Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Ανακοινώσεις - Προτάσεις - Καταγγελίες - Άθρα της Σ.Κ.Α.Υ. / Ερώτηση της Σ.Κ.Α.Υ. στη Βουλή σε 5 Υπουργούς, για τις αδικίες σε βάρος των επιτυχόντων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας!

Ερώτηση της Σ.Κ.Α.Υ. στη Βουλή σε 5 Υπουργούς, για τις αδικίες σε βάρος των επιτυχόντων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας!

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Βουλευτού Θεσσαλονίκης, κας Σταυρούλας Ξουλίδου στην ανακοίνωση της Σ.Κ.Α.Υ. αναφορικά με τις αδικίες των επιτυχόντων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, που υπενθυμίζουμε, ενώ έδωσαν Πανελλήνιες εξετάσεις και πέτυχαν την εισαγωγή τους στις Αστυνομικές Σχολές το εκπαιδευτικό έτος 2012-2013, θα εισαχθούν και θα εγγραφούν σε αυτές το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 (!!!).

Το εξαιρετικά σοβαρό θέμα που αναδείξαμε μετά από καταγγελίες που δεχθήκαμε, μεταφέρθηκε άμεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με την αναφορά της κας Βουλευτού και πλέον καλούνται πέντε (5) (!!!!) συναρμόδια Υπουργεία να απαντήσουν και να δώσουν λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί δεκάδες οικογένειες συμπολιτών μας, που ενώ βίωσαν τη χαρά της επιτυχίας των παιδιών τους στον πολύ ανταγωνιστικό και ψυχοφθόρο θεσμό των Πανελληνίων εξετάσεων, αυτή δεν συνεχίστηκε, καθώς η Πολιτεία δεν προέβλεψε τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στο χρονικό διάστημα των τριών ετών που μεσολαβεί με τα αποτελέσματα που αναφέρουμε αναλυτικά στην επιστολή – καταγγελία μας.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ -ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

21-10-2014

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Προς: τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

           τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

           τον Υπουργό Υγείας

           τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

           τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων         

Θέμα:  Αδικίες επιτυχόντων στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Ξουλίδου, καταθέτει αναφορά την από 20/10/2014 επιστολή της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. (Σ.Κ.Α.Υ.)

Σύμφωνα με την ανωτέρω επιστολή και την παράγραφο 23 του άρθρου 34 του ν. 4115/2013 κατά το σχολικό έτος 2012-2013 οι εξετάσεις εισαγωγής στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά, αλλά οι επιτυχόντες θα εγγραφούν στις σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2015.  Όπως προκύπτει οι επιτυχόντες θα είναι στην αναμονή για δύο έτη. Σύμφωνα με το νόμο μια μερίδα φοιτητών έχει επιλέξει να αξιοποιήσει το κενό των δύο ετών με το να φοιτήσει σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, στο οποίο ήταν ήδη εγγεγραμμένοι. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ζητά τη διαγραφή των φοιτητών από τις αντίστοιχες σχολές ΑΕΙ ή ΤΕΙ προκειμένου να εγγραφούν στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρακαλείσθε όπως μεριμνήσετε για την άμεση επίλυση του ανωτέρω ζητήματος, όπως περιγράφεται στην επισυναπτόμενη επιστολή.

Επισυνάπτεται η ανωτέρω αναφερθείσα επιστολή της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. (Σ.Κ.Α.Υ.) 

Η καταθέτουσα Βουλευτής 

Σταυρούλα Ξουλίδου

Η επιστολή της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Υπαλλήλων (Σ.Κ.Α.Υ.) Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με την παρ. 23 του άρθρου 34 του ν. 4115/2013 και τα υπόλοιπα νομοθετήματα κατά το σχολικό έτος 2012−2013 οι εξετάσεις εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν κανονικά και οι επιτυχόντες θα εγγραφούν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016.

    Μέχρι το 2012 οι υποψήφιοι των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν τη δυνατότητα, αφού κριθούν ικανοί, να εισέλθουν κανονικά μέσα  στο ίδιο έτος στη σχολή Αστυφυλάκων και στη σχολή Αξιωματικών. Αξιόλογη είναι σε αυτό το σημείο η υπογράμμιση μιας παραμέτρου, που προφανώς δεν λήφθηκε υπόψη, για τους επιτυχόντες του 2013. Όπως προκύπτει η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι οι επιτυχόντες θα είναι στην αναμονή για δύο (2) ολόκληρα έτη. Μέρος των επιτυχόντων έχει όμως επιλέξει να αξιοποιήσει την αναμονή αυτή προς όφελος του, σύμφωνα με το νόμο και  συνεχίζοντας τη φοίτηση του σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ στο οποίο ήταν εγγεγραμμένοι εκ των προτέρων, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις τους και αξιοποιώντας το «νεκρό χρόνο» σε ωφέλιμο. Σ’ αυτό το σημείο, όμως, το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ζητάει από τους ενεργούς φοιτητές, προκειμένου να εισέλθουν το 2015 στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, να προσκομίσουν σ’ αυτές έντυπο διαγραφής σπουδών από τις αντίστοιχες σχολές (ΑΕΙ/ΤΕΙ) που ήδη φοιτούν και έτσι να χάσουν τα προηγούμενα έτη σπουδών που έγιναν με προσωπικές θυσίες και κόπους.
 
    Το ερώτημα είναι γιατί διαγραφή σπουδών και όχι διακοπή, κάτι το οποίο εξάλλου προβλέπεται από τα άρθρα 33 και 80 του ν. 4009/2011. Ποιός ο λόγος να στερείται την επιπλεόν γνώση ένας νέος άνθρωπος, αφού ταυτόχρονα όπως αναφέρεται, η Αστυνομική Ακαδημία έχει ως αποστολή την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση όλων των κατηγοριών και βαθμών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Αρκετοί επιτυχόντες του 2013, όταν θα έρθει η στιγμή να εισέλθουν στις Αστυνομικές σχολές, θα θέλουν ακόμη μόλις 1 ή 2 έτη για την απόκτηση του πτυχίου τους από το ΑΕΙ ή ΤΕΙ τους, και όμως η Πολιτεία ζητάει τη διαγραφή τους από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
 
    Η χρυσή τομή του προβλήματος αυτού, που απασχολεί μεγάλο αριθμό νέων, θα ήταν η έγκριση της διακοπής-παγώματος σπουδών από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, γεγονός το οποίο δεν επιβαρύνει οικονομικά το ελληνικό δημόσιο και εξάλλου προβλέπεται από τον νόμο για την Ανώτατη Παιδείας, το ν. 4009/2011. Έτσι, οι επιτυχόντες θα καταφέρουν να πάρουν τα πτυχία τους αφού ορκιστούν στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, γεγονός το οποίο συμβάλλει αναμφίβολα στην ανάδειξη μορφωμένων, μεθοδικών και καλλιεργημένων Αστυνομικών στην ελληνική κοινωνία.
 
   Επίσης, σας καταγγέλλουμε ως συνδικαλιστικός φορέας των αστυνομικών υπαλλήλων, ότι οι άνδρες επιτυχόντες στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, έχουν πρόβλημα όσον αφορά την αναβολή της στράτευσής τους και όπως πληροφορούμαστε κάνουν αιτήσεις αναβολής με το αιτιολογικό ότι θα είναι εκ νέου και την επόμενη χρονιά υποψήφιοι για ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω των επόμενων Πανελληνίων Εξετάσεων, διότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν δέχεται τη σχετική βεβαίωση ότι είναι επιτυχόντες στις Αστυνομικές Σχολές.
 
   Τέλος, ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα και σχετικά με την υγειονομική τους περίθαλψη, αφού τα οικεία Ταμεία των γονέων τους, δεν δέχονται την περαιτέρω υγειονομική τους κάλυψη λόγω του ότι έχουν ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν τη φοιτητική ιδιότητα κατά το χρονικό διάστημα αυτό. Επίσης, οι γονείς τους υπάλληλοι (δημόσιο) ενώ τα τέκνα τους έχουν περάσει σε σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ανωτάτης η Ανωτέρας), όπως είναι οι σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, δυστυχώς, έχουν απώλεια στο εισόδημά τους, αφού στα επιδόματα που λαμβάνουν, είτε στα οικογενειακά είτε σε αυτά των ειδικών μισθολογίων (όπως επίδομα εξομάλυνσης στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας).
 
   Επομένωςα) είτε απαιτείται άμεσα η είσοδος όλων των επιτυχόντων στις οικείες σχολές με ταυτόχρονο πάγωμα σπουδών β) είτε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μαζί με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), να αναλάβουν και να εκδώσουν τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την επίλυση των ζητημάτων που αναφέρονται.
                                                                               Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2014
 Η Οργανωτική – Συντονιστική Επιτροπή της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Υπαλλήλων (Σ.Κ.Α.Υ.) Θεσσαλονίκης

«πρώτα ο συνάδελφος»

Δείτε επίσης

ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΗΣ ΣΚΑΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ….

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 το πρωί την 09:00 π.μ. στο αρμόδιο Πολιτικό δικαστήριο της …