Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Αν κοπεί το ρεπό σε ανακοινωμένη εβδομαδιαία υπηρεσία πως πρέπει να κινηθούμε;

Αν κοπεί το ρεπό σε ανακοινωμένη εβδομαδιαία υπηρεσία πως πρέπει να κινηθούμε;

Καθημερινά, δεχόμαστε ερωτήματα από συναδέλφους απ’ όλη την Ελλάδα, πολλά από τα οποία μέσω του forum του skaythess.gr, που ξεπέρασε ήδη τα 700 μέλη!

Μια κοινότητα, μόνο για Αστυνομικούς, για άμεση επικοινωνία και λύση των αποριών και των προβλημάτων τους, ενημέρωση για όλα τα τελευταία νέα-εξελίξεις, αλλά και χώρος σκέψης και προτάσεων από όλους μας για τη βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών!

Ακολουθεί ένα ερώτημα που καθημερινά μας απασχολεί και η απάντησή του:

Αν κοπεί το ρεπό σε ανακοινωμένη εβδομαδιαία υπηρεσία πως πρέπει να κινηθούμε;

Συνάδελφε η υπηρεσία ανακοινώνεται την Παρασκευή μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα 06:00 ώρα, βάσει αρθ. 1 παρ. 7 του π.δ. 394/01, όπως τρόπ. με αρθ. 1 του π.δ. 173/13. Επιτρέπεται η μεταβολή της μόνο λόγω σοβαρών έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, αλλά ΟΧΙ η ανάκληση ρεπό.

Η ανάκληση ρεπό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν Υπουργικής Απόφασης, όπως διατάζει το αρθ. 3 του π.δ. 394/01 σε συνδυασμό με αρθ. 12 του π.δ. 27/86.

Δηλαδή μπορεί η Διοίκηση να μεταβάλει την υπηρεσία, όπως παράδειγμα αντί απόγευμα βράδυ ή αντί περιπολικό αξ. υπ., άλλα ρεπό δεν μπορεί να ανακαλέσει κανένας αξιωματικός διοικητής.

Μπορείτε να ενημερώσετε προφορικά αρχικά, γιατί πρόκειται για καταφανώς αυθαίρετη διαταγή και μετά να υποβληθεί αναφορά παραπόνων σύμφωνα με τα άρθ. 45 και 46 του π.δ. 141/91.

Νομικά, διαπράττει μεν πειθαρχικό παράπτωμα όπως ορίζεται στο πειθαρχικό δίκαιο του π.δ. 120/08, αλλά εάν αποδειχτεί ότι το έκανε με δόλο και σκόπιμα και εφόσον ενημερώθηκε εγγράφως ή και προφορικά και έχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, ως προϊστάμενος αξιωματικός, τότε υπάρχει παράβαση καθήκοντος του αρθ. 259 Π.Κ.

Παπαδάκης Θεόφιλος,

μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Υ.Θ., αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΣ.Υ.

μέλος/εκπρόσωπος της Σ.Κ.Α.Υ.

Δείτε επίσης

Τιμή και δόξα στην Ελληνική Αστυνομία

Του δρος Κωνσταντίνου Δούβλη Για τους αναγνώστες μου, δεν είναι μυστικό ότι αγαπώ την έννομη …