Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Για ποιους είναι η αργία η Μεγάλη Παρασκευή – Πώς αμείβονται τις μέρες του Πάσχα

Για ποιους είναι η αργία η Μεγάλη Παρασκευή – Πώς αμείβονται τις μέρες του Πάσχα

Από τις ημέρες του Πάσχα εκτός βέβαια από την Κυριακή, μόνο η Δευτέρα του Πάσχα είναι εξαιρέσιμη εορτή

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η Μεγάλη Παρασκευή δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες. Επιτρέπεται, λοιπόν, η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τους κλάδους των μισθωτών για τους οποίους έχει καθιερωθεί ως αργία, κυρίως με συλλογικές συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις. Οι κλάδοι αυτοί είναι:

– Αμμοβολών και χρωματισμών

– Ιατρικά-Διαγνωστικά Κέντρα

– Ιδιωτικές Κλινικές

– Μεταλλουργικές επιχειρήσεις Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά(κατ’ έθιμον αργία. Αν ο εργαζόμενος απασχοληθεί αμείβεται με διπλό ημερομίσθιο)

– Μυλεργάτες

– Ξυλεμπορικών καταστημάτων Αθηνών-Πειραιώς & Περιχώρων

– Οίκοι Ευγηρίας

– Προσωπικό ΚΤΕΛ

– Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων

– Τσιμεντοβιομηχανίας

– Φορτοεκφορτωτές φορτηγών και υπεραστικών λεωφορείων

– Σιδηροβιομηχανίας

– Υπάλληλοι Δημοσίου-ΝΠΔΔ-ΟΤΑ

Ειδικά για τα καταστήματα απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι της 13:00 της Μεγάλης Παρασκευής (Β.Δ 748/66-άρθρο 4).

Παράλληλα όμως είναι δυνατόν με απόφαση του Περιφερειάρχη και μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών οργανώσεων και εφόσον αυτό επιβάλλεται από τοπικές συνθήκες, να ορισθεί και διαφορετικά η λειτουργία των καταστημάτων.

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Το Μεγάλο Σάββατο δεν ανήκει, επίσης, στις εξαιρετέες εορτές και επομένως θεωρείται εργάσιμη ημέρα για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τους κλάδους των μισθωτών για τους οποίους έχει καθιερωθεί ως αργία, κυρίως με συλλογικές συμβάσεις ή διαιτητικές αποφάσεις. Οι κλάδοι αυτοί είναι:

– Δημοσιογράφοι εφημερίδων Αθηνών

– Ιατρικά-Διαγνωστικά Κέντρα

– Ιδιωτικές Κλινικές

– Οδηγοί φορτηγών (Αν ο εργαζόμενος απασχοληθεί αμείβεται με προσαύξηση 75% επί του 1/25ου του μισθού)

– Οίκοι Ευγηρίας

– Συντάκτες ημερησίων εφημερίδων Αθηνών

– Υπάλληλοι Δημοσίου-ΝΠΔΔ-ΟΤΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Για την Κυριακή του Πάσχα ισχύει ότι και για τις υπόλοιπες Κυριακές, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων. Επομένως, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται:

Αν αμείβονται με μισθό, δικαιούνται προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο, για όσες ώρες απασχολήθηκαν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα που ακολουθεί. Εάν δεν δοθεί αυτή, δικαιούνται να λάβουν ως πρόσθετη αμοιβή το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα απασχόλησης . Σε περίπτωση, που ο εργαζόμενος απασχοληθεί πάνω από 5 ώρες, τότε του δίδεται υποχρεωτικά η ημέρα ανάπαυσης.

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιου. Στην περίπτωση που απασχοληθούν άνω των 5 ωρών δικαιούνται και αναπληρωματική ανάπαυση, σε άλλη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις. Επομένως, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται:

Οι αμειβόμενοι με μισθό, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα τις επίσημες αργίες και τις Κυριακές δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή μόνο το 75% προσαύξηση στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν.

Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε και φέτος κατ’ εξαίρεση λειτουργήσει, ο εργοδότης θα καταβάλλει την προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν και τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν.

Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο: το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Αν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και ο εργαζόμενος δεν προσέλθει στην εργασία του, δεν οφείλεται ημερομίσθιο.

Εννοείται ότι οι επιχειρήσεις, που δεν λειτουργούν την ημέρα αυτή δεν καταβάλλουν τίποτα παραπάνω στους μισθωτούς και μόνο στους ημερομίσθιους καταβάλλουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

1η ΜΑΪΟΥ

Η 1η Μαΐου κάθε χρόνο κηρύσσεται αργία με Υπουργική Απόφαση, όπως συνέβη και φέτος. Παράλληλα, φέτος συμπίπτει με την Κυριακή του Πάσχα. Κι ενώ κανονικά (Ν. 1400/1983) οι αργίες δεν μεταφέρονται, η νομοθεσία αντιμετωπίζει διαφορετικά τη μετάθεση της 1ης Μαΐου, εφόσον αυτή συμπέσει με κάποια από τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ή την Κυριακή του Πάσχα (Ν. 74/1975).

Έτσι, λοιπόν, η αργία μεταφέρθηκε για την Τρίτη, 3 Μαΐου, οπότε για την απασχόληση κατά την ημέρα αυτή ισχύει ό,τι και για τις υποχρεωτικές αργίες (Δηλαδή ό,τι και την Δευτέρα του Πάσχα).

Αγάπη Καβάλου
Αρχισυντάκτης Oenet.gr

πηγή: oenet.gr

Δείτε επίσης

Αποζημίωση υπαλλήλου για την παράλειψη διαλείμματος ανά δίωρο απασχόλησης ενώπιον οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή

Μία ενδιαφέρουσα υπόθεση σχετικά με τη δυνατότητα αποζημίωσης υπαλλήλου δημόσιου νοσοκομείου για την μη τήρηση …