Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Επικαιρότητα / Γονείς αστυνομικών που μετατίθενται "έστησαν μπλόκο" στον Γ.Πανούση στην Κομοτηνή

Γονείς αστυνομικών που μετατίθενται "έστησαν μπλόκο" στον Γ.Πανούση στην Κομοτηνή

Διαμαρτυρία γονέων Κομοτηναίων αστυνομικών, που είχαν φύγει εν μία νυκτί από υπηρεσίες της Β. Ελλάδας, όπου υπηρετούσαν, δέχτηκε ο κ. Πανούσης. Επιβεβαίωσε ότι θα επαναλειτουργήσουν οι αστυνομικές σχολές της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια «να μπει και η δεύτερη φουρνιά των επιτυχόντων, γιατί δύο χρόνια δεν είχε μπει κανένας»
Με την παρουσία του στην υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαΐου ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κομοτηνή ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Ιωάννης Πανούσης. Έναν παλιό γνώριμο της περιοχής, τον πρώην πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επέλεξε η δημοτική αρχή να είναι ο κεντρικός ομιλητής των εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια Θράκης 2015, που ξεκίνησαν στις 2 Μαΐου και ολοκληρώνονται την προσεχή Κυριακή 17 του μηνός.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ιδρύματος Παπανικολάου έγινε αργά χθες το βράδυ η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού με θέμα «Ελευθερίες, ασφάλεια, δικαιοσύνη: το τρίπτυχο της δημοκρατίας». Εκεί ήταν παρών ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη σημερινή παρέλαση, ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο πρύτανης ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης, ο πρώην πρύτανης ΔΠΘ Κώστας Ρέμελης ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, αντιπρυτάνεις, αντιδήμαρχοι, αιρετοί.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Η ομιλία βέβαια του κ. Πανούση δεν ξεκίνησε αμέσως, αφού στην είσοδο τον περίμεναν γονείς Κομοτηναίων αστυνομικών, που είχαν φύγει εν μία νυκτί από τις υπηρεσίες της Β. Ελλάδας, όπου υπηρετούσαν. Το θέμα γνωστό στην τοπική κοινωνία, αφού είχε αναδειχθεί από τον «Χ», ενώ οι γονείς είχαν συναντήσει και τον δήμαρχο Κομοτηνής, ζητώντας την παρέμβασή του. Ο κ. Πανούσης συνομίλησε αρκετά με τους γονείς, ακούγοντας τα δικά τους επιχειρήματα, χωρίς βέβαια να μπορεί αν δεσμευτεί για κάτι. Οι αστυνομικοί αυτοί υπηρετούσαν μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, στο κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών, που λειτουργούσε εντός της σχολής αστυφυλάκων Κομοτηνής. Με το κλείσιμο του κέντρου, μοιράστηκαν σε κέντρα κράτησης σε Έβρο, Ξάνθη και Παρανέστι Δράμας.
Οι περίπου 40 αστυνομικοί με καταγωγή από τη Ροδόπη, τον Οκτώβριο του 2014 υπέγραψαν τρίμηνη σύμβαση η οποία όριζε ότι θα παραμείνουν με έξοδα δημοσίου στις νέες περιοχές όπου αποσπάστηκαν. Η σύμβαση έληξε τον Ιανουάριο του 2015 και προέβλεπε τη διαμονή τους σε μισθωμένα ξενοδοχεία. Τότε ήταν που ενημερώθηκαν ότι θα συνέχιζαν την υπηρεσία τους και έτσι το δεύτερο τρίμηνο έληξε στις 31 Μαρτίου. Λίγες ημέρες πριν, με εντολή του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τους ζητήθηκε να δηλώσουν που θέλουν να συνεχίσουν να υπηρετούν. Αυτό έκαναν οι αποσπασμένοι, και δήλωσαν ποιοι θέλουν να παραμείνουν και ποιοι να αποχωρήσουν.
Οι μέρες πέρασαν και όλοι περίμεναν να δουν να ονόματα τους. Στην περίπτωση όμως του κέντρου κράτησης Παρανεστίου Δράμας, συνέβη κάτι παράδοξο, καθώς ξαφνικά, αναιρέθηκαν οι αποσπάσεις όσων είχαν ειδοποιηθεί ότι θα παραμείνουν στη φύλαξη του κέντρου, και τελικά επέστρεψαν όσοι είχαν ενημερωθεί ότι φεύγουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» δέκα τέτοιες περιπτώσεις αστυνομικών με καταγωγή από τη Ροδόπη εντοπίζονται στο κέντρο κράτησης Παρανεστίου Δράμας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο κράτησης του Έβρου, από το οποίο φεύγουν ξαφνικά 7 αστυνομικοί, ενώ είχαν ανανεώσει την απόσπαση τους. Από αυτά τα 7 άτομα, οι 2 είναι Κομοτηναίοι. Άλλοι 11 αστυνομικοί φεύγουν από το κέντρο κράτησης της Ξάνθης, από τους οποίους οι 8 είναι Κομοτηναίοι.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ
Πλαισιωμένος από φίλους, όπως χαρακτήρισε, ανθρώπους που συνάντησε στην Κομοτηνή, πανεπιστημιακούς και δικηγόρους, ο κ. Πανούσης προχώρησε σε δηλώσεις, αναφερόμενος στο θέμα της ομιλίας του «Ελευθερίες, ασφάλεια, δικαιοσύνη: το τρίπτυχο της δημοκρατίας». «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ισορροπήσουμε το τρίπτυχο αυτό, το ευαίσθητο. Ασφάλεια χωρίς ελεύθερους ανθρώπους δεν υπάρχει, ελευθερίες χωρίς ασφάλεια είναι κενό κέλυφος, άρα πρέπει να δούμε πως αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώνονται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο εφαρμόζονται και ποια θα μπορούσε να είναι η ελληνική συνταγή σε αυτά τα θέματα», ανέφερε ο κ. Πανούσης. Ερωτώμενος για την επαναλειτουργία των αστυνομικών σχολών σε Θράκη, επιβεβαίωσε ότι θα επαναλειτουργήσουν της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια «να μπει και η δεύτερη φουρνιά των επιτυχόντων, γιατί δύο χρόνια δεν είχε μπει κανένας».
 Στην προσπάθεια να ενισχυθεί το προσωπικό της αστυνομίας αναφέρθηκε ο αν. υπουργός σημειώνοντας πως «αποδεσμεύσαμε 1.000 άτομα από τους VIP, θέλω να κάνω αναδιοργάνωση, γιατί σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα ο αστυνόμος φυλάει την ταμπέλα και τίποτε άλλο». Μίλησε για το βαν που δόθηκε πρόσφατα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης για περιπολίες στις απομακρυσμένες περιοχές, για τη θωράκιση των συνόρων με 150 οχήματα – τζιπ. Στόχος μας με όλες αυτές τις ενέργειες είναι η συμφιλίωση του πολίτη με την αστυνομία, είπε περαιτέρω ο κ. Πανούσης. Μίλησε για νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όπως τα τοπικά συμβούλια πρόληψης, η ώρα του υπουργείου και οι πεζές περιπολίες. «Γίνονται δράσεις παρά το μετέωρο βήμα εν μέσω διαπραγμάτευσης, θέλουμε να έχουμε μία επιτυχημένη διακυβέρνηση, δεν θέλουμε να ασχολούμαστε μόνο με τη διαπραγμάτευση.
Νωρίτερα από την ομιλία του, ο κ. Πανούσης επισκέφτηκε την Τσανάκλειο, παρέστη στην υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης και είδε παλαιούς φίλους και συναδέλφους.
ρεπ: Δήμητρα Συμεωνίδου – xronos.gr
Δημοσιευμένο: bloko.gr

Δείτε επίσης

Μειωμένα ωράρια και αλλαγές στις άδειες δημοσίων υπαλλήλων

Ευνοϊκές αλλαγές για κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων στη χορήγηση αδειών και στην εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας, …