διασφαλιστεί αφ΄ ενός η ομαλή αποπληρωμή τους και αφ’ ετέρού να μην κριθούν ως δάνεια κόκκινα οπότε δημιουργήσουν πρόβλημα κεφαλαιακό και στο πιστωτικό ίδρυμα.

• Στόχος είναι οι ρυθμίσεις να γίνουν με αντικειμενικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Δηλαδή θα ληφθεί υπόψη αν στο νοικοκυριό υπάρχουν δύο εργαζόμενοι αν είναι και οι δύο στο δημόσιο τομέα αν εργάζονται και οι δύο κλπ.

• Τα συνολικά υπόλοιπα των στεγαστικών- επισκευαστικών δανείων του ΤΠ&Δ ανέρχονται σε 3,5δις ευρώ. Τα δάνεια αυτά έχουν σταθερό επιτόκιο σε όλη τη διάρκεια αποπληρωμής και αυτό κινείται κοντά στο 4,5%.

Ας σημειωθεί πάντως ότι και τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διαμορφώσει πλέγμα ρυθμίσεων για ιδιώτες με την ίδια λογική της προσωποποίησης ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν να υπάρξουν και κίνητρα επιβράβευσης και από άλλα πιστωτικά ιδρύματα για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα δάνεια δημοσίων υπαλλήλων στο Παρακαταθηκών και Δανείων προωθεί το συμβούλιο οικονομικής πολιτικής με ειδική νομοθετική παρέμβαση. Οι ρυθμίσεις θα σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των δανειοληπτών.

Tρεις λύσεις προς δανειολήπτες

• Επιμήκυνση διάρκειας δανείου.

• Μείωση επιτοκίου.

• Διαχωρισμός του δανείου ώστε να αποπληρώνεται με το μειωμένο επιτόκιο ένα μέρος του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να παραμένει παγωμένο για διάστημα 10 ετών.

πηγή: imerisia.gr

skay_thess_600_300

SKAYTHESS-LOGO_SLOGAN_SINADELFO_600x300_diko_mou

Find, Like, Share / skaythess facebook, twitteryoutubeinstagram

 

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …