Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Η πλήρης ανάλυση των πρακτικών των Αρχιφυλάκων από τον Νικ.Δερμενούδη

Η πλήρης ανάλυση των πρακτικών των Αρχιφυλάκων από τον Νικ.Δερμενούδη

Ακολουθούν τα θέματα, καθώς και οι απαντήσεις-λύσεις των πρακτικών των προαγωγικών εξετάσεων για τη σχολή Αρχιφυλάκων, από τον έγκριτο νομικό Νικόλαο Δερμενούδη, όπως πρώτα δημοσιεύτηκαν εδώ και λίγες ημέρες στο forum του skaythess.gr!

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΩΝ 1-11-2014
1) ΕΚΘΕΣΗ
Ποια είναι τα οφέλη που δημιουργούνται από τον τουρισμό και ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργεί ο μαζικός τουρισμός.

2) ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ)
Α) ΘΕΩΡΙΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
α)Έννοια της αξιόποινης πράξης, άρθρο 14ΠΚ.
β)Έκθεση, άρθρο 306ΠΚ.

Β)ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ο Α διαπληκτίζεται με το Β μέσα στο σπίτι του προηγούμενου και του φέρει σοβαρά πλήγματα, με αποτέλεσμα τον θάνατό του, τον οποίο επιδίωκε. Κατόπιν αφαιρεί από την κατοχή του Β το ρολόι του αξίας 20.000ευρώ και 200ευρώ που βρήκε μέσα στο σπίτι.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1)Αξιολογήστε την ποινική ευθύνη του Α.
2)Ποια είναι η ποινική ευθύνη του Α εάν σκότωσε τον Β για να τον ληστέψει;

ΑΠΟΚΡΙΣΗ
1) Ως προς την ποινική συμπεριφορά του Α (ερώτημα 1).
α) Ως προς την πραγμάτωση της θανάτωσης του Β
Ο Α με την εγκληματική του συμπεριφορά – διαγωγή έχει πραγματώσει την ειδική υπόσταση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας με πρόθεση (αρ. 299§1ΠΚ) διότι συντρέχουν σωρευτικώς όλα τα στοιχεία τόσο της αντικειμενικής όσο και της υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος. Ειδικότερα:

α 1) Ως προς την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος
Η πράξη της προσβολής του εννόμου αγαθού της ζωής του Β (υλικό αντικείμενο που εξατομικεύει το προσβαλλόμενο έννομο αγαθό είναι ο άλλος άνθρωπος δηλαδή ο Β), στο αναφερόμενο έγκλημα συνίσταται σε μια απ’ ευθείας ενέργεια του Α με τα χέρια του, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος του Β (έγκλημα βλάβης – αποτελέσματος που τελέσθηκε με ενέργεια). Ανάμεσα στην πράξη της προσβολής εκ μέρους του Α και στο αποτέλεσμα που επήλθε (θάνατος του Β) υπάρχει αιτιώδης συνάφεια όπως την προσδιορίζει η κρατούσα στην επίσημη και στη νομολογία θεωρία του ισοδύναμου των όρων (ο θάνατος του Β έχει ως αιτία την πράξη θανάτωσης που τέλεσε ο Α).
α 2) Ως προς την υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος
Ο δόλος του Α είναι δόλος σκοπού -επιδίωξη- άμεσος δόλος α’ βαθμού (αρ 27§2 εδ β ΠΚ) ο οποίος επικαλύπτει επακριβώς όλα τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης (αρχή της επικάλυψης). Ο Α γνωρίζει την υφιστάμενη κατάσταση, προβλέπει την κατάσταση των πραγμάτων στο μέλλον (γνωστικό στοιχείο του δόλου), και θέλει να επέλθει το αποτέλεσμα το οποίο και αποδέχεται (βουλητικό στοιχείο του δόλου) όπου η βούληση του δράστη κατευθύνεται ευθέως στην πραγμάτωση του εγκληματικού αποτελέσματος. Η επιδίωξη του Α είναι να επιφέρει το εγκληματικό αποτέλεσμα, ρυθμίζει την συμπεριφορά του αναλόγως της παραστάσεως πραγματώσεως του σκοπού του που συνιστά το αίτιο που κινεί την πράξη του, χάριν του οποίου και μόνο πράττει (ο Α γνωρίζει ότι σκοτώνει άλλον άνθρωπο τον Β και θέλει – επιδιώκει να τον σκοτώσει σε ήρεμη ψυχική κατάσταση) χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη που να κλονίζει την απόλυτη βεβαιότητα το στοιχείο της ψυχικής ηρεμίας).
β) Ως προς την αφαίρεση του ρολογιού του Β αξίας 20.000ευρώκαι 200ευρώ από το σπίτι
Ο Α στην συγκεκριμένη αυτή περίπτωση πραγματώνει την ειδική υπόσταση του εγκλήματος της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (αρ375§1εδβ ΠΚ). Αυτό συμβαίνει διότι με το θάνατο του θύματος Β λήγει η κατοχή οπότε μόνο υπεξαίρεση σε βάρος των κληρονόμων είναι δυνατή, εφόσον βεβαίως ο θάνατος επισυνέβη όχι παρουσία άλλων προσώπων.
Κατοχή είναι η φυσική πραγματική εξουσία που έχει ο κάτοχος να επενεργεί αμέσως στο πράγμα χωρίς να απαιτείται να υπερνικήσει εμπόδια (φυσική εξουσία, α’ στοιχείο της κατοχής) και που του επιτρέπει κατά την κοινή αντίληψη να το εξουσιάζει σύμφωνα με την δική του βούληση (θέληση εξουσίασης του πράγματος, β’ στοιχείο της κατοχής). Η κατοχή (φυσική εξουσία και θέληση εξουσίασης) παύει με τον θάνατο του κατόχου. Επομένως κλοπή κατά νεκρού δεν νοείται. Με βάση τα δεδομένα ως προς το ερώτημα 1, ο Α έχει τελέσει το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση (αρ 299 § 1 ΠΚ) και το έγκλημα της υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαιτέρας μεγάλης αξίας (αρ 375 § 1εδβ ΠΚ) σε βάρος των κληρονόμων του Β σε αληθινή πραγματική συρροή (αρ 94 § 1 ΠΚ).
2) Ως προς το ερώτημα 2
Ο Α στην προκειμένη περίπτωση έχει πραγματώσει τη ειδική υπόσταση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας με πρόθεση (αρ 299§1 ΠΚ) σε αληθινή κατ’ ιδέα συρροή (αρ 94 §2 ΠΚ) με το έγκλημα της ληστείας με στενή έννοια(αρ 380 §1 εδα ΠΚ) όχι μόνο αν η αφαίρεση του πράγματος έγινε κατά την διάρκεια της θανάτωσης ταυτόχρονα με τη θανάτωση αλλά και όταν τελεί σε άμεσο σύνδεσμο μ’ αυτήν (Σχετ. αποφάσεις Αρείου Πάγου, ΑΠ 1028/1994 ΠΧ ΜΔ 823, ΑΠ 35/1996 ΠΧΜΣΤ 1424, ΑΠ 1811/1994 ΠΧΜΕ 170).

3) ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ)
Α) ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
α) Υποχρέωση για την ανακοίνωση αξιόποινης πράξης, άρθρο 37 ΚΠΔ.
β) Ανάκληση της έγκλησης, άρθρο 52 ΚΠΔ.

Β) ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ο βιβλιοπώλης Α προσέρχεται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και αναφέρει ότι τα βιβλία, τα οποία εκλάπησαν μια εβδομάδα πριν τα είδε όλα σε πλανόδιο μικροπωλητή ο οποίος βρισκόταν τη στιγμή εκείνη σε παρακείμενη λαϊκή αγορά. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας δίνει αμέσως εντολή να γίνει επιτόπια έρευνα και κατάσχεση των κλοπιμαίων. Ο μικροπωλητής όμως φωνάζει ότι δεν μπορούν χωρίς εντολή εισαγγελέα να του πάρουν τα βιβλία.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
Α) Είναι νόμιμες οι ενέργειες του Αξιωματικού Υπηρεσίας;
Β) Αν ο βιβλιοπώλης καταγγείλει ότι ο μικροπωλητής ήταν και κλέφτης του καταστήματός του, τον οποίο είχε δει κατά τη διάρκεια της κλοπής, μπορούν τα αστυνομικά όργανα να τον συλλάβουν;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο βιβλιοπώλης την ίδια ημέρα της κλοπής είχε καταγγείλει στο Αστυνομικό Τμήμα το έγκλημα και είχε υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων.

ΑΠΟΚΡΙΣΗ
1) Έχοντας καταγγείλει το γεγονός της κλοπής ο Α΄ στο αστυνομικό τμήμα, έρχεται μετά από μια εβδομάδα να αναφέρει ότι εντόπισε τα κλοπιμαία. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας θα ενεργήσει αμέσως αστυνομική έκτακτη αυτεπάγγελτη προανάκριση, χωρίς να απαιτείται εισαγγελική παραγγελία (άρθρο 243 παρ.2 Κ.Π.Δ) λόγω του επικείμενου κινδύνου, διότι αν αναφέρει το γεγονός όπως έχει υποχρέωση στον αρμόδιο Εισαγγελέα (άρθρο 37 παρ.1 Κ.Π.Δ) δημιουργείται τότε άμεσος κίνδυνος από την καθυστέρηση να φύγει ο μικροπωλητής ή να πωληθούν τα βιβλία και έτσι τα πειστήρια του εγκλήματος να εξαφανισθούν. Συγκεκριμένα ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενεργώντας αστυνομική έκτακτη αυτεπάγγελτη προανάκριση, έχει υποχρέωση να ενεργεί όλες τις προανακριτικές πράξεις που είναι αναγκαίες για να βεβαιωθεί η πράξη και να ανακαλυφθεί ο δράστης, αλλά και να υποβάλλει χωρίς χρονοτριβή τις εκθέσεις που συντάχθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, αφού προηγουμένως τον ειδοποιήσει με το ταχύτερο μέσο (άρθρο 243 παρ.2 Κ.Π.Δ). Ειδικότερα θα κατάσχει τα βιβλία (άρθρο 260 Κ.Π.Δ) και θα εξετάσει τον μικροπωλητή για να μάθει από πού τα προμηθεύθηκε, έτσι ώστε να εξιχνιασθεί το έγκλημα της κλοπής (άρθρο 251 Κ.Π.Δ).
2) Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Αξιωματικός Υπηρεσίας στις περιπτώσεις του άρθρου 243 παρ.2 (κίνδυνος από την αναβολή- αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα) επιλαμβάνεται και ενεργεί κάθε ανακριτική πράξη. Εξαίρεση από τις ανακριτικές πράξεις υπάρχει αυτή που αναφέρεται στη σύλληψη του κατηγορουμένου. Η σύλληψη επιτρέπεται όταν υπάρχει αυτόφωρο έγκλημα ή ένταλμα σύλληψης (άρθρο 6 παρ.1Σ, 242 παρ.1,2, 275 παρ.1 και 276 παρ.1 Κ.Π.Δ). Ανάλογα πότε τελέστηκε η αξιόποινη πράξη η ανώτατη διάρκεια του αυτοφώρου κυμαίνεται και μπορεί να εκτείνεται από 24 ώρες και ένα δεύτερο λεπτό (αν η πράξη τελέστηκε στις 12 το βράδυ παρά ένα δευτερόλεπτο) μέχρι 47 ώρες 59 πρώτα λεπτά και 59 δεύτερα λεπτά το μέγιστο (αν η πράξη τελέστηκε στις 12 το βράδυ και ένα δευτερόλεπτο). Στο υπό κρίση θέμα το έγκλημα της κλοπής δεν είναι αυτόφωρο (έχει παρέλθει μια εβδομάδα από την τέλεση της πράξης ενώ το μέγιστο χρονικό σημείο του αυτοφώρου είναι 47 ώρες 59 πρώτα λεπτά και 59 δευτέρα λεπτά), αλλά και ούτε υπάρχει ένταλμα σύλληψης (άρθρο 6 παρ.1 Σ και 276 παρ.1 Κ.Π.Δ). Επομένως σύλληψη δεν επιτρέπεται και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας θα προβεί μόνο στην εξακρίβωση της ταυτότητας και τόπου διαμονής του βιβλιοπώλη, ενώ θα ειδοποιηθεί και ο αρμόδιος Εισαγγελέας (σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ.1 Κ.Π.Δ).

Το πρακτικό αυτό είναι ΑΥΤΟΥΣΙΟ και περιλαμβάνεται στα 200 πρακτικά της Ποινικής Δικονομίας στο στάδιο της προδικασίας με υπ’ αριθμ 110.

4) ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
1) Κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού. Γενικές υποχρεώσεις (αρ 1 ΠΔ 254/2004) πρόκειται για καινούργια προσθήκη διάταξης.
2) Έννοια πειθαρχικού παραπτώματος (Αρ 4 ΠΔ 120/2008). Το ερώτημα αυτό περιλαμβάνεται στην ερώτηση 18 από τις 150 του βιβλίου του ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Νικόλαου Αθ. Δερμενούδη (τέθηκε και στις εξετάσεις Αρχιφυλάκων την 2-12-2003).
3) Περιβολή στολής (αρ 7 ΠΔ 538/1989). Το ερώτημα αυτό περιλαμβάνεται στην ερώτηση 67 από τις 150 του βιβλίου του ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Νικόλαου Αθ. Δερμενούδη.

Οι απαντήσεις των θεμάτων αυτών δόθηκαν από τον Δικηγόρο – Φροντιστή της Ποινικής Δικονομίας, του Ποινικού Δικαίου και του Αστυνομικού Δικαίου Νικόλαο Αθ. Δεμερνούδη.

Οποιαδήποτε πληροφορία στα τηλ. γραφείου: 25410 77560 – Fax: 2541067205, κιν.: 6979847227 και στο e-mail: xartikaipontiki@gmail.com

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …