Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Νέα δικαστική απόφαση- βόμβα, βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση

Νέα δικαστική απόφαση- βόμβα, βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση

Από αλλού το περίμενε, από αλλού το βρήκε το οικονομικό επιτελείο. Ενώ μέχρι τώρα έψαχνε στοιχεία για να ανατρέψει τους ισχυρισμούς των δανειστών για «τρύπα» τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, πλέον καλείται να βρει αντίμετρα για να καλύψει ένα νέο μπαράζ δικαστικών αποφάσεων, αρχής γενομένης από αυτήν που δικαιώνει τους γιατρούς του ΕΣΥ!

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το Ελεγκτικό Συνέδριο έβαλε… μπουρλότο στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν το 2012 στους συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ!

Το κακό για το οικονομικό επιτελείο είναι ότι έπεται συνέχεια, καθώς εκκρεμεί απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τους εν ενεργεία γιατρούς, η οποία εκτιμάται ότι δύσκολα θα απέχει από το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σημειώνεται, πάντως, ότι τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών του 2012, υποστηρίζοντας ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν συμπεριλαμβάνονται στο σκληρό πυρήνα των δημόσιων λειτουργών, όπως οι ένστολοι και οι δικαστικοί, κάτι που σημαίνει ότι αν η Ολομέλεια ακολουθήσει τη “γραμμή” του Τμήματος, τότε τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αφού θα έχουμε διαφορετικές αποφάσεις για το ίδιο ζήτημα από δύο Ανώτατα δικαστήρια (Ελεγκτικό Συνέδριο και Συμβούλιο της Επικρατείας).

Ποιο είναι το κόστος μόνο από την… αποκατάσταση των γιατρών του ΕΣΥ; Η Επαναφορά μισθών και συντάξεων στα πρότερα επίπεδα ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται, όμως, τα αναδρομικά για όσους δικαιωθούν. Σημειώνεται ότι η “γραμμή” που ακολουθούν εσχάτως τα Ανώτατα Δικαστήρια είναι να επιδικάζουν αναδρομικά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Το πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή ενός μπαράζ ανάλογων αποφάσεων και ήδη οι δανειστές κραδαίνουν το Μνημόνιο που αναφέρει ρητώς ότι για κάθε “τρύπα” που ανοίγουν οι δικαστικές ανατροπές, θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Ποιοι παίρνουν σειρά;

  • Οι προσφυγές των δικαστικών λειτουργών για τα αναδρομικά που δεν τους έχουν επιστραφεί.
  • Οι ένστολοι που προσέβαλαν και το μισθολόγιο του 2014 επειδή δεν τους αποκατέστησε πλήρως τις απώλειες του 2012. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει νέες μειώσεις αποδοχών, αντί να επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα προ Αυγούστου 2012.
  • Οι καθηγητές των ΤΕΙ για τις ανάλογες περικοπές του 2012 στα Ειδικά Μισθολόγια
  • Οι καθηγητές των ΑΕΙ που ζητάνε με αγωγές την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές που υπέστησαν και χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές.

Το… κερασάκι στην τούρτα είναι η επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

του Γιώργου Παππού

Πηγή: Νέα δικαστική απόφαση- βόμβα, βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/252168/nea-dikastiki-apofasi-vomva-vazei-fotia-sti-diapragmateysi#ixzz40juXeawr

 

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …