Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Aπόψεις / Άρθρα / Νέα Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης: ενημέρωση των συναδέλφων για το ωράριο εργασίας

Νέα Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης: ενημέρωση των συναδέλφων για το ωράριο εργασίας

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
(ΦΕΚ 274-Α΄ της 3-12-01) παρατηρείται ακόμα το φαινόμενο της άγνοιας του περιεχομένου αυτού από το αστυνομικό προσωπικό, δημιουργώντας στους ίδιους τους συναδέλφους μια σύγχυση για τα εργασιακά δικαιώματα του.

Ξεκινώντας αρχικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 οι ώρες εργασίες κατά την πενθήμερη εργασία, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα έως Παρασκευή κάθε εβδομάδας, είναι: α) οι ώρες που προβλέπονται από το ωράριο εργασίας, το οποίο ισχύει για τις Δημόσιες Υπηρεσίες για όσους εκτελούν γραμματειακή ή γραφική υπηρεσία και υπηρεσία κάθε ειδικότητας,

β) τριάντα δύο (32) ώρες για όσους εκτελούν εξωτερικές ή εσωτερικές υπηρεσίες σε αλλαγές 24ωρης ή 16ωρης ή 12ωρης ή 8ωρης βάσης (αξιωματικοί υπηρεσίας, σκοποί καταστημάτων και κρατητηρίων, αστυνομικοί σκοποί, οδηγοί και πληρώματα αυτοκινήτων, διμοιριών κ.α ),

γ) τριάντα (30)ώρες για όσους εκτελούν υπηρεσία μοτοσικλετιστή τάξης ή ασφάλειας και ακίνητου σκοπού ρυθμιστή τροχαίας κίνησης σε αλλαγή 6ωρης βάσης και δ) οι ώρες εργασίας των γραφείων των Δημοσίων Υπηρεσιών για του Διευθυντές, Διοικητές και Προϊσταμένους των Υπηρεσιών.

Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή ισχύουν τα ως άνω χρονικά όρια εργασίας. Οι ώρες αυτές μπορούν να κατανεμηθούν ισάξια μέσα στη πενθήμερη εργασία ή με βάση το σύστημα εργασίας (αναφέρεται στο άρθρο 1 η διάρκεια υπηρεσίας ως 24ωρη, 16ωρη, 12ωρη, 8ωρη, 6ωρη ή ωράριο λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών ) που θα ορίσει ο Διοικητής της Υπηρεσίας, όπως αναφέρεται στη παράγραφο 2 του άρθρου 1. Αναφέροντας ακόμα πως στις Υπηρεσίες που εφαρμόζονται συστήματα εργασίας εναλλασσόμενων αλλαγών (κυλιόμενο), η τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, μπορεί να ρυθμίζεται, κατά περίπτωση, με τη χορήγηση μόνο των δικαιούμενων ημερήσιων αναπαύσεων κάθε φορά που ολοκληρώνονται οι αλλαγές του συστήματος εργασίας.

Συνεχίζοντας με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, αναφέρεται ότι η εργασία τις ημέρες πέραν του πενθημέρου (δηλαδή Σάββατο – Κυριακή) μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικά εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν κατά την κρίση των Διοικητών των οικείων Υπηρεσιών. Ο συνολικός χρόνος εργασίας εβδομαδιαίος (δηλαδή από Δευτέρα έως Κυριακή) για τους εκτελούντες υπηρεσία αξιωματικού υπηρεσίας, οδηγών και πληρωμάτων περιπολικών, διμοιριών και όσων αναφέρονται στο παρόν Π.Δ στην παράγραφο 1 στη περίπτωση (β) πρέπει να είναι σαράντα (40) ώρες, ενώ γραμματειακής υποστήριξης και λοιπών αναφερόμενων στις περιπτώσεις (α) και (δ) σαράντα δυο (42) ώρες και οδηγών μοτοσικλετών και λοιπών αναφερόμενων στην περίπτωση (γ) τριάντα έξι (36) ώρες.

Εδώ παραθέτουμε και την υπ αριθμ. 7010/5/83 από 21/11/1994 εγκύκλιο – διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σύμφωνα με την οποία και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 στο στοιχείο (ε) αναφέρεται ότι ο χρόνος εργασίας κατά τις ημέρες ανάπαυσης (Σάββατο και Κυριακή) πρέπει να είναι ανάλογος του μέσου ημερήσιου χρόνου εργασίας κατά τις εργάσιμες ημέρες και δεν απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος εργασίας για την καταβολή της ημερήσια ανάπαυσης ή αποζημίωσης για την εργασία πέρα του πενθημέρου παρά μόνο σύμφωνα με το Π.Δ το άρθρο 2 παράγραφο 1 η έναρξη η λήξη της υπηρεσίας να γίνεται ημερολογιακά το Σάββατο ή την Κυριακή.

Επιπρόσθετα στην ανωτέρω αναφερόμενη διαταγή και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 στοιχείο ζ αναφέρεται ότι ξεχωρίζεται η αποζημίωση από την ημερήσια ανάπαυση, καθόσον γίνεται αφού το αστυνομικό προσωπικό έχει τεθεί σε υπηρεσία ημερολογιακά στη διάρκεια της ημέρας Σάββατο ή Κυριακή καθ υπέρβαση του εργασιακού βίου μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής. Άρα είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι επειδή καταβάλλεται αποζημίωση παύει να ισχύει και το γεγονός ότι γενάτε επιπλέον ημερήσια ανάπαυση.

Eιδικά με την τροποποίηση της παραγράφου 7 του άρθρου 1 η υπηρεσία ανακοινώνεται”υποχρεωτικά” σε εβδομαδιαία βάση και ειδικότερα μεχρι της 14.00 κάθε παρασκευής και καλύπτει όλες τις ημέρες της εβδομάδας ήτοι απο την 06.00 της επόμενης μέχρι την 06.00 της μεθεπόμενης Δευτέρας.

Η υπηρεσία αστυνομικών μέτρων για γνωστές συναθροίσεις και συγκεντρώσεις διατάσσεται από τις Υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης και άνω τουλάχιστον δυο ημέρες πριν την εκδήλωση αυτών. Πιστεύουμε ότι οι αγώνες ποδοσφαίρου και λοιπών αθλημάτων, είναι γνωστοί βδομάδες πιο μπροστά ενώ οι εθνικές επέτειοι 17 Νοέμβρη, 28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου δεν ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, γνωρίζουμε άπαντες ποιες είναι και τις εορταστικές εκδηλώσεις αυτών. Ακόμα οι επισκέψεις επισήμων προσώπων καθώς και το πρόγραμμα αυτών λαμβάνονται σε γνώση μήνες ή βδομάδες πριν. Άρα δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση δικαιολογία να στέλνονται μέτρα στις δέκα το βράδυ της προηγούμενης μέρας λήψης των μέτρων.

Επιπλέον μην αφήσουμε απ έξω το εδάφιο β΄ της παραγράφου 7 γατί αν δεν καταγράφονται ορθώς και όπως έχουν διατεθεί οι υπηρεσίες των υπηρετούντων τότε λένε το ρητό «Μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Το άρθρο 2 μας δίνει ξεκάθαρα την έννοια των όρων που αναφέρθηκαν πολλοι από αυτούς παραπάνω. Πλην όμως παρατηρώντας στην παράγραφο 3 του άρθρου ότι η νυκτερινή βάρδια θεωρείται εργασία της ημέρας λήξης αυτής, σε συνδυασμό και με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του παρόντος Π.Δ όπου δεν επιτρέπει την διάθεση του αστυνομικού προσωπικού σε υπηρεσία δυο αλλαγών εντός του ίδιου ημερολογιακού 24ώρου η διπλή νυκτερινή απασχόληση δηλαδή δυο συνεχόμενες ή και παραπάνω νυκτερινές υπηρεσίες δεν επιτρέπονται πλην των περιπτώσεων της παροχής επιπρόσθετης εργασίας που καλύπτεται από την επιφυλακή και τη περίπτωση της παραγράφου 4 του άρθρου 1 όπου αναφέρεται ότι για την αντιμετώπιση έκτατων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, ιδίως τάξης, ασφάλειας ή τροχαίας, με διαταγή του διοικητή αξιωματικού και ύστερα από έγκριση της αμέσως προϊστάμενης του Υπηρεσίας, η οποία χορηγείται κατόπιν ελέγχου της βασιμότητας των προβαλλόμενων λόγων.

Αλλά εδώ ας προστεθεί ότι στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 αναφέρεται ότι ο επιπρόσθετος χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται στη διάρκεια της εβδομαδιαίας απασχόλησης.
Τέλος αναφέρουμε ότι το αστυνομικό προσωπικό το οποίο εκτελεί υπηρεσία σε αλλαγές 8ωρης ή 6ωρης βάσης δεν διατίθεται σε εκτέλεση νέας υπηρεσίας τις επόμενες δεκαέξι ή δώδεκα ώρες, αντίστοιχα από τη λήξη αυτής πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 1 που αναλύθηκαν παραπάνω.

Πιστεύουμε πως οι υπηρεσίες εφαρμόζουν πλήρως το Π.Δ αλλά όπου δεν εφαρμόζεται θα υπάρξει συμμόρφωση ως προς αυτό καθώς τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν χαρίζονται.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συνδυασμού για τις ερχόμενες εκλογές:

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι.
Στις 16 Μαρτίου 2015 σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου μας, θα διεξαχθούν εκλογές για την αναδειξη νέου Διοικητηκου Συμβουλίου, αντιπροσώπων στην Π.Ο.Α.Σ.Υ. καθώς και αντιπροσώπου στο συμβούλιο των εσωτερικών μεταθέσεων . Για τον λόγο αυτό , συνάδελφοι με κοινές απόψεις και όραμα , αποφάσισαν την δημιουργία μίας καινούριας κίνησης με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου του σωματείου , σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και την αλλαγή των μέχρι τώρα αρχών λειτουργίας αυτού .
Σας καλούμε, να πλαισιώσετε δυναμικά την νέα αυτή κίνηση, η οποία στηρίζετε στην ομαδική προσπάθεια.
ΚΑΛΟΥΜΕ
Όσους συναδέλφους επιθυμούν να συμμετέχουν μαζί μας και να είναι υποψήφιοι στις εκλογές στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή , να επικοινωνήσουν μαζί μας .
Στην κίνηση αυτή, είμαστε όλοι ίσοι . Επιθυμούμε την σύνθεση απόψεων, χωρίς αποκλεισμούς και αφορισμούς.
ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Να δώσουμε έναν ωραίο αγώνα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας . Το οφείλουμε στις οικογένειές μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας.

Από τη σελίδα της Νέας Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης στο facebook

Δείτε επίσης

Τιμή και δόξα στην Ελληνική Αστυνομία

Του δρος Κωνσταντίνου Δούβλη Για τους αναγνώστες μου, δεν είναι μυστικό ότι αγαπώ την έννομη …