Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Κέντρα υποδοχής για μετανάστες, φύλλο πορείας για πρόσφυγες

Κέντρα υποδοχής για μετανάστες, φύλλο πορείας για πρόσφυγες

Μια απόφαση-σοκ για την Ευρώπη, παίρνει η κυβέρνηση υπό την πίεση γεωπολιτικών αλλά και οικονομικών δεδομένων: Δίνει χαρτιά νομιμότητας στους Σύρους πρόσφυγες για να ταξιδέψουν όπου θέλουν. Παράλληλα μεταφέρει όσους ήρθαν πρόσφατα στη χώρα, από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα διαχωριστούν σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

Χαρτιά νομιμότητας θα δοθούν στους Σύρους πρόσφυγες ώστε να ταξιδέψουν όπου θέλουνΗ απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Ν. Βούτσης, Γ. Πανούσης, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου καθώς και οι Αθανασόπουλος Αθανάσιος, (ναύαρχος Λιμενικού), Πατρινός Νικόλαος, (υπαρχηγός Β’ Λιμενικού) και Καλογερόπουλος Αριστείδης, (ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία».

Ο Γ. Σακελλαρίδης σημειώνει επίσης ότι «από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων δεν είναι τόσο η οικονομική ανέχεια αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους».

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη είναι: 

1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και οδιαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.

2. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους.

3. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,

4. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει «Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές».

H γκάφα με την απόφαση για τους Σύρους

Λίγη ώρα μετά την πρώτη ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε και on camera ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εστάλη «ορθή επανάληψη» της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου με την οποία τροποποιείται η αναφορά στην απόφαση για τους Σύρους.

Ενώ στην αρχική ανακοίνωση αναφέρονταν ότι «στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους» στην ορθή επανάληψη αναγράφεται: «Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα».

Αντικαταστάθηκαν δηλαδή οι λέξεις «νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα» με την φράση «όλα τα απαραίτητα έγγραφα» και επίσης έχει απαλειφθεί εντελώς η φράση «με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, εξηγούσαν ότι η αλλαγή αυτή έγινε για να μην υπάρξει παρανόηση ότι η κυβέρνηση πάει να σπάσει την συνθήκη του Σένγκεν. «Και στις δύο περιπτώσεις, απλώς αναφέρουμε το καθεστώς ασύλου που ισχύει σήμερα. Οποιος κριθεί νόμιμος, μπορεί να πάρει ταυτότητα και προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα που ισχύουν για 3 μήνες. Εμείς, ουσιαστικά κάναμε την επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης των Σύρων ως πολιτικών προσφύγων» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται για μία γκάφα που θα μπορούσε να δημιουργήσει… διπλωματικό επεισόδιο και αποσοβήθηκε στο παρά πέντε, ωστόσο, προκλήθηκε αλγεινή εντύπωση για το λάθος…

zougla.gr

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …