Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Επικαιρότητα / Το όνομα του πρώτου καθηγητή εγκληματολογίας δόθηκε σε αμφιθέατρο της ΔΕΕ

Το όνομα του πρώτου καθηγητή εγκληματολογίας δόθηκε σε αμφιθέατρο της ΔΕΕ

Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες (26.2.2015) το απόγευμα, στην έδρα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, έγινε η ονοματοδοσία του «Αμφιθεάτρου Κωνσταντίνου Γ. Γαρδίκα», καθώς και αποκαλυπτήρια προτομής του αείμνηστου Καθηγητή.

Το Αμφιθέατρο, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Αντιγόνης 2-6 & Λ. Αθηνών, Αθήνα), ονοματοδοτήθηκε προς τιμή του καθηγητή Εγκληματολογίας – Σωφρονιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνου Γ. Γαρδίκα, ο οποίος υπήρξε θεμελιωτής της εφαρμοσμένης εγκληματολογικής επιστήμης και πρακτικής στη χώρα μας, αλλά και ιδρυτής της Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (το έτος 1923), την οποία διοίκησε επί 41 έτη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν στην είσοδο του κτηρίου και τα αποκαλυπτήρια προτομής του Κωνσταντίνου Γ. Γαρδίκα, η οποία έγινε δωρεά από το «Σύνδεσμο των Εν Αττική Λαγκαδινών» και φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από τον γλύπτη Έκτορα Παπαδάκη.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Πανούσης και η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Υπαρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Σπυρίδωνα Παπασπύρου, ανώτεροι και ανώτατοι Αξιωματικοί, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Εισαγγελείς και Δικαστές όλων των βαθμίδων, καθώς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων επιφανών προσκεκλημένων, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κα Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, ο Γραμματέας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ο Βουλευτής Νομού Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Νικόλαος Αγγελάρας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών Αρεοπαγίτης κ. Ιωάννης Χαμηλοθώρης, η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτριος Ζημιανίτης, η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαρά Σπηλιοπούλου ως εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά κα Ειρήνη Τζίβα και ο Πρόεδρος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Κόκκινος.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, παραβρέθηκαν επιπλέον ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Σώματος.

Παρέστησαν επίσης, οι επίτιμοι Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας κ.κ. Στέφανος Μακρής, Γεώργιος Αγγελάκος, Βασίλειος Τσιατούρας, Ελευθέριος Οικονόμου και Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, καθώς και άλλοι απόστρατοι και εν ενεργεία Αξιωματικοί και λοιπό αστυνομικό προσωπικό.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με σύντομη ομιλία τους:

  • Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη.
  • Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Πανούσης.
  • Ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου.
  • Η εκπρόσωπος της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια κα Καλλιόπη Χριστακάκου.
  • Ο Πρόεδρος Σώματος Ομότιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, κ. Διονύσιος Κόκκινος και
  • Ο Πρόεδρος Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών, κ. Ιωακείμ Φιλόπουλος.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου καθηγητή από τους:

  • Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Τακτικό καθηγητή στη Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. κ. Ηλία Αναγνωστόπουλο, με θέμα «Ο Κωνσταντίνος Γαρδίκας και η συμβολή του στην Δικανική Επιστημονική Απόδειξη».
  • Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας – Σωφρονιστικής Νομικής Σχολής το Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην καθηγήτρια της Σχολής Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. κα Καλλιόπη Σπινέλλη, με θέμα «Προσωπικές μνήμες από τον Κωνσταντίνο Γαρδίκα».
  • Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών – Δ/ντρια Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας Πάντειου Πανεπιστημίου και καθηγήτρια των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου με θέμα «Σχέση Εγκληματολογίας με την Αστυνομική Εγκληματολογική Έρευνα».

Στο πλαίσιο της τελετής, επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες :

  • Από τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Σπυρίδωνα Παπασπύρου στον Πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Αττική Λαγκαδινών κ. Ιωακείμ Φιλόπουλο, για τη δωρεά της προτομής του αείμνηστου καθηγητή από το Σύνδεσμο.
  • Από τον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα στον κ. Αλέξανδρο Νικολή για τη δωρεά της μαρμάρινης στήλης της προτομής.
  • Από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Ταξίαρχο Εμμανουήλ Πλουμή στον Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και γλύπτη κ. Έκτορα Παπαδάκη, για την αφιλοκερδή φιλοτέχνηση της προτομής.

Πηγή: bloko.gr

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …