Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Τα γυρίζει ο Πανούσης για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, Τί είπε και τί ανακάλεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση – Βίντεο

Τα γυρίζει ο Πανούσης για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, Τί είπε και τί ανακάλεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση – Βίντεο

Από παλινωδία σε παλινωδία διολισθαίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για το ζήτημα της αναδιάθρωσης. Στις αρχές του μήνα δήλωνε ότι: “Δεν υπάρχει μέρα που να μην με παίρνει τηλέφωνο ένας δήμαρχος και να μη διαμαρτυρηθεί ότι μου κλείνεις το τμήμα, το ένα και το άλλο. Στους δημάρχους πηγαίνουν οι τοπικοί διοικητές και τους λένε, ξέρεις το κλείνουμε το μαγαζί και το κάνουν αυτό γιατί

φοβούνται οι διοικητές των τμημάτων πως δεν θα είναι διοικητές τμημάτων”, αδειάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ που είχε εκδώσει ανακοίνωση διάψευσης των δημοσιευμάτων με περιληπτικά σχέδια και πληροφορίες για την επικείμενη αναδιάρθρωση.

Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, είπε ότι τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ευθυγραμμιζόμενος με την ανακοίνωση της ηγεσίας και αναζητώντας προφανώς την ηρεμία του από τις οχλήσεις των δημάρχων.

 

Απαντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γ. Πανούση σε επίκαιρες ερωτήσεις α. του βουλευτή Α’ Πειραιά της ΝΔ κ. Κατσαφάδου «σχετικά με το σχέδιο συγχώνευσης Αστυνομικών Τμημάτων» και β. της βουλευτού Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κας Β. Κατριβάνου «σχετικά με τις νέες προτεραιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής και τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης απάντησε τη Δευτέρα (18.5.2015) στη Βουλή στην υπ’ αριθμό 195/8-5-2015 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Πειραιά της ΝΔ κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου, σχετικά με το σχέδιο συγχώνευσης Αστυνομικών Τμημάτων, καθώς και στην υπ’ αριθμό αριθμό 207/12-5-2015 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Βασιλικής Κατριβάνου, σχετικά με τις νέες προτεραιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής και τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας.

Ειδικότερα, ο κ. Πανούσης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

Για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Α’ Πειραιά κ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου, επανέλαβε ότι οι διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επικείμενη αναδιάρθρωση δεν ισχύουν και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα γίνουν αιφνιδιαστικά, αλλά κατόπιν διαβούλευσης και συμφωνίας με τους Βουλευτές και τις τοπικές αρχές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν πρόκειται ξαφνικά να ανοίξετε την εφημερίδα ένα πρωί και να δείτε «καταργήθηκε αυτό το τμήμα». Θα ήταν έξω από τη δημοκρατική μας αντίληψη της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής».

Ο κ. Πανούσης διευκρίνισε ότι η διαδικασία βρίσκεται στη φάση υποβολής προτάσεων από τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις, κατόπιν αιτήματος του Αρχηγείου. Η σχετική προθεσμία λήγει την Τρίτη, 19.5.2015. Επίσης, αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθήσει το Υπουργείο για να προχωρήσει στο σχεδιασμό του: «Θα μπουν κριτήρια: πληθυσμιακά, δημογραφικά, εγκληματολογικά, αποστάσεις, με βάση τα εγκλήματα που διαπράττονται σε αυτές τις περιοχές». Αφού το Υπουργείο εξετάσει όλες αυτές τις παραμέτρους, η Πολιτική Ηγεσία θα καλέσει τους βουλευτές κάθε Νομού, αλλά και τις τοπικές αρχές για να υπάρξει διαβούλευση.

«Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ασφάλειας {…} και νομίζω ότι σε συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους θα πετύχουμε τη βέλτιστη απόδοση της Αστυνομίας», επισήμανε.

Για τις προτεραιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής και τον εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίας Βασιλικής Κατριβάνου, τόνισε ότι ο πρώτος και βασικός στόχος του Υπουργείου είναι αυτός της «συμφιλίωσης της Αστυνομίας με τον πολίτη, χωρίς ένθεν κακείθεν καχυποψίες και στερεότυπα του παρελθόντος». Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει σεβασμός αλλά και έλεγχος της Αστυνομίας, χωρίς όμως να στιγματίζονται όλοι οι αστυνομικοί. «Δεν μπορούμε να κάνουμε την κάθαρση με κραυγές, χωρίς ηρεμία», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πανούσης ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την αντιμετώπιση κρουσμάτων αυθαιρεσίας από αστυνομικούς. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του Γραφείου Αυθαιρεσίας και στις επικείμενες αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα, ούτως ώστε ο έλεγχος των καταγγελιών για αστυνομικούς να διεξάγεται από ανεξάρτητα πρόσωπα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την πρόταση που του έγινε από κοινού από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκο Βούτση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση για Μόνιμη Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημοκρατικού Ελέγχου της Αστυνόμευσης. Παράλληλα, το Υπουργείο έχει επιλέξει ως συμβούλους, θεσμούς όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, η Μ.Κ.Ο. Human Rights Watch, το CPT.

Αναφερόμενος στο κέντρο της Αθήνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι στόχος του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου είναι η αστυνόμευση και όχι η αστυνομοκρατία, με στόχο την ασφάλεια, αλλά και την προστασία ευάλωτων ομάδων.”

 

Διαβάστε τί έλεγε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στη τελευταία συνέντευξη Τύπου, μέσα από το ρεπορτάζ του bloko.gr με τίτλο “Ρεσιτάλ Πανούση για την αναδιάρθρωση, “Φοβούνται οι διοικητές των τμημάτων ότι δεν θα είναι διοικητές...”

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

[youtube id=”F1lOLGfOHfo” width=”600″ height=”350″]

Πηγή: bloko.gr

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …