Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Τα αίτια απαξίωσης του Αστυνομικού Συνδικαλισμού. Μια νέα πρόταση.

Τα αίτια απαξίωσης του Αστυνομικού Συνδικαλισμού. Μια νέα πρόταση.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο της Δ.Α.Ε.Θ. την προηγούμενη  Παρασκευή, δημοσιεύουμε το κείμενο αυτό, που αποτελεί μία προσπάθεια προσέγγισης των λόγων – ή έστω κάποιων από αυτούς – για τους οποίους ο  θεσμός  του  Αστυνομικού Συνδικαλισμού (σε τοπικό -αν όχι και σε ευρύτερο- επίπεδο) αντί να αποτελεί πεδίο γόνιμης ανταλλαγής απόψεων, κοινών αγώνων και ευρύτερων προσδοκιών, έχει απαξιωθεί, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, στη συνείδηση του μέσου Αστυνομικού.

Οι πρώτες συνδικαλιστικές ενώσεις στη Χώρα μας είδαν το φως μετά από κόπο και διώξεις, το έτος 1982. Μέσα από μία μακροχρόνια εξελικτική διαδικασία έγινε η σύσταση σε πανελλαδικό επίπεδο των πρωτοβάθμιων σωματείων και τελικά η δημιουργία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Κατά την διάρκεια της πορείας αυτής, η ανάμειξη ορισμένων στον  Αστυνομικό Συνδικαλισμό και την συνδικαλιστική δράση δεν είχε πάντα αγνά κίνητρα, δηλαδή την επίτευξη των κοινών στόχων και οραμάτων.

Αντίθετα, δυστυχώς, πολλές ήταν και είναι οι περιπτώσεις όπου συνάδελφοι, κάτω από τη μάσκα της συναδελφικότητας και του δήθεν αγνού ενδιαφέροντος, κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό της υπέρμετρης φιλοδοξίας και  της πραγμάτωσης  προσωπικών συμφερόντων. Αυτοί, αμαύρωσαν την αγνή ιδέα του Αστυνομικού Συνδικαλισμού και πέτυχαν την προκλητική εξάρτηση και προσκόλλησή του στο  άρμα πολιτικών και μικροκομματικών συμφερόντων, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Όλοι εμείς, τα μέλη της  αστυνομικής οικογένειας που αποφασίσαμε σήμερα να κατεβούμε στον στίβο του Αστυνομικού Συνδικαλισμού μέσα από το «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» (Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Υπαλλήλων / Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης, Δύναμη Αναγέννησης και ΑΣΠΙΔΑ), γνωρίζοντας πολύ καλά την δυσάρεστη πραγματικότητα που αναφέρθηκε παραπάνω, έχουμε αποφασίσει να επαναφέρουμε τον Συνδικαλισμό στις  αγνές και ανιδιοτελείς βάσεις του. Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε στο τραπέζι η ιδέα του Ενωτικού Ψηφοδελτίου,  εξασφαλίσαμε ότι  η συγκεκριμένη κίνηση θα είναι απαλλαγμένη  και απαγκιστρωμένη (με κάθε τίμημα)  από κομματικές και πολιτικές ιδεολογίες και υπαγωγές, ότι θα έχει ως σημαία της την  ανεξαρτησία της από στερεότυπα, προδιαγεγραμμένες γραμμές και μορφές συλλογικής  δράσης επιβαλλόμενες από αλλότρια προς τη φύση και τον σκοπό του Αστυνομικού Συνδικαλισμού, κέντρα.

Εξάλλου, ιδιαίτερη ώθηση για τη δημιουργία του Ενωτικού Ψηφοδελτίου αποτέλεσε για όλους εμάς  η διαπίστωση, από την καθημερινή επαφή μας με τον μέσο Αστυνομικό, όχι απλά μιας  δυσαρέσκειας και αδιαφορίας, αλλά -ακόμα χειρότερα- μιας απαξίωσης προς τον Αστυνομικό Συνδικαλισμό. Το βασικότερο επιχείρημα της πλειοψηφίας των απογοητευμένων συναδέλφων της πόλης μας είναι η ιδιοτέλεια που βλέπουν μέχρι τώρα στους συνδικαλιστές. Ότι οι περισσότεροι «συνδικαλιστές» (αν όχι όλοι) δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τον συνάδελφο, επιδιώκουν το προσωπικό τους «βόλεμα», και τους θυμούνται μόνο 20 μέρες πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί συνάδελφοι έχουν διαγραφεί από την πρωτοβάθμια ένωση της πόλης μας, και η κυριότερη αιτία γι’ αυτό δεν είναι άλλη από τα «μηνύματα» που έχει στείλει ο  Αστυνομικός Συνδικαλισμός, έτσι όπως έχει καταντήσει από τους μέχρι τώρα εκφραστές του: προκλητική αδιαφορία, μικροσκοπιμότητες και μια υπερφίαλη (πολλές φορές στα όρια της αντι-συναδελφικότητας) αριβιστική συμπεριφορά.

Αυτήν ακριβώς την αμφισβήτηση και απαξίωση – δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό- έχει ως σκοπό της να ξεριζώσει η πρωτοποριακή για τα συνδικαλιστικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης κίνηση του «Ενωτικού Ψηφοδελτίου».

Ένας υγιής αστυνομικός συνδικαλισμός, ανεξάρτητος από κομματικές γραμμές και υποβολείς, με ειλικρινές ενδιαφέρον για τον μαχόμενο Αστυνομικό, έτοιμος, αν χρειαστεί,  να αντιπαρατεθεί με όποιον, κακόβουλα ή όχι, μάχεται την ιδέα μιας αξιοπρεπούς και ανθρώπινης Αστυνομίας με επίκεντρο τον άνθρωπο Αστυνομικό, είναι  το ΟΡΑΜΑ μας.

Στις επερχόμενες εκλογές, όλοι εμείς,  οι υποψήφιοι του Ενωτικού Ψηφοδελτίου, ανεξαρτήτως βαθμού, κάνουμε έκκληση σε εσένα, τον απογοητευμένο από την μέχρι τώρα δράση του Συνδικαλισμού συνάδελφο, τον συνάδελφο που θεωρεί (και σε μεγάλο βαθμό δικαίως) ότι ο Συνδικαλισμός έχει αποτύχει στην αποστολή του, αλλά  και  σε εκείνον που οι δράσεις και ενέργειες συγκεκριμένων  μέχρι τώρα οργάνων και εκπροσώπων/φορέων συνδικαλιστικής εξουσίας τον έχουν παραγκωνίσει και απομονώσει, να μην το βάλει κάτω, αλλά να στηρίξει την κίνησή μας!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είστε όλοι απαραίτητοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Γιατί δεν είναι προσωπική μας υπόθεση, αλλά υπόθεση όλων μας.

Η πορεία των αντίστοιχων αστυνομικών συνδικαλιστικών κινήσεων σε χώρες της Ευρώπης, από πολύ νωρίς ανέδειξε την αναγκαιότητα της συλλογικής εκπροσώπησης και ενιαίας δράσης, γι’ αυτό και δεν επέτρεψε (πολύ περισσότερο δεν επιδίωξε) την πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως δυστυχώς συμβαίνει στη Χώρα μας. Τόνισε  την ανάγκη για συσπείρωση, την ενίσχυση της αλληλεγγύης και τη διαμόρφωση ενιαίας συλλογικής δράσης για την ικανοποίηση των αστυνομικών διεκδικήσεων. Αυτό πρέπει να γίνει και στη Χώρα μας επιτέλους!

Ιδιαίτερα σήμερα, που η ανθρωπιστική κρίση με τα τραγικά παρεπόμενά της στην κοινωνία, δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος και καθήκοντα στην Αστυνομία, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ η ύπαρξη ενός ισχυρού Σωματείου, που παράλληλα με την συνεχή μέριμνα για την ανταπόκριση της Αστυνομίας στις νέες αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, θα αγωνιστεί για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των Αστυνομικών. Η νέα ενωτική  μας κίνηση, θα αγωνιστεί με ευσυνειδησία και ανιδιοτέλεια και για τα δύο.

Απομένει στον καθένα μας να επιλέξει ανάμεσα στην επανάπαυση και την νωχελική αποδοχή ενός  εργασιακού πεπρωμένου το οποίο άλλοι σχεδιάζουν και αποφασίζουν χωρίς αυτόν γι’ αυτόν, ή  στην δυναμική ανάληψη πρωτοβουλίας  και δράσης, στο σχεδιασμό της οποίας  ΑΥΤΟΣ  θα αποτελεί  πλέον τον πυρήνα  και το κέντρο λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εργασιακή και την άλλη καθημερινότητά του.

Αυτό ακριβώς θέλει να εξασφαλίσει η κίνησή μας «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» με τη νίκη της στις επερχόμενες εκλογές και θα το επιτύχει με την στήριξη όλων των συναδέλφων.

ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

–         Σ.Κ.Α.Υ.

–         ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

–         ΑΣΠΙΔΑ

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …