Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Τα πολλά λιπαρά κάνουν κακό… στο σπέρμα

Τα πολλά λιπαρά κάνουν κακό… στο σπέρμα

Η διατροφή ενός άνδρα μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του σπέρματός του, οδηγώντας σε βλαβερές μεταλλάξεις γονιδίων στα παιδιά του, ισχυρίζονται επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Όπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα δύο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, η δίαιτα του πατέρα επηρεάζει τα επίπεδα των ριβοζονουκλεϊκών οξέων στο σπέρμα, τα οποία με τη σειρά τους καθορίζουν τη ρύθμιση των γονιδίων στα παιδιά του.

Στην πρώτη έρευνα, μια ομάδα από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης προσπάθησε να διαπιστώσει την επίδραση που έχει μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε πρωτεϊνες στο σπέρμα των πειραματόζωων. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, «το RNA στο σπέρμα μπορεί να επηρεαστεί από τη συγκεκριμένη διατροφή και με τη σειρά του να προκαλέσει αλλαγές στη ρύθμιση των γονιδίων στους απογόνους, οδηγώντας π.χ. σε διαταραχές του μεταβολισμού».

Στη δεύτερη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Νεβάδα, μια ομάδα θηλυκών ποντικιών γονιμοποιήθηκε από σπέρμα αρσενικών ποντικιών που τρέφονταν με πολλά λιπαρά και μια άλλη με σπέρμα ποντικιών με κανονική διατροφή. Πριν καν κλείσουν τις εφτά εβδομάδες ζωής, οι απόγονοι των ποντικιών που έτρωγαν πολλά λιπαρά εμφάνισαν ελαττωματική ανοχή στη γλυκόζη και άλλα προβλήματα, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, τα οποία επιδεινώθηκαν με τον καιρό.

πηγή: briefingnews.gr

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …