Το πρωί της 29ης Μαΐου του 2015, στις εγκαταστάσεις της ΕΚΑΜ χτυπάει συναγερμός. Οι άνδρες της μονάδας ειδοποιούνται να πάρουν πλήρη εξάρτυση και βαρύ οπλισμό. Λίγα λεπτά αργότερα έχουν μπει στα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. και μεταφέρονται κάτω από άκρα μυστικότητα προς τον Βόλο.
Προσγειώνονται σε μία απομακρυσμένη περιοχή, κοντά στην πόλη της Αγχιάλου, λίγο έξω από τον Αλμυρό Βόλου. Εκεί τους περιμένουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, όπου τους ενημερώνουν ότι έχει βρεθεί το κρησφύγετο των επικίνδυνων «ληστών του Διστόμου».
Είναι μία άκρως επικίνδυνη αποστολή. Το σπίτι βρίσκεται σε λόφο και οι κακοποιοί μπορούν να δουν από μακριά όποιον πλησιάσει το κρησφύγετο. Ο διοικητής της ΕΚΑΜ αποφασίζει να εισβάλουν στη σομόν βίλα το μεσημέρι. Οταν δίνεται το σήμα, οι ΕΚΑΜίτες περικυκλώνουν μέσα σε λίγα λεπτά το σπίτι και αποκλείουν κάθε έξοδο διαφυγής. Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετάει πάνω από τη βίλα και δίνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των ληστών του Διστόμου.
«Δύο ύποπτοι στο βορειοανατολικό μπαλκόνι κρατούν καλάσνικοφ και περίστροφο», μεταδίδεται από τον ασύρματο. Είναι ο Τσιρώνης και ο Χριστοδούλου. Ο διοικητής της ΕΚΑΜ φωνάζει στους κακοποιούς ότι είναι περικυκλωμένοι και τους ζητά να παραδοθούν. Λίγα λεπτά μετά, ακούγεται ένας πυροβολισμός και από ένα παράθυρο βγαίνει καπνός από κάννη όπλου.
Αναζητούν διαφυγή
Ο Σπύρος Δραβίλας προτιμά να βάλει τέλος στη ζωή του, αντί να παραδοθεί. Οι Τσιρώνης και Χριστοδούλου προσπαθούν να βρουν τρόπο διαφυγής. Οταν αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει, αρχίζουν τη διαπραγμάτευση για την παράδοσή τους. Ο διοικητής της ΕΚΑΜ τούς βεβαιώνει ότι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται και ύστερα από λίγο πραγματοποιείται η σύλληψή τους. Η σύλληψη των επικίνδυνων ληστών του Διστόμου και συνεργατών του Νίκου Μαζιώτη είναι η πιο πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της επίλεκτης μονάδας.
Στο ενεργητικό τους έχουν πάρα πολλές, όμως δεν τις μαθαίνουμε όλες. Από τις πλέον γνωστές και δύσκολες επιχειρήσεις ήταν η καταδίωξη των 11 δραπετών των φυλακών Τρικάλων, όπου ο αρχηγός τους Μάριον Κόλα και οι συνεργοί του είχαν οργώσει την Ελλάδα, προσπαθώντας να διαφύγουν στην Αλβανία.
«Ημασταν στην ύπαιθρο, όπου τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Η κατάσταση ήταν πολύ κρίσιμη», θυμάται ο διοικητής της μονάδας Πέτρος Τζεφεράκος. Οι άνδρες των ΕΚΑΜ ήταν παρόντες στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης-φάντασμα «17 Νοέμβρη», στη μεγάλη και πολύμηνη επιχείρηση στα Ζωνιανά. Μάλιστα, ο Π. Τζεφεράκος ήταν που «έστησε» την ντόπια υπηρεσία αντίστοιχη των ΕΚΑΜ, την ίδρυση της οποίας επέβαλαν οι συνθήκες.
Η μονάδα έχει κληθεί και στην πρόσφατη σύλληψη των μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και του Χριστόδουλου Ξηρού, όπως και παλαιότερα του Αλκέτ Ριτζάι, καθώς και του Ρώσου που είχε δολοφονήσει αστυνομικούς στην Καλαμπάκα.
Τελευταία φορά που τα διάσημα τζιπ της ΕΚΑΜ είχαν βγει στους δρόμους ήταν στις συλλήψεις των ηγετικών μελών της Χρυσής Αυγής.
Κάτω από άκρα μυστικότητα
«Εμάς δεν μας λένε πού πάμε και ποιον θα συναντήσουμε και ούτε μας ενδιαφέρει. Οι μόνες πληροφορίες που χρειαζόμαστε είναι για τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε και τι θα αντιμετωπίσουμε. Αν θα πάμε σε σπίτι, αν έχει θωρακισμένη πόρτα, αν είναι οπλισμένοι οι δράστες, τι όπλα φέρουν, τέτοια πράγματα», λέει ο διοικητής. Ομως, πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος οι ΕΚΑΜίτες αλλά ουδείς τις μαθαίνει. Πρωινές ώρες της 20ής Απριλίου είχαν εισβάλει σε σπίτι στο Μενίδι, όπου διέμενε έμπορος ναρκωτικών.
Η ομάδα Παραβιαστών (breach) της ΕΚΑΜ είχε ανοίξει τον δρόμο για τα υπόλοιπα μέλη. Με ειδικό πολιορκητικό κριό που ανοίγει οποιαδήποτε πόρτα με μόλις δύο χτυπήματα. Αν η πόρτα ήταν θωρακισμένη, θα την ανατίναζαν με ειδικά εκρηκτικά.
Μέσα σε δευτερόλεπτα οι άνδρες της ΕΚΑΜ ήταν μέσα στο σπίτι και με φακούς και τα όπλα στο χέρι φωνάζουν «αστυνομία» και καλούν τους υπόπτους να πέσουν στο πάτωμα.
Τι τους λένε όμως οι συλληφθέντες μετά την έφοδο; «Οταν μας βλέπουν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Κάποιοι αντιστέκονται στην αρχή, αλλά οι ”σοβαροί” κακοποιοί δεν αντιδρούν και παραδέχονται την ήττα τους. Δεν θέλουν μόνο να τους φερθούμε άσχημα. Αυτούς που φοβόμαστε και είναι οι πιο επικίνδυνοι είναι οι ψυχιατρικές περιπτώσεις.
Διότι μας καλούν και σε περιστατικά ψυχοπαθών που έχουν δραπετεύσει και πρέπει να τους συλλάβουμε αναίμακτα», εξηγεί ο διοικητή της μονάδας και προσθέτει: «Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει οι ομάδες μας να είναι απόλυτα πειθαρχημένες».
Από τις αναρίθμητες επιχειρήσεις, στο καθήκον έχει πέσει ένας άνδρας στην Πάτρα, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από τριάντα», καταλήγει ο Πέτρος Τζεφεράκος.
‘Να τους πιάσουμε στον ύπνο’
«Στις επιχειρήσεις επιλέγουμε να τους αιφνιδιάζουμε, να χτυπάμε όταν δεν μας περιμένουν. Να τους πιάνουμε στον ύπνο, ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας», εξηγεί ο Π. Τζεφεράκος.
Πηγή: ethnos.gr