Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Έμπολα ανησυχεί Λιμενικό και ΠΝ – Τι γίνεται με το προσωπικό που έχει επαφή με λαθρομετανάστες

Ο Έμπολα ανησυχεί Λιμενικό και ΠΝ – Τι γίνεται με το προσωπικό που έχει επαφή με λαθρομετανάστες

Και το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ”ενεργοποίησε” ο εφιάλτης του ιού Έμπολα μετά τον ”συναγερμό” που σήμανε ήδη για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο.Αντίστοιχο είναι και σκεπτικό που ισχύει και για το καμπανάκι κινδύνου που σήμανε για το προσωπικό του στρατού ξηράς, καθώς η ενεργοποίηση αφορά κυρίως τους υπηρετούντες σε μονάδες των ανατολικών συνόρων, περιοχές με συνοριακά περάσματα αλλά και το προσωπικό που υπηρετεί σε χώρες με ιστορικό εμφάνισης κρουσμάτων. Ιδιαίτερες οδηγίες έχουν αποδέκτες υπηρετούντες σε ”κόκκινες” περιοχές συναγερμού, όπως οι 4 στρατιωτικοί στο Μπαλί, σε βαλκανικές χώρες κ.α.

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αλλά και του ΠΝ έχουν ενημερωθεί πλήρως για τις οδηγίες που έχει μοιράσει το ΚΕΛΠΝΟ– οι ίδιες διαβιβάζονται και στις μονάδες του ΓΕΣ, με ευθύνη του Υγειονομικού και των διοικήσεων,ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας . Όμως κακά τα ψέμματα δεν είναι εύκολο να τηρηθούν κατά γράμμα όλα αυτά π.χ. κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης παράνομων μεταναστών. Η ένταση των στιγμών δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάτι να μην γίνει όπως έχει σχεδιαστεί. Βεβαιως πρέπει να επισημανθεί ότι όταν το ΠΝ μπήκε στην επιχείρηση με τα πλοία του έγιναν σεμινάρια από στελέχη του Λιμενικού, τα οποία είχαν έτσι κι αλλιώς εμπειρία μέτρων πρόληψης και προφύλαξης.Παρόλα αυτά το ερώτημα αγωνίας παραμένει : Πως μπορεί ένας Λιμενικός ή ένα στέλεχος του ΠΝ να εντοπίσει κάποιον που πάσχει από τον ιό;

Παρόλα αυτά από το υπουργείο Ναυτιλίας εμφανίζονται ήρεμοι,προς το παρόν τουλάχιστον.

Ενα ερώτημα ακόμα είναι αν έχει προωθηθεί στο προσωπικό Λιμενικού και ΠΝ και όλο το απαραίτητο υλικό και εξοπλισμός για να είναι προστατευμένο από τον κίνδυνο μετάδοσης του Έμπολα.

Συναγερμός στα Σκόπια

Ένας ασθενής ο οποίος νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Σκοπίων με συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα απεβίωσε, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.
Οι υγειονομικές αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν απόψε ότι ένας ασθενής από τη Βρετανία εισήχθη το απόγευμα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Σκοπίων σε κρίσιμη κατάσταση και έπειτα από μιάμιση ώρα απεβίωσε.

Η επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών της ΠΓΔΜ, Γιαντράνκα Κόστοφσκα δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή και δείγματα θα αποσταλούν για ανάλυση σε εργαστήριο στη Γερμανία για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του 58χρονου Βρετανού. Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο της Γερμανίας αναμένονται σε 48 ώρες και τότε, όπως δήλωσε η κυρία Κόστοφσκα, θα γίνει γνωστό αν ο ασθενής προσβλήθηκε και κατέληξε από τον ιό Έμπολα, ή από κάποιον άλλο θανατηφόρο ιό.

Η κυρία Κόστοφσκα συμπλήρωσε ότι ο ασθενής που απεβίωσε εισήχθη στο νοσοκομείο των Σκοπίων με ελαφρύ πυρετό, όμως η κλινική εικόνα που παρουσίασε, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα και την γρήγορη κατάληξη του οδηγούν τις υγειονομικές αρχές να αντιμετωπίσουν το περιστατικό ως πιθανό κρούσμα του ιού Έμπολα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ο ασθενής να κατέληξε από κάποιον άλλο ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ιού του Έμπολα.

Η κυρία Κόστοφσκα ανέφερε ότι ο ασθενής που απεβίωσε ταξίδεψε στα Σκόπια στις 2 Οκτωβρίου μαζί με ένα συνεργάτη του, επίσης από τη Βρετανία, ο οποίος νοσηλεύεται κι αυτός στο νοσοκομείο των Σκοπίων και ο οποίος κατέθεσε ότι ταξίδεψαν στα Σκόπια κατευθείαν από τη Βρετανία.

Ο Βρετανός που απεβίωσε διέμεινε μαζί με το συνεργάτη του σε ένα μικρό ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο των Σκοπίων και όπως είπε η επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών της ΠΓΔΜ ήταν χρόνια αλκοολικός.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε ο ασθενής που φέρεται να απεβίωσε από τον ιό του Έμπολα, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθαν σε επαφή με αυτόν έχουν τεθεί σε καραντίνα.

πηγή: onalert.gr

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …