Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ελληνα στρατιώτη

Πόσο κοστίζει η ζωή ενός Ελληνα στρατιώτη

Ο 20χρόνος  στρατιώτης Πεζικού Τ.Α. υπηρετούσε την θητεία του στον Έβρο, στο φυλάκιο
Μανίτσας στην Κορνοφωλιά (641 ΕΤΠ) όταν το πρωί της 6ης Απριλίου 2004, ο επίμαχος οπλίτης έλαβε διαταγή  μαζί με άλλους 6 συναδέλφους του να ανυψώσουν με τα χέρια το  μεταλλικό  ιστό  της σημαίας του φυλακίου, ύψους 7,87 μέτρων και βάρους 34 κιλών.

Τον ιστό έπρεπε να τον τοποθετήσουν πάνω σε βάση από μπετόν ύψους 0,55  μέτρων η οποία ήταν κατασκευασμένη πάνω σε φυσικό ανάχωμα ύψους 1,85 μέτρων, μεταφέροντας τον από άλλη εφεδρική βάση, προκειμένου να επιδιορθωθεί στο σχοινί έλξης της σημαίας.

Όταν οι φαντάροι σήκωσαν τον ιστό και άρχισε να παίρνει κατακόρυφη θέση, λόγω του ανέμου που έπνεε στην περιοχή, οι στρατιώτες έχασαν τον έλεγχο της ευστάθειας του ιστού.

Ο ιστός    πλάγιασε και ήρθε σε επαφή με τα γυμνά (χωρίς μονωτική κάλυψη) καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που περνούσαν πάνω από το φυλάκιο και από τα οποία διερχόταν ρεύμα 20.000 volts.

Αμέσως υπέστησαν ηλεκτροπληξία και βρήκαν ακαριαίο θάνατο 5 στρατιώτες από τους 7 που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού. Οι άλλοι 2 οπλίτες τραυματίστηκαν ελαφριά.

Για το τραγικό αυτό περιστατικό διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, σύμφωνα με την οποία οι οπλίτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού δεν είχαν καμία ευθύνη.

Αντίθετα πειθαρχικά ελεγκτέοι  κρίθηκαν, ο διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, γιατί δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και την αποτροπή του, ο διοικητής του 641 ΕΤΠ, γιατί δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του ιστού της σημαίας και ο διοικητής του 1ου Λόχου Προκαλύψεως, γιατί δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για τη μετακίνηση του ιστού και δεν επέβλεψε την εκτέλεσή τους.

Οι συγγενείς ενός από τους 5 άτυχους φαντάρους προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν ύψους 4.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή του άτυχου φαντάρου διεκδίκησαν  από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και από 500.000 ευρώ ο παππούς και η γιαγιά του.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης επιδίκασε στους συγγενείς του  20χρόνου το συνολικό  ποσό των 700.000 ευρώ (μαζί με τους νόμιμους τόκους), καθώς έκρινε ότι οι φαντάροι δεν έχουν καμία ευθύνη για το θανατηφόρο περιστατικό, αλλά αντίθετα    είχαν αποκλειστική ευθύνη οι  αρμόδιοι βαθμοφόροι στρατιωτικοί  οι οποίοι διέπραξαν παραλείψεις.

Αιτία του ατυχήματος ήταν το γεγονός  ότι ο μεταλλικός ιστός ήταν 2,13 μέτρα πάνω το ύψος που διερχόντουσαν  τα ηλεκτροφόρα καλώδια και η βάση του   ιστού ήταν πολύ κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ. Κατά συνέπεια κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου

Κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε αναίρεση στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, όπου το   Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι αποκλειστική αιτία του ατυχήματος ήταν η έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, σύνεσης και επιμέλειας των φαντάρων, οι οποίοι δεν εκτίμησαν τον προφανή κίνδυνο που εγκυμονούσε το βάρος του ιστού και τον ισχυρό  άνεμο. Ακόμη, υποστήριξε  ότι ήταν μεγάλο το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε στους συγγενείς του 20χρόνου φαντάρου.

Το Εφετείο απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη «τις τραγικές συνθήκες του ατυχήματος και το φρικτό θάνατος του Α.Τ.», την ηλικία του, την προσωπικότητά του, την αποκλειστική ευθύνη του Δημοσίου, την ανυπαρξία ευθύνης του άτυχου φαντάρου  και την οικογενειακή του κατάσταση.

Και έκρινε ότι το ποσό που επιδικάστηκε, το οποίο αποβλέπει «στην κατά το δυνατόν, ηθική παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας του θανόντος, προκειμένου να αισθανθούν ελαφρότερη την ψυχική οδύνη που τους προκλήθηκε, είναι εύλογο.

Το Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επιδίκασε το ποσό των 700.000 ευρώ στους συγγενείς του άτυχου φαντάρου.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως απαράδεκτη  την αναίρεση του Δημοσίου και επικύρωσαν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

πηγή: olathessaloniki.com

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …