Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Οι απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ! Ποιος τις είχε "δώσει" στους δανειστές;

Οι απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ! Ποιος τις είχε "δώσει" στους δανειστές;

Όλο το ρεπορταζ του onalert.gr, μετά την χθεσινή συνεδρίαση:

Οι απολύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ! Ποιος τις είχε “δώσει” στους δανειστές;

Το θέμα των απολύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις πάλι στο προσκήνιο. Παρά τις διαβεβαιώσεις που ήρθαν ακόμη και από πρωθυπουργικά χείλη οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης προς τους “θεσμούς” περιλαμβάνουν μειώσεις στα αμυντικά κονδύλια ,ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα προέλθουν και από “μείωση προσωπικού και συμβάσεων”!

Είναι προφανές ότι κάποιος ή κάποιοι από την Αθήνα έχουν συζητήσει το θέμα των απολύσεων όχι τώρα, αλλά αρκετά χρόνια πίσω! Οι δανειστές θέλουν κι άλλο “αίμα” στις ΕΔ . Και φαίνεται ότι είχαν και έχουν βρει στην Ελλάδα κάποιους οι οποίοι το συζητάνε, για να μην πούμε ότι το έχουν αποφασίσει. Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά έχουν γίνει στο παρασκήνιο.

Ποια είναι τα δεδομένα που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει:

•Τρεις Επίτιμοι Αρχηγοί οι κύριοι Ζιαζιάς και Γκίνης του ΓΕΣ και ο κ.Χρηστίδης του ΓΕΝ έχουν διαψεύσει δημοσίως μέσω του Onalert.gr ότι είχε τεθεί θέμα απολύσεων προσωπικού σε Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ή σε οποιαδήποτε άλλη σύσκεψη.

•Από την άλλη υπάρχει η συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά με τον Α/ΓΕΕΘΑ που ουδέποτε έχει διαψευστεί. Σύμφωνα με όσα είχε δημοσιεύσει το Έθνος ,ο κ.Σαμαράς είχε πει στον Α/ΓΕΕΘΑ να εξηγήσει στο προσωπικό ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει στις περικοπές μισθών για να μην γίνουν απολύσεις!

Προκύπτει το συμπέρασμα ότι συζητήσεις με τους δανειστές οι οποίοι πάντα θεωρούσαν και θεωρούν τις ελληνικές ΕΔ πολύ …μεγάλες,είχαν γίνει . Και ότι το θέμα “κουρέματος” προσωπικού δεν βγήκε ποτέ από την ατζέντα των συζητήσεων. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη -αλλά θα γίνει κι αυτό- είναι ποιος ή ποιοι το συζητούσαν από την ελληνική πλευρά.

Όλα αυτά έχουν την σημασία τους ανεξάρτητα από την κατάληξη του θέματος .

Είναι βέβαιο ότι ο Καμμένος δεν μπορεί να αποδεχτεί ούτε μία απόλυση στις ΕΔ. Σύμφωνα με όσα είχε πει οι κόκκινες γραμμές του για τις ΕΔ δεν του επέτρεπαν ούτε περικοπές. Τις δέχτηκε κάνοντας υποχωρήσεις που πολιτικά είναι βέβαιο οτι θα του κοστίσουν. Θα είναι αδιανόητο να δεχτεί να φθάσουμε σε περικοπές προσωπικού.

Η κόντρα Τσίπρα-Καμμένου για τις περικοπές στην άμυνα και ο “κυανόκρανος” που παρενέβη

Όπως γράψαμε από χθες οι αμυντικές δαπάνες και οι περικοπές που απαιτούν οι δανειστές αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην διαπραγμάτευση και προκαλούν συνεχείς τριβές μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου.

Κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύκτιας συζήτησης στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος ήταν εκνευρισμένος. Μετά από την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του πρωθυπουργού ,ο Καμμένος είχε συνομιλία μαζί του. Αμέσως μετά κατέβηκε στα έδρανα και ακούστηκε εκνευρισμένος να λέει σε βουλευτές του ότι πλέον προσανατολίζεται να ψηφίσει όχι. Λίγα λεπτά μετά αποχώρησε από την αίθουσα ακολυθούμενος από τον Νίκο Παππά και τον υπουργό Οικονομικών Ε.Τσακαλώτο. Τι ειπώθηκε εκτός της αίθουσας δεν είναι γνωστό, αλλά αργότερα ο υπουργός Οικονομικών διαβάζοντας σημείωμα ,είπε στην Βουλή ότι οι όποιες περικοπές στην Εθνική Άμυνα θα γίνουν σε εξοπλιστικά κονδύλια και σε καμία περίπτωση δεν “ακουμπήσουν” το προσωπικό. Είπε συγκεκριμένα ότι δεν υπάρξουν μειώσεις προσωπικού.

Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό κατά τη γνώμη μας. Κι αυτό γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στις απαιτήσεις τους. Όχι για λόγους αμιγώς οικονομικούς. Για να λέμε τα πράγματα ως έχουν ο στόχος τους που έχει πολλές φορές εκφραστεί ως απαίτηση είναι η αντικατάσταση του ΥΕΘΑ και προχωρώντας ακόμη παραπέρα, η αντικατάσταση του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ με άλλο κομματικό σχηματισμό.

Στρατός σε συνθήκες “οικονομικής ασφυξίας” που του ζητούν όλο και περισσότερα!

Ο οικονομικός Γολγοθάς που περνά η χώρα έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις δραστηριότητές τους. Την ίδια ώρα οι ανάγκες της κοινωνίας μέσα στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχουν προκληθεί, υποχρεώνουν τις ΕΔ να αναλάβουν ενεργό και πολύ μεγαλύτερο ρόλο για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν διαλυθεί και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν περιστατικά ρουτίνας! Αυτά αναλαμβάνουν σε καθημερινή πλέον βάση οι ΕΔ με συνεχείς αεροδιακομιδές που κοστίζουν χρήματα και ταλαιπωρούν προσωπικό και μέσα.

Ταυτόχρονα οι ΕΔ έχουν την ευθύνη της ασφάλειας της χώρας η οποία διαρκώς απειλείται. Και μέσα σ΄ όλα αυτά τα στελέχη και το προσωπικό του ακούει μόνο για νέες περικοπές ακόμη και για απολύσεις.

Ο Στρατός Ξηράς που αποτελεί εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο μέρος των ΕΔ ,έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα της εκπαίδευσής του στο “οικονομικότερο” αλλά χωρίς αυτό να επηρεάζει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα.

Το ΓΕΣ, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, εστιάζει στην εκπαίδευση ιδίως:

– Εκτέλεση βολών.
– Αξιολογήσεις.
– Ασκήσεις μικρών κλιμακίων.
– Ετοιμότητα Τμημάτων Άμεσης Αντίδρασης.
– Επιτελικές Διαδικασίες Χειρισμού Κρίσεων.

Ταυτόχρονα, το ΓΕΣ συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη στο κοινωνικό σύνολο με τις επιχειρήσεις κοινωνικής προσφοράς οι οποίες έχουν διευρυνθεί όπως:

– Εκτέλεση αεροδιακομιδών.
– Ανεφοδιασμό με καύσιμα στο ΕΚΑΒ.

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …