Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Νέα γενιά συνδικαλιστών στο Δημόσιο: Πρώτα η δουλειά, μετά οι αγώνες

Νέα γενιά συνδικαλιστών στο Δημόσιο: Πρώτα η δουλειά, μετά οι αγώνες

Αρκετές φορές οι συνδικαλιστές έχουν μπει στο μάτι του κυκλώνα και έχουν κατηγορηθεί ότι απουσιάζουν από την εργασία τους αξιοποιώντας το ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις συνδικαλιστικές άδειες.

Ο νέος πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, είναι επόπτης καθαριότητας στον δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και ξεκινά την ημέρα του στις 3.30 το πρωί από το αμαξοστάσιο. «Για μένα ο συνδικαλιστής πρέπει να είναι πρώτος στη δουλειά, για να μην μπορεί να του πει κανείς ότι πληρώνεται τζάμπα», λέει χαρακτηριστικά.
Ο νέος πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, είναι επόπτης καθαριότητας στον δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη και ξεκινά την ημέρα του στις 3.30 το πρωί από το αμαξοστάσιο. «Για μένα ο συνδικαλιστής πρ

 

 

Για εκπροσώπους εργαζομένων που κατέχουν υψηλόβαθμα συνδικαλιστικά αξιώματα η αξιοποίηση της συνδικαλιστικής άδειας είναι σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία προϋπόθεση για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Παρ’ όλα αυτά όμως μια νέα γενιά συνδικαλιστών στο Δημόσιο αρνείται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που τους παρέχει ο συνδικαλιστικός νόμος και δίνουν καθημερινά το «παρών» στη δουλειά τους προβάλλοντας ένα άλλο πρότυπο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, το μέλος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, Σωτήρης Βασιλάκος και ο Ηλίας Δόλγυρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, η συνεπής παρουσία στην εργασία είναι συμβατή με την άσκηση των συνδικαλιστικών αρμοδιοτήτων, ενώ συμφωνούν ότι οι συνδικαλιστικές άδειες πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν και όποτε χρειάζεται.

Νίκος Τράκας
Δεν θέλω να δίνω δικαιώματα σε κανέναν

Ο νέος πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νίκος Τράκας δεν έχει αξιοποιήσει ούτε μία μέρα συνδικαλιστικής άδειας κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του στα συνδικαλιστικά όργανα. Καθημερινά ξεκινά την ημέρα του 3.30 το πρωί στο αμαξοστάσιο του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

 
Πρώτα η δουλειά μετά οι αγώνες

 

 

Είναι επόπτης καθαριότητας και ελέγχει καθημερινά την αποκομιδή των απορριμμάτων στον δήμο μαζί με τους συναδέλφους που εργάζονται στο συγκεκριμένο τμήμα. Η εργασία στο τμήμα καθαριότητας προβλέπει παρουσία 6 ημέρες την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, αυξάνοντας τις απαιτήσεις που έχει ένας συνδικαλιστής, ο οποίος ηγείται της ομοσπονδίας των εργαζομένων. Ακολουθεί το παράδειγμα του προκατόχου του, Θ. Μπαλασόπουλου, όπου και αυτός έδινε ανελλιπώς το «παρών» στον Δήμο Γλυφάδας όπου εργαζόταν κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του στη θέση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Καλοί και κακοί εργαζόμενοι
Σήμερα ο Νίκος Τράκας, στα 42 χρόνια του, μετρά 21 χρόνια υπηρεσίας κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έχει χρεώσει ούτε μία ημέρα συνδικαλιστικής άδειας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εάν χρειαστεί να απουσιάσω από την εργασία μου για συνδικαλιστικές υποχρεώσεις, τότε χρησιμοποιώ την κανονική μου άδεια», αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής». Ακόμα και στις περιπτώσεις που χρειάζεται να περιοδεύσει σε δήμους ανά την επικράτεια, τότε αξιοποιεί την άδεια που προβλέπει ο νόμος για όλους τους εργαζομένους.

«Δεν θέλω να δίνω δικαιώματα ούτε στην τοπική κοινωνία αλλά ούτε και προς αυτούς που χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους λόγω της κρίσης. Αυτό επέλεξα από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκα με τον συνδικαλισμό. Για μένα ο συνδικαλιστής πρέπει να είναι πρώτος στη δουλειά, για να μην μπορεί να του πει κανείς ότι πληρώνεται τζάμπα», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Τράκας.

Ο Ηλίας Δόλγυρας διαθέτει πλήθος συνδικαλιστικών ιδιοτήτων. «Εκτιμώ ότι δεν μπορείς να ασχολείσαι με τον συνδικαλισμό εάν δεν είσαι στην καθημερινότητα της υπηρεσίας», λέει στο «Εθνος της Κυριακής».
Ο Ηλίας Δόλγυρας διαθέτει πλήθος συνδικαλιστικών ιδιοτήτων. «Εκτιμώ ότι δεν μπορείς να ασχολείσαι με τον συνδικαλισμό εάν δεν είσαι στην καθημερινότητα της υπηρεσίας», λέει στο «Εθνος της Κυριακής».

 

 

Το ημερήσιο πρόγραμμα του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι γεμάτο, αφού ξεκινάει την ημέρα του τα άγρια χαράματα και ύστερα από 8 ώρες δουλειάς, γύρω στις 11.30 π.μ. πηγαίνει στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου παραμένει αρκετές φορές μέχρι αργά το βράδυ. Ζητήσαμε την άποψή του για όσους αξιοποιούν τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα για να μην εργάζονται και χρησιμοποιούν το σύνολο των συνδικαλιστικών αδειών. «Δεν χρειάζεται να τα ισοπεδώνουμε όλα. Υπάρχουν θέσεις σε τριτοβάθμια όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, που οι συνδικαλιστές πρέπει να αφοσιωθούν στο έργο τους 100%.

