Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Η ΑΛΗΘΕΙΑ του Σ.τ.Ε. ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ του Σ.τ.Ε. ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ.

Ο κουρνιαχτός καταλάγιασε μιας και  πλέον «Ο κύβος ερρίφθη».

Τι άφησε όμως πίσω και «τι μέλλει γενέσθαι»;

Όπως όλοι έχουμε ενημερωθεί, κατατέθηκε στη Βουλή η περιβόητη τροπολογία του ΥΠ.ΟΙΚ. που αφορά τη μερική αποκατάσταση των μισθολογικών αποδοχών των υπηρετούντων στα Σ.Α. και τις Ε.Δ., ξεκαθαρίζοντας κατά κάποιο τρόπο το θολό τοπίο που επικρατούσε και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση επιστρέφει περίπου το 50% των αποδοχών, που μας είχαν περικοπεί σύμφωνα με το Ν.4093/12 (μνημόνιο 3), δηλαδή 50% των ποσών, από την τρίτη κατά σειρά μείωση που είχαμε υποστεί τα τελευταία (5) πέντε περίπου μνημονιακά έτη, μιας και είχαν προηγηθεί και άλλες δύο, γεγονός που εντέχνως αποκρύπτεται…

Κοντολογίς η πικρή αλήθεια είναι, πως μας επιστρέφουν χονδρικά το 1/6 περίπου των περικοπών που έχουμε υποστεί συνολικά (αν και σε πραγματικούς αριθμούς δεν είναι ακριβώς έτσι) και μάλιστα όχι εφάπαξ αλλά σε δόσεις…

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι από την αρχή!

Όλα ξεκινήσαν στις αρχές του έτους, από την περιβόητη προσφυγή που κατέθεσε το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου μας, στο ανώτατο δικαστήριο του κράτους (Σ.τ.Ε.) και που αφορούσε στις περικοπές του Ν.4093/12(τελευταίες), το οποίο και μας δικαίωσε, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ήταν αρκετό.

Και αυτό γιατί;

Όλοι μας ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ίσως το συγκλονιστικότερο μονόπρακτο που έχει ανέβει στην πολιτική σκηνή του τόπου μας, από κυβέρνηση.

Η σκηνοθετική δομή του αξιόλογου αυτού ‘θεατρικού έργου’ στηρίχθηκε σε μια παλιά δοκιμασμένη μόνιμη πολιτική συνταγή, που έχει τις ρίζες της, σε μία από τις αρχαιότερες ενασχολήσεις επιβίωσης του ανθρώπου και δεν είναι άλλη από την γεωργία.

Κοινώς, σπέρνουμε ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ συνοδευόμενες με κάποιες δόσεις ΦΟΒΟΥ, μήπως και θερίσουμε ΣΙΩΠΗ, ΑΝΟΧΗ,ΑΠΡΑΞΙΑ και ΕΝΟΧΕΣ….

Κάπως έτσι επιτυγχάνουμε την κοινωνική οκνηρία.

Όμως δεν είναι μόνο η επιδιωκόμενη κοινωνική οκνηρία του συνόλου των θιγόμενων από εν λόγω ζήτημα, το αποτέλεσμα του έργου που βιώνουμε, αλλά και κάτι ακόμη βαθύτερο. Η δράση του πολιτικού εργαλείου που ονομάζεται «Διαίρει και βασίλευε» και μάλιστα στην χειρότερη του μορφή, αφού αγγίζει το σύνολο του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Εν ολίγοις οι αλχημίστικες λογικές και οι πολιτικοί τακτικισμοί που ακολούθησαν με απόλυτη μαεστρία τα κυβερνητικά στελέχη και τα επιτελεία τους, συνεπικουρούμενα από το μεγαλύτερο ποσοστό των Μ.Μ.Ε., κατάφεραν να πείσουν την κοινή γνώμη πως μετά τη λαίλαπα, έρχονται «αυξήσεις» και οι πρώτοι που τις λαμβάνουν είναι οι υπηρετούντες στα Σ.Α. και τις Ε.Δ.

Φαίνεται να λησμονούν όμως, τη γνωστή παλιδρομική φράση (καρκινικής γραφής), «νιψον ανομηματα μη μοναν οψιν» και θα εξηγήσω γιατί;

Δημιουργώντας μια επίπλαστη πραγματικότητα που συναγωνίζεται μεγάλα μυθιστορήματα που έχουν αφήσει εποχές, μιλούν για αυξήσεις και κινούνται σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια, παρόλο που κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να διαγνωστεί άμεσα. Όλο αυτό γιατί, την ίδια ώρα που σχεδόν το σύνολο του Ελληνικού λαού δοκιμάζεται από τη «μάστιγα» της κρίσης, ενός λαού, κομμάτι του οποίου αποτελούν και οι υπηρετούντες στα Σ.Α. και τις Ε.Δ. καθώς και οι οικογένειές τους, κάποιοι προσπαθούν να εξιλεωθούν, χρησιμοποιώντας παλαιωμένα καθαριστικά και φθηνά αρώματα. Φτιάχνουν έτσι μια αντιπαράθεση άνευ προηγουμένου, μεταξύ κοινωνικών ομάδων, αποκρύπτοντας την αλήθεια και αφήνοντας να αιωρείται ένα εκρηκτικό μείγμα στην ατμόσφαιρα. Το διληματικό ερώτημα που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες από τα χείλη της κοινής γνώμης δεν είναι άλλο από το: «σε αυτούς  δίνετε ‘αυξήσεις’, στους υπόλοιπους γιατί όχι;»

Η απάντηση είναι απλή…

Το ανώτατο δικαστήριο του κράτους, αποφάνθηκε θετικά περί της αντισυνταγματικότητας των περικοπών και η κοινή λογίκη λέει πως το Σύνταγμα έχουμε χρέος όλοι μας, να το τηρούμε στο ακέραιο.

Η αλήθεια επομένως είναι, πως Δεν υπάρχουν «αυξήσεις» παρά μόνο επιστροφή κατά το ήμισυ, της τρίτης περικοπής με βάσει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του κράτους (Σ.τ.Ε.), η οποία όπως γίνεται αντιληπτό, δεν εφαρμόζεται πλήρως.

Μια απόφαση που με μια απλή μελέτη του διατακτικού της, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αντιληφθεί πως στηρίχθηκε στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας κατατάσσοντας μας στον ‘στενό πυρήνα’ του Ελληνικού κράτους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εύρυθμη λειτουργία και συνέχεια του.

Ο Έλληνας αστυνομικός δε ζήτησε καμιά χάρη, ούτε ιδιαίτερη μεταχείριση, έδωσε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει και στο μέλλον, καθημερινά τις εξετάσεις του, έχοντας μεγάλη επιτυχία στις επιδόσεις του και μάλιστα πληρώνοντας ακριβά το τίμημα. Όλα αυτά, χρησιμοποιώντας ως βασικά ‘όπλα’ του, που είναι και τα εναπομείναντα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, το φιλότιμο, τον επαγγελματισμό, την ευσυνειδησία και την έμπρακτη πίστη στον όρκο που έχει δώσει,  περιφρουρώντας το ιδιαίτερο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη αυτής της χώρας!

Ζητάει απλά να του δοθούν, όσα δικαιούται και απορρέουν από την ιδιαίτερη φύση του λειτουργήματος που επιτελεί, πάνω στην οποία στηρίχθηκε και η απόφαση του Σ.τ.Ε., αξιολογώντας ως άκρως σημαντικό για τη διαφύλαξη του δημοκρατικού πολιτεύματος, το παραγόμενο έργο του, ιδίως τις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα!

Τίποτα παραπάνω!

Το να μη μπορεί να πείσει λοιπόν, ακόμη και την ίδια του την οικογένεια (γονείς, παιδιά, συγγενείς και φίλους)  ή πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα γενικότερα την κοινή γνώμη, για την πραγματική αλήθεια, αποτελεί μια περίεργη κατάσταση που λειτουργεί εξαιρετικά  ζημιογόνα για το πολύτιμο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη της χώρας.

Δεν το διάλεξε όμως ο ίδιος του! ‘Κάποιοι’ άλλοι το επέλεξαν και οι συνέπειες, αυτής της πράξης τους, θα φανούν ίσως και στο κοντινό μέλλον…

Για την ώρα όμως, η καταλληλότερη και πλέον ενδεδειγμένη αντιδρασή του, πέραν της αυτονόητης αποκάλυψης της αλήθειας με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση, δεν είναι άλλη από την έμπρακτη στήριξη και περαιτέρω συνέχιση του αγώνα που ξεκίνησε το συνδικαλιστικό κίνημα για το θέμα.

Ο μονόδρομος πλέον, των ατομικών αγωγών ή και ακόμη πιο εξειδικευμένων νομικών διεκδικήσεων (ευρωπαϊκά δικαστήρια), παρόλο που φαντάζει ‘κουραστικός’ από όλες τις απόψεις και ίσως για πολλούς δυσάρεστος, άνοιξε…

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ !

ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ !

Με εκτίμηση

Λάζαρος Μαχαιρίδης

Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Μέλος της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσσαλονίκης.

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …