Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Aπόψεις / Άρθρα / Μνημόνιο ΙΙΙ: Τι φέρνει

Μνημόνιο ΙΙΙ: Τι φέρνει

Το νέο μνημόνιο που έφτασε, και που όλοι παραδέχονται πια πως ήταν μονόδρομος στην κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, με τις ευθύνες να επιμερίζονται αναλογικά σε όλους, είναι βέβαιο πως θα πλήξει και πάλι τους «συνήθεις υπόπτους». Ανάμεσα σε αυτούς, πρώτοι και καλύτεροι είναι οι στρατιωτικοί, που έχουν συνηθίσει να πληρώνουν την «νύφη», ακόμα και όταν κάτι απειροελάχιστο τους δίδεται από την πολιτεία, αφού για παράδειγμα ακόμα και για την αναγνώριση των (κακώς) αποκαλούμενων «πλασματικών», που είναι χρόνια τα οποία έχουν προσφερθεί στην πατρίδα υπό τη μορφή υπερωριακής εργασίας, οι στρατιωτικοί καταγγέλλουν πως αυτοί πρέπει να πληρώσουν 2.500 ευρώ, όταν στα Σώματα Ασφαλείας πληρώνουν το 1/5!

Για παράδειγμα, με το
νέο μνημόνιο αυξάνεται ο ΦΠΑ, όμως, ειδικά για τους στρατιωτικούς που είναι παντρεμένοι η επιβάρυνση διπλασιάζεται αφού λόγω των μεταθέσεων είναι αδύνατο για τους/τις συζύγους τους να βρίσκουν κάθε τρεις και λίγο καινούργια εργασία, άρα ζουν με έναν μισθό, ενώ αν ο/η σύζυγος μείνει μακριά από τον στρατιωτικό, τότε τα έξοδα εκτοξεύονται. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, αν σκεφτεί κανείς πως οι στρατιωτικοί αμείβονται με το «χακί φτωχολόγιο» που είναι αμφίβολο αν τώρα με τις αλλαγές στα μισθολόγια του Δημοσίου θα εξορθολογιστεί, ώστε να πληρώνει έναν αναλογικό μισθό με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, δίκαιο για τις ώρες απασχόλησης και ικανοποιητικό σε σχέση με τις συνθήκες που επιβάλλει η άσκηση του επαγγέλματός τους.
«Κουρεύτηκαν» τα αναδρομικά
Τα αναδρομικά, που θα έδιναν μία ανάσα, ακόμα δεν έχουν δοθεί παρά τις υποσχέσεις και είναι αμφίβολο αν ποτέ θα δοθούν. Όμως, ακόμα και αν υποθέσουμε πως θα πληρωθούν, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως με το νέο μνημόνιο η πραγματική αγοραστική αξία τους έχει πέσει δραματικά. Μεγάλο ερώτημα είναι και το πώς θα γίνει ο χειρισμός του συνταξιοδοτικού των στρατιωτικών, καθώς η πρόσφατη συζήτηση στην Ευρωβουλή, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, και τα καρφιά ευρωβουλευτή για προνομιούχους στρατιωτικούς έδειξαν πως κάποιοι έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους εταίρους με στρεβλό τρόπο, θέλοντας ίσως να κρατήσουν άλλους κλάδους μακριά από το «κοφτερό» βλέμμα των τροϊκανών. Κέρδος ίσως, εδώ που φτάσαμε, να είναι από την άλλη πως η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα κάνει μειώσεις μισθών (πέρα από αυτές που, ήδη, έμμεσα έχουν επιβληθεί) και ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. (Λάθος, αφού προβλέπεται να γίνει εξορθολογισμός ειδικών μισθολογίων το Νοέμβριο του 2015) Όμως, η «συρρίκνωση» των ΕΔ μέσω της μείωσης των εισαχθέντων δημιουργεί ένα εξίσου δύσκολο περιβάλλον για όσους θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν σε έναν Οργανισμό, όπως οι ΕΔ της χώρας, που έχουν δείξει μέσω της αργής διαδικασίας της αναδιοργάνωσής τους πως το δόγμα που τις κυβερνά δεν είναι αυτό που λέει να «μονταριστεί» στα υπάρχοντα αριθμητικά και οικονομικά δεδομένα.

Κώστας Αττίας – Από το ένθετο ΜΑΡΣ που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 19/07/2015

apostolospapaparisis.blogspot.gr

Δείτε επίσης

Τιμή και δόξα στην Ελληνική Αστυνομία

Του δρος Κωνσταντίνου Δούβλη Για τους αναγνώστες μου, δεν είναι μυστικό ότι αγαπώ την έννομη …