Οσο για τις περιπτώσεις που αναφέρατε σχετικά με κάποιους που χρησιμοποιούν τη συνδικαλιστική ιδιότητα για να μην εργάζονται, μπορώ να σας πω ότι σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες υπάρχουν οι “καλοί” και οι “κακοί” εργαζόμενοι. Το ίδιο ισχύει και στον συνδικαλισμό. Απλά στην περίπτωσή μας οι εργαζόμενοι βλέπουν και κρίνουν τους εκπροσώπους τους».

Ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει χρειαστεί να απουσιάσει από την εργασία του το πρωί λόγω υποχρέωσης του συνδικάτου, ο Νίκος Τράκας δεν αξιοποιεί τη συνδικαλιστική του άδεια.

«Προσπαθώ να αλλάξω τη βάρδια και να εργαστώ το απόγευμα, αλλά ακόμα και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε βλέπω εάν έχω υπόλοιπα από την κανονική μου άδεια», απαντά ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΗΛΙΑΣ ΔΟΛΓΥΡΑΣ
Η θέση καθενός στην υπηρεσία καθορίζει και τη δράση μας

Ο Ηλίας Δόλγυρας είναι αν. γενικός διευθυντής μεταφορών στην Περιφέρεια Αττικής και διαθέτει πλήθος συνδικαλιστικών ιδιοτήτων που θα μπορούσαν να του δώσουν τη δυνατότητα να απουσιάζει αρκετές ημέρες τον μήνα από την υπηρεσία του.

 
Πρώτα η δουλειά μετά οι αγώνες

 

 

Επιλέγει όμως να μην αξιοποιεί τις άδειες που προβλέπει ο νόμος για τη συνδικαλιστική του δράση, αν και υποστηρίζει ότι οι συνδικαλιστικές άδειες πρέπει να αξιοποιούνται μόνο όταν και όποτε χρειάζεται.

Είναι μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ και επικεφαλής παράταξης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων.

Σωστή η πρόβλεψη χορήγησης
«Εκτιμώ ότι δεν μπορείς να ασχολείσαι με τον συνδικαλισμό εάν δεν είσαι στην καθημερινότητα της υπηρεσίας. Η θέση του καθενός μας στην υπηρεσία καθορίζει και τη συνδικαλιστική μας δράση», αναφέρει ο Ηλίας Δόλγυρας στο «Εθνος της Κυριακής».

Ο ίδιος δεν αξιοποιεί τις συνδικαλιστικές άδειες που δικαιούται και χρησιμοποιεί και αυτός όπως και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ την κανονική του άδεια για σημαντικές συνδικαλιστικές ασχολίες που χρειάζεται να απουσιάσει από τη δουλειά του. Ξεκαθαρίζει όμως ότι η πρόβλεψη για τη χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών είναι σωστή και πρέπει να αξιοποιείται όταν καθίσταται ανάγκη για τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ο Σωτήρης Βασιλάκος εργάζεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν και θα μπορούσε να απουσιάζει, λόγω συνδικαλιστικής δράσης, εννέα ημέρες τον μήνα, κάνει χρήση με το σταγονόμετρο.
Ο Σωτήρης Βασιλάκος εργάζεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν και θα μπορούσε να απουσιάζει, λόγω συνδικαλιστικής δράσης, εννέα ημέρες τον μήνα, κάνει χρήση με το σταγονόμετρο.

 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ
Δεν προασπίζουμε συντεχνιακές λογικές και πρακτικές

Από τις συνδικαλιστικές ιδιότητες που κατέχει ο Σωτήρης Βασιλάκος, ο οποίος εργάζεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στη διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής, θα μπορούσε να απουσιάζει από την εργασία του εννέα ημέρες τον μήνα.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου Οικονομικών.

Επιλέγει όμως να χρησιμοποιεί με μέτρο τη δυνατότητα που του δίνει ο συνδικαλιστικός νόμος, ούτως ώστε η συνδικαλιστική του δράση να επιφέρει τη μικρότερη δυνατή διοικητική επιβάρυνση στην υπηρεσία.

«Να μη δίνουμε άλλοθι στη διοίκηση»
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», ο Σωτήρης Βασιλάκος δίνει μία άλλη διάσταση στη συνδικαλιστική δράση και τη διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων σε σχέση με την παρουσία των συνδικαλιστών στην υπηρεσία και την αντιμετώπισή τους από την κοινωνία και την κεντρική διοίκηση: «Τα συνδικαλιστικά στελέχη συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η προάσπιση συντεχνιακών λογικών και πρακτικών δίνει τη δυνατότητα στην όποια διοίκηση να τους παρουσιάζει ως μια καρικατούρα αντικοινωνικών και ιδιοτελών ανθρώπων. Για αυτόν τον λόγο η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα ασκεί τα συνδικαλιστικά της καθήκοντα, με τη μικρότερη δυνατή υπηρεσιακή επιβάρυνση, διευρύνει την απήχηση του συνδικαλισμού και αυξάνει τους συμμάχους της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Βασιλάκος.

Πηγή: «Έθνος της Κυριακής», δημοσιευμένο στο aftodioikisi.gr

Δείτε επίσης

Κάρτα μέλους της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης – Τα προνόμια που παρέχει

Η κάρτα μέλους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης είναι ο πιο άμεσος και έγκυρος τρόπος …