Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / To αποκαλυπτικό παρασκήνιο για τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ

To αποκαλυπτικό παρασκήνιο για τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ

Έντονο παρασκήνιο και τοποθετήσεις αξιωματικών με πολιτικό άρωμα σε κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., καταγγέλλουν αστυνομικοί και πολιτικοί κύκλοι.

Η άκρη του πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται, όπως ήταν φυσικό, από την κορυφή της της ηγεσίας της αστυνομίας με τον αντιστράτηγο,Μανώλη Κατριαδάκη και τον ομοιόβαθμό του  Δημήτρη Σοφιό,αμφότεροι αρεστοί στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης να «κόβονται» για λόγους «αξιοκρατίας».

Για κάποιους αναμενόμενη ήταν, παρά τις αναγνωρισμένες ικανότητες του, η αποστρατεία του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Κώστα Μιχαιρίνα ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στη φρουρά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σημαντικό ρόλο στις φετινές κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., έχουν δύο βασικοί «σύμβουλοι» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα.

Έτσι ή κάπως έτσι διατηρητέοι κρίθηκαν 11 υποστράτηγοι, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σφακιανάκης, η μετακίνηση του οποίου έγινε σίριαλ. Την πόρτα της εξόδου είδαν επτά υποστράτηγοι, μεταξύ των οποίων ο κ. Δημήτρης Γεωργατζής, παλιός συνδικαλιστής.

Στο σπίτι του πήγε και ο Δημήτρης Παπαναγιώτου, διοικητής τηςΔιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρά το γεγονός ότι είναι κουμπάρος του νέου αρχηγού Κώστα Τσουβάλα.

Από τους ταξίαρχους προήχθησαν 11 σε υποστρατήγους, 36 κρίθηκαν διατηρητέοι, ενώ 26 αποστρατεύτηκαν. Εντύπωση σε αυτές τις αποστρατείες προκάλεσαν αυτές του Διευθυντή Προστασίας Συνόρων, Αλέξανδρου Σούκουλη, στενού συνεργάτη της πρώτης γυναίκας αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, τουΚωνσταντίνου Καρακατσούλη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, και του Δημήτρη Σμυρλή, ο οποίος μία μέρα νωρίτερα είχε «αποκατασταθεί» από την ηγεσία του και την επόμενη «κόπηκε».

Η μεγάλη «σφαγή» έγινε στους αστυνομικούς διευθυντές. Από αυτούς προήχθησαν σε ταξίαρχους οι 35, ενώ 31 από αυτούς αποστρατεύτηκαν. Εντύπωση προκάλεσαν οι αποστρατείες τουΕυθύμιου Χρυσανθάκη, της Διεύθυνσης Διαβατηρίων και παλιότερα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, του υποδιοικητή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Κώστα Καραβά, και του Διευθυντή Βορειοανατολικής Αττικής Κώστα Λαμπρόπουλου.  

Οι κρίσεις που άφησαν σκιές

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η αποστρατεία ενός  πολύπειρου αστυνομικού διευθυντή του κ. Σταύρου Σταυρόπουλου λόγω κυρίως της μεθοδικότητα, της εμπειρίας του και των σοβαρών υποθέσεων που είχε διαχειριστεί επιτυχώς. Έναν αξιωματικό για τον οποίο οι αρχηγοί της Greek Mafia είχαν υπογράψει συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τον περασμένο Νοέμβριο τον «παραίτησε» από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σε μία θυελλώδη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας και εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Κυριαζίδη.

Αρχικά τον υποβάθμισε σε «2ο» στην ίδια υπηρεσία και λίγο αργότερα τον μετακίνησε ως… 5ο υποδιοικητή Ασφάλειας Αττικής χωρίς να υπάρχει γραφείο! Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Τόσκας είχε εκφράσει την πρόθεσή του για υπαγωγή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (αδιάφθοροι) στον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου μαζί με την Οικονομική Αστυνομία, να αποτελέσουν τις αιχμές του δόρατος των οικονομικών ελέγχων που θα εξαπέλυε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επιχείρησης «γέμισμα κρατικών ταμείων» και απευθείας διαπραγμάτευση με τους μεγαλοοφειλέτες.

Η ενέργεια του κ. Τόσκα, είχε ερμηνευτεί από κύκλους της αστυνομίας, ως ανάκτηση του πλήρους ελέγχου κινήσεων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που έχει τη δυνατότητα ερευνών σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ διαθέτει  ανακριτικά «υπερ-όπλα» βάσει του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της.

Ένα σημαντικό «όπλο» είναι η δυνατότητά της κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης να μην ισχύει το φορολογικό απόρρητο ενώ όταν… επιβάλλεται, είναι δυνατή η άρση απορρήτου της επικοινωνίας και του τραπεζικού ή χρηματιστηριακού απορρήτου, σύμφωνα με συγκεκριμένες δικονομικές διαδικασίες.

Πολλοί έκαναν λόγο για «εργολαβία» κατάληψης επιτελικών θέσεων σε κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες, βάζοντας τις υποδομές για τις επόμενες ‘συγκυβερνήσεις’» δηλώνουν πηγές, πολιτικές και αστυνομικές, που γνωρίζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις του «δικτύου», το οποίο τότε… έκοψε και τοποθέτησε αξιωματικούς, «τελείωσε» τον Γιάννη Πανούση και τώρα… αποστρατεύει τον πρώην διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το «καλό σχέδιο», σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, έχει… καταγραφεί από τους «κοριούς» της ΕΥΠ και της Αντιτροκρατικής, την περασμένη Άνοιξη, και έχει εφαρμοστεί «κατά γράμμα», με μοναδική εξαίρεση την αποστρατεία ενός αντιστρατήγου. Ένας «κομματικός»  ιδιώτης και ελεγχόμενοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., συζητούσαν για κρίσεις και τοποθετήσεις αξιωματικών, οι οποίες έγιναν στις προηγούμενες κρίσεις, θα «έδιωχναν τον Πανούση» και το κατάφεραν, ήθελαν να διώξουν τον διοικητή των «αδιάφθορων» και το πέτυχαν.

πηγή: thetoc.gr

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …