Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Ερώτηση στη Βουλή για το φλέγον ζήτημα του ΤΕΑΠΑΣΑ – Οι πιέσεις εντείνονται – Κάτω τα χέρια από το Ταμείο μας!

Ερώτηση στη Βουλή για το φλέγον ζήτημα του ΤΕΑΠΑΣΑ – Οι πιέσεις εντείνονται – Κάτω τα χέρια από το Ταμείο μας!

Η Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης σας κοινοποιεί την Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων, που υπέβαλε η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κα Αικατερίνη ΜΑΡΚΟΥ από το Ποτάμι, σχετικά με τα δίκαια αιτήματα της ΠΟΑΣΥ για το Ασφαλιστικό μας Ταμείο το ΤΕΑΠΑΣΑ. Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να κατανοήσει τα επιχειρήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και να τροποποιήσει τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, αφού εξάλλου η ΠΟΑΣΥ κατέθεσε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Διαβάστε την αναφορά που κατατέθηκε σήμερα 15-10-2015:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Παρέμβαση της ΠΟΑΣΥ για την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου ασφάλισης και τη μη ένταξη του στο ΕΤΕΑ»

Καταθέτω αναφορά τα με αρ. πρωτ. 506/1/41/13-10-2015 και 506/1/41α/15-10-2015 έγγραφα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων με τα οποία ζητούν την απόσυρση ή τροποποίηση διάταξης του υπό συζήτηση νομοσχεδίου “Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διορθωτικών Μεταρρυθμίσεων”.

Με την καταργητική αυτή διάταξη, αφαιρείται το δικαίωμα από την ΠΟΑΣΥ, αλλά και από άλλες Ομοσπονδίες να ιδρύσουν, τηρώντας τις προϋποθέσεις και τους όρους του νόμου, Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αντί να υπαχθούν αυτά υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, η ΠΟΑΣΥ έχει ήδη καταθέσει νομίμως και εμπροθέσμως τη σχετική αίτηση μετατροπής του ταμείου τους σε επαγγελματικό, δυνατότητα που αίρεται αναδρομικά με τη σχετική διάταξη και ενώ η αίτησή τους εκκρεμεί.

Σας υποβάλω συνημμένο τα σχετικά έγγραφα και παρακαλώ για τις απαντήσεις και ενέργειές σας.

15 Οκτωβρίου 2015

Η αναφέρουσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας

poasy

Αθήνα 13 Οκτωβρίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 506/1/41

Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σήμερα (13-09-2015) και περί ώρες μεσημβρινές, κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», όπου, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε διάταξη στο άρθρο 21 παρ. 3, με την οποία καταργούνται ρητώς και μάλιστα αναδρομικά από 02-07-2015 οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.4331/2015.

Επισημαίνουμε ότι, οι ως άνω προς κατάργηση διατάξεις έδιναν τη δυνατότητα στις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις των κλάδων ασφαλισμένων να μετατρέψουν τα Ταμεία τους, τόσο της Επικουρικής Ασφάλισης, όσο και της Πρόνοιας σε αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία μέχρι την 31-12-2015 και οι διατάξεις του τρίτου Μνημονίου (ν.4336/2015) περιόριζαν την εν λόγω προθεσμία, κατά τη γνώμη μας και μόνο για τα Επικουρικά Ταμεία, μέχρι την 31-08-2015.

Η Ομοσπονδία μας, όπως πολλάκις σας ενημέρωσε κατέθεσε εμπρόθεσμα την 31-08-2015 σχετικό φάκελο μετατροπής των τομέων Επικουρικών Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. σε αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο, κάνοντας παράλληλα, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, λόγω της προεκλογικής περιόδου, συναντήσεις με τους αρμόδιους Φορείς και πιέζοντας ασφυκτικά προς πάσα κατεύθυνση, με αποτέλεσμα την ήδη παραπομπή του όλου θέματος στην αρμόδια Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ενώ αναμένουμε την ως άνω απάντηση του Νομικού Συμβούλου του προαναφερόμενου Υπουργείου, στηριζόμενοι στις μέχρι σήμερα ψηφισθείσες νομοθετικές διατάξεις, βρισκόμαστε τώρα προ της απειλής αναδρομικής κατάργησης μερικών εξ’ αυτών των διατάξεων, που με το «έτσι θέλω» κάποιοι επεμβαίνουν στην κρίση της Νομικής Υπηρεσίας και καταργούν ήδη γεγενημένο δικαίωμα.

  • Άραγε, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση η μη μετατροπή του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. σε αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο και αν ναι, ποιός ο λόγος του προαπαιτούμενου αυτού εφαρμοστικού μέτρου;;
  • Εντάσσεται η μη μετατροπή των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης και Προνοίας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Χώρας και αν ναι, γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εδώ και αρκετές δεκαετίες εφαρμόζουν παρόμοια μοντέλα διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλισμένων τους;;

Για το λόγο λοιπόν αυτό και με σκοπό πάντα την προάσπιση των συνταξιοδοτικών εν γένει δικαιωμάτων των συναδέλφων μας (που αναδιατυπώνονται, χωρίς προς το παρόν να επηρεάζονται), αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας θα δώσει δυναμικό παρών στο Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση του εν λόγω Νομοσχεδίου αύριο Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 10.00, οπότε και θα τοποθετηθεί ο Πρόεδρος και ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας επί των διατάξεων του Νομοσχεδίου που μας αφορούν, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής.

Οι εποχές και οι μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Χώρα μας απέναντι στους δανειστές δεν συγχωρούν εφησυχασμό από κανέναν!!

Καλείστε όλοι σε επαγρύπνηση και σε δυναμική στήριξη της Ομοσπονδίας μας όποτε αυτό απαιτηθεί !!!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

poasy

Τοποθέτηση – παρέμβαση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με το σχέδιο νόμου “Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διορθωτικών Μεταρρυθμίσεων”

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Είναι λογικό σε ένα τέτοιας έκτασης και τόσο επείγον νομοθέτημα να έχουν παρεισφρήσει αστοχίες, ή ακόμα και λάθη. Μόνο ως τέτοιο, δηλαδή ως προφανές λάθος, μπορούμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων να λογίσουμε και την κατάργηση του άρθρου 28 του ν.4331/2015, αναδρομικά από την ημερομηνία της ισχύος του, που επιχειρείται στο τρίτο μέρος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στο άρθρο 21 παρ. 3 αυτού, υπό τον τίτλο καταργούμενες και μεταβατικές διατάξεις.

Με την καταργητική αυτή διάταξη, αφαιρείται το δικαίωμα από την ΠΟΑΣΥ, αλλά και από άλλες Ομοσπονδίες – τις αντιπροσωπευτικότερες του τομέα τους – να ιδρύσουν, τηρώντας τις προϋποθέσεις και τους όρους του νόμου, Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αντί να υπαχθούν αυτά υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ.

Μια πολύ σύντομη ιστορική αναδρομή θα σας πείσει για τον παραλογισμό της διάταξης:

Στα τέλη του έτους 2012, δόθηκε με το ν.4052/2012 η δυνατότητα να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ, δηλαδή σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων και το δικό μας ταμείο, το ΤΕΑΠΑΣΑ, τόσο για τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, όσο και για τον Κλάδο Προνοίας, ύστερα από αναλογιστικές μελέτες, εγκρίσεις και άλλες διαδικασίες που ρητώς προέβλεπε ο νόμος. Η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι 31/12/2014. Ακολούθως, η προθεσμία αυτή με τρεις (3) μεταγενέστερους νόμους παρατάθηκε ισάριθμες φορές. Με το νόμο 4316/14 έως 28/2/2015, με το ν.4320/15 έως 30/6/2015 και τέλος με το ν.4331/15 έως 31/12/2015. Η νομοθετική ταλαιπωρία της συγκεκριμένης ρύθμισης δε σταμάτησε εκεί. Με το ν.4334/15 εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ όλα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης που δεν είχαν ενταχθεί μέχρι τότε και με το ν.4336/15 καταργήθηκε κάθε άλλη αντίθετη διάταξη.

Η Ομοσπονδία μας, ύστερα από επίπονες, εξαιρετικής δυσκολίας και υπεύθυνες διαδικασίες, κατέθεσε στις Αρμόδιες Αρχές σχετικό φάκελο μετατροπής των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ για τη μετατροπή του σε Επαγγελματικό Ταμείο. Ο φάκελος αυτός έχει πάρει το δρόμο του, εξετάζεται με επιμέλεια και αναμένουμε την απάντηση των Αρμοδίων αρχών περί αποδοχής του αιτήματος ή μη. Μάλιστα, όπως μας έχει ήδη γίνει γνωστό, ο αρμόδιος Υπουργός έχει αποστείλει και στη νομική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας ερώτημα για τη νομική βάση εξέτασης του αιτήματός μας.

Και ενώ, ύστερα από εξαντλητικές προσπάθειες και τηρώντας τις ιδιαίτερα απαιτητικές διαδικασίες και όρους του νόμου, η Ομοσπονδία μας τολμά ένα τέτοιο εγχείρημα προς όφελος των δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων στο ΤΕΑΠΑΣΑ, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο καταργείται η διάταξη εκείνη του νόμου που μας έδινε την προθεσμία και τη δικονομική δυνατότητα να καταθέσουμε εμπροθέσμως την αίτησή μας! Δηλαδή, καταργείται αναδρομικά η προθεσμία του νόμου. Ποιο απλά: δε θα εξετασθεί το αίτημά μας, όχι γιατί συντρέχουν ή δεν συντρέχουν κάποια ή κάποιες από τις ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολες προϋποθέσεις ουσίας για τη μετατροπή των Τομέων σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά γιατί η αίτησή μας θα απορριφθεί τύποις, ως μη εμπροθέσμως κατατεθείσα, λόγω κατάργησης της προθεσμίας που ο ίδιος ο νόμος μας είχε δώσει, όχι μια αλλά τρείς διαδοχικά φορές!!! Η εν λόγω διάταξη είναι προδήλως αντισυνταγματική, ως καταργούσα προθεσμία, δηλαδή ουσιαστικό δικονομικό δικαίωμα και μάλιστα αναδρομικώς!!!

Το ποιο εξόφθαλμο δε είναι ότι η Ομοσπονδία μας έχει ήδη ασκήσει το δικαίωμά της αυτό κατά χρόνο που μπορούσε να το ασκήσει, δηλαδή εντός προθεσμίας που ήδη είχε χορηγηθεί νομοθετικά!! Αυτή η υποβληθείσα αίτηση εξετάζεται ήδη στην ουσία της από τις αρμόδιες αρχές!! Είναι ποτέ δυνατόν να απορριφθεί, επειδή μεταγενέστερος νόμος κατήργησε αναδρομικά χορηγηθείσα προθεσμία, εντός της οποίας γεννήθηκε δικαίωμα; Περάν από την πρόδηλη αντισυνταγματικότητα της εν λόγω διάταξης, προσβάλλεται και ο πυρήνας, η φιλοσοφία του αρχικού ν.4052/12, αλλά και των μεταγενέστερων συναφών, ειδικότερα δε της παρούσας Κυβέρνησης, οι οποίοι επιθύμησαν την υποχρεωτική υπαγωγή των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο ΕΤΕΑ, πλην όσων εξ αυτών μετατραπούν σε επαγγελματικά. Αυτό ακριβώς αποφάσισε και έπραξε η Ομοσπονδία μας. Γιατί τώρα- έξαφνα-καταργείται αυτό το δικαίωμα, που έχει μάλιστα ήδη γεννηθεί;

Δεν υπάρχει πραγματικά ποιο ολοκληρωτική αντίληψη, αντίθετη από τις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας από την αφαίρεση και την απόρριψη νόμιμων αιτημάτων, όχι λόγω έλλειψης ουσιαστικών προϋποθέσεων, αλλά λόγω απατηλής επίκλησης διαδικαστικών ζητημάτων, ειδικότερα δε λόγω παραγραφών που θεσπίζονται εκ των υστέρων (!), όπως εν προκειμένω.

Μοναδική λύση είναι η απόσυρση της διάταξης της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά την κατάργηση του άρθρου 28 του ν.4331/2015 από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του.

Άλλως και επικουρικώς, προτείνουμε την προσθήκη στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου της φράσης: «…, εκτός εάν εντός των προθεσμιών αυτών έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα μετατροπής σε ΤΕΑ.».

Σας ευχαριστώ.

poasyΑθήνα, 15 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το πρωί σήμερα, το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων συνεχίζει τις επαφές, εντός κι εκτός Βουλής, με τους συναρμόδιους Υπουργούς, τα Πολιτικά Κόμματα και Βουλευτές, με στόχο την αποτροπή της «ληξιαρχικής πράξης θανάτου» του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. Η Κυβέρνηση εντελώς αιφνιδιαστικά και άνευ λόγου, προχώρησε σε αναδρομική κατάργηση δυνατοτήτων λειτουργιάς του ασφαλιστικού μας Φορέα.

Ζητάμε την άμεση κατάργηση ή τροποποίηση της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου αναφορικά με τις προθεσμίες που ορίζονταν στο άρθρο 28 του ν.4331/2015.

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …