Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Πόσες φορές οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν την ίδια εξέταση

Πόσες φορές οι ασφαλισμένοι μπορούν να κάνουν την ίδια εξέταση

Αλλαγές στα όρια συνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων, προβλέπονται με υπουργική απόφαση

Σύμφωνα με αυτήν ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ μπορεί να κάνει την ίδια εξέταση μόνο μια φορά στις 20 ημέρες.

Υπάρχουν, όμως εξετάσεις, που μπορεί κάποιος να τις επαναλαμβάνει κάθε 4 ημέρες, όπως η Γενική Αίματος και Ούρων, για Σάκχαρο ή Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση.

Σε περίπτωση παρέκκλισης θα πρέπει να γίνεται με εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση του ιατρού.

Επίσης, απαγορεύεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από ιατρούς αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα Βιοπαθολόγους, Ακτινοδιαγνώστες, Κυτταρολόγους και Παθολογοανατόμους, με την εξαίρεση της ειδικότητας των Ακτινοδιαγνωστών − Επεμβατικών Ακτινολόγων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις με αριθμητικό περιορισμό, που καθορίζεται στην απόφαση.

Ιατρός με ιατρική ειδικότητα που δεν αναγράφεται στην απόφαση, δεν έχει δικαίωμα συνταγογράφησης, ανεξάρτητα από το εάν έχει λάβει στο παρελθόν πιστοποίηση στο σύστημα και οι εξετάσεις που συνταγογραφεί δεν εγκρίνονται.

Η παραπομπή γι΄ αυτές τις εξετάσεις πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς και για νοσήματα σχετικά με την ειδικότητά τους.

Τέλος, ιατροί με ειδικότητα αναισθησιολογίας που εργάζονται σε ιατρεία πόνου καθώς και οι οδοντίατροι δύνανται να συνταγογραφούν ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις.

πηγή: oenet.gr

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …