Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Τι κάνουν για να αποφύγουν την απόφαση ΣτΕ ;

Τι κάνουν για να αποφύγουν την απόφαση ΣτΕ ;

Περικοπές στις συντάξεις, με την επαναφορά των ποσοστών αναπλήρωσης που είχαν καθοριστεί στο νόμο Σιούφα (ν. 2084/92), εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στις αλλαγές που δρομολογεί στο ασφαλιστικό, με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Ο νόμος Σιούφα, που κατά κοινή ομολογία είχε σώσει τα ταμεία από την κατάρρευση το 1992 που ψηφίστηκε, βγαίνει ξανά από το ντουλάπι και, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, αξιοποιείται ήδη από ειδική επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας αλλά και ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να καταλήξουν σε πρόταση για τον υπολογισμό παλιών και νέων συντάξεων, η οποία θα παραδοθεί στον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, εν όψει της κατάρτισης του τελικού νομοσχεδίου.

Από τις διατάξεις του νόμου 2084/92 θα χρησιμοποιηθεί ο συντελεστής αναπλήρωσης με τον οποίο θα υπολογιστούν………..
αφενός όλες οι νέες συντάξεις και αφετέρου, αν καταστεί εφικτό από τα ταμεία, θα γίνει και ο επανυπολογισμός των αποδοχών για τους ήδη συνταξιούχους.

Ο συντελεστής αναπλήρωσης, που είχε εισαγάγει στο ασφαλιστικό ο νόμος, ήταν 1,714% επί του μισθού της τελευταίας πενταετίας για όλα τα χρόνια ασφάλισης που θα είχαν οι εργαζόμενοι κατά τη συνταξιοδότησή τους και η εφαρμογή του αφορούσε μόνον όσους πρωτοασφαλίζονταν από 1/1/1993 και μετά.

Στο υπουργείο Εργασίας -και μετά τη δημόσια παραδοχή του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου ότι θα πρέπει να ισχύσουν πλέον ενιαίοι κανόνες σε εισφορές και υπολογισμό σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους- έχουν σχεδόν καταλήξει ότι επάνω στο νόμο 2084, θα στηριχθεί και ο υπολογισμός των συντάξεων για τους παλαιούς -μέχρι το 1992- ασφαλισμένους.

Αυτό θα γίνει για όσους θα αποχωρήσουν από το 2016 και μέσα στην επόμενη 5ετία, με στόχο να εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι από την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη.

Με την εφαρμογή του συντελεστή 1,714% οι συντάξεις των παλαιών ασφαλισμένων θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και στην πράξη θα απορροφήσουν τις όποιες περικοπές έχουν γίνει από τους μνημονιακούς νόμους.

Για παράδειγμα, το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης που βγάζει ο νόμος 2084 για όσους αποχωρούν με 35ετία, δεν ξεπερνά το 60%.

Με το σημερινό καθεστώς υπολογισμού, το αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης είναι και πάνω από 80%, αλλά με τις περικοπές του Μνημονίου πέφτει στο 65%.

Ο στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμόσει καθολικά το νέο υπολογισμό των συντάξεων, ώστε τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης να είναι χαμηλότερα ώστε να αποφύγει και την υποχρέωση εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις που νομοθετήθηκαν το 2012.

Στην πράξη, με το νέο νόμο ακυρώνονται οι μνημονιακές περικοπές και η δικαστική απόφαση καθίσταται ανεφάρμοστη, καθώς οι συντάξεις θα είναι χαμηλότερες και με νόμο που δεν θα κινδυνεύει να κριθεί αντισυνταγματικός.

Τα νέα ποσά συντάξεων θα υπολογιστούν ως εξής:

1)Μέσος όρος αποδοχών της τελευταίας 5ετίας για όλους.

2)Συντελεστής αναπλήρωσης 1,714% (ή και χαμηλότερος αν κριθεί ότι η παρέμβαση δεν εξοικονομεί επαρκείς πόρους).

3)Σύνταξη με αναπλήρωση μισθού στο 60% ή και χαμηλότερα.

Με το νέο σύστημα:

*Ενας ασφαλισμένος που αποχωρεί από ΔΕΚΟ ή τράπεζα με 35 έτη και μισθό τελευταίας 5ετίας 2.000 ευρώ, θα πάρει 1.200 ευρώ σύνταξη, που αντιστοιχεί σε αναπλήρωση 59,9%.

*Υπάλληλος με 30 έτη και μισθό «5ετίας» 1.700 ευρώ θα πάρει σύνταξη 874,14 ευρώ, δηλαδή θα έχει αναπλήρωση 51,42%.

*Δημόσιος υπάλληλος με 35 έτη και μισθό κλιμακίου 1.666 ευρώ, θα βγάλει σύνταξη 999,43 ευρώ, δηλαδή ποσοστό αναπλήρωσης 59,98%. Με το σημερινό σύστημα η τελική σύνταξη, μετά τις περικοπές του Μνημονίου, διαμορφώνεται στα 1.340 ευρώ.

*Μισθωτός με ασφάλιση ΙΚΑ και 28 χρόνια που έχει μέσο όρο αποδοχών τελευταίας 5ετίας 1.400 ευρώ, βγάζει σύνταξη 671,88, δηλαδή το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει στο 48%.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

e-typos.com, espekm.gr

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …