Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Στον αέρα τα πλασματικά χρόνια; & ποια απόφαση του ΣτΕ άναψε φωτιές;

Στον αέρα τα πλασματικά χρόνια; & ποια απόφαση του ΣτΕ άναψε φωτιές;

Στον αέρα τα 5 πλασματικά χρόνια,αποστρατείες από 58 και άνω ακόμη και για τους “παλιούς”!

Κι όμως οι στρατιωτικοί πρωταγωνιστούν -χωρίς να το επιδιώκουν- στην “μάχη” της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Πως; Το συνταξιοδοτικό είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που δανειστές και ελληνική κυβέρνηση έχουν τελείως διαφορετικές απόψεις. Οι δανειστές επιμένουν ότι πρώτα απ΄ όλα οι “πρόωρες συνταξιοδοτήσεις” πρέπει όλες να καταργηθούν.

Μόνο που οι δανειστές όταν μιλούν για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχουν πρώτα απ΄ όλους στο μυαλό τους τους στρατιωτικούς!!! Οι οποίοι βέβαιως δεν συνταξιοδοτούνται πρόωρα, αλλά έτσι το παρουσιάζουν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και από το εξωτερικό αλλά δυστυχώς και από το εσωτερικό της χώρας!

Πληροφορίες που διακινούνται εδώ και ημέρες θέλουν και την σημερινή κυβέρνηση να έχει προσχωρήσει σ΄ αυτόν τον παραλογισμό,προκειμένου να δείξει ότι “κάτι κάνει” σε σχέση μ΄ όσα πιεστικά απαιτούν οι δανειστές. Σύμφωνα μ΄ αυτές τις πληροφορίες και τα σενάρια σε συρτάρια κυβερνητικών γραφείων νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι κανένας στρατιωτικός δεν θα μπορεί να αποστρατευθεί πριν συμπληρώσει τα 58 του χρόνια. Κάτι που ισχύσει και σήμερα με πέντε πλασματικά χρονια όμως που οι στρατιωτικοί πληρώνουν 10.000 ευρώ! Αυτά τα πέντε χρόνια φαίνεται ότι καταργούνται όπως είχε εισηγηθεί το ΓΕΕΘΑ το 2010!!!

Το βέβαιο είναι ότι το κλίμα που διαμορφώνεται κατά των στρατιωτικών δεν είναι τυχαίο. Το έχουμε ξαναζήσει πολλές φορές από τις αρχές της κρίσης.

Αλήθειες και μεγάλα ψέμματα για τις συντάξεις στην Ελλάδα

Το θέμα του ύψους των συντάξεων και του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδας, τέθηκε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ ο οποίος αναφέρθηκε και στο ύψος των συντάξεων στη χώρα μας. Τα στοιχεία, όμως, δεν τον επιβεβαιώνουν. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.

Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].
Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011]. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα…

Ποια απόφαση του ΣτΕ άναψε φωτιές στους στρατιωτικούς και ποιοι έκαναν γκάφα

Σε κατάσταση συναγερμού  βρίσκονται οι στρατιωτικοί μετά την πρόσφατη απόφαση “βόμβα” του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις που υπέστησαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ από το 2012 στις συντάξεις τους (κύριες και επικουρικές).

Με την απόφασή του αυτή το ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 εφεξής. Τί σημαίνει αυτό; Ότι η αναδρομικότητα, δηλαδή από 1-8-2012 θα ισχύσει μόνο για αυτός που προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η εν μέρει (50%) επαναφορά των μισθών τους.

Ωστόσο, μετά την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ οι στρατιωτικοί ανησυχούν  εάν και εφόσον το ΣτΕ τους δικαιώσει, αλλά αποφανθεί ότι για τα αναδρομικά θα δικαιωθούν μόνο όσοι προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Στην περίπτωση αυτή σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί με τις “μεγαλύτερες” Ενώσεις Στρατιωτικών που στράφηκαν κατά της ΠΟΕΣ, η οποία  πληροφορούσε τα στελέχη ότι θα πρέπει να καταθέσουν αγωγές. Τρεις Ενώσεις έβαλαν  φρένο στα μέλη τους, για μην προβούν στις καταθέσεις, καθόσον θεωρούσαν ότι θα ήταν αναποτελεσματικές.
Η πραγματικότητα απέδειξε πόσο μεγάλο λάθος έκαναν.

onalert.gr

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …