Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Επικαιρότητα / Δεν δέχονται μειωμένα αναδρομικά οι υπηρετούντες στα Σ.Α. και τις Ε.Δ.

Δεν δέχονται μειωμένα αναδρομικά οι υπηρετούντες στα Σ.Α. και τις Ε.Δ.

Μαζικές αγωγές ετοιμάζουν οι ένστολοι μετά τις ανακοινώσεις ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται ναι μεν να αποκαταστήσει τους μισθούς και να τους επιστρέψει τα αναδρομικά, αλλά “κουρεμένα” κατά 50%.

Νομικές πηγές, από την πλευρά των ένστολων, αναφέρουν στο Capital.gr ότι το σχέδιο της κυβέρνησης όπως αυτό έχει παρουσιαστεί στον Tύπο, δεν αποτελεί συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ορίζει πλήρη αποκατάσταση των μισθών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, δηλαδή πριν από τις περικοπές.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το σχέδιο δεν θα γίνει αποδεκτό από την επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στις 28 Νοεμβρίου και ως εκ τούτου, όπως έχει γράψει το Capital.gr, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε οι ένστολοι να προχωρήσουν σε αγωγές κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση ολόκληρου του ποσού.

Όπως εξηγούν, οι αναφορές αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών περί αποκατάστασης των μισθών στο 75% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, είναι έωλες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να υπολογίζει στην αποκατάσταση των μισθών τα αναδρομικά 6 μηνών που θα δοθούν σε πρώτη φάση το Δεκέμβριο και στη συνέχεια τα αναδρομικά των υπόλοιπων 17 μηνών, τα οποία θα δοθούν σε 36 δόσεις, καθώς αυτά αφορούν μόνο το σκέλος της απόφασης που κρίνει παράνομη την περικοπή των μισθών των ένστολων, από τον Αύγουστο του 2012.

Αντίστοιχα, σημειώνουν ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί στην αποκατάσταση και ο μη συμψηφισμός του κοινωνικού μερίσματος, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς δεν έχει να κάνει με το μισθό, ενώ δεν αφορά και το σύνολο των ένστολων.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει στους ένστολους το 50% της περικοπής που τους έγινε τον Ιούλιο του 2012 με την πρώτη καταβολή να γίνεται με το μισθό του Δεκεμβρίου, η οποία θα περιλαμβάνει αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014.

Το υπόλοιπο ποσό θα τους καταβληθεί με τους μισθούς τους από την 1/1/2015 σε 36 δόσεις κάθε μήνα και θα αφορά τα αναδρομικά από την περικοπή των μισθών τους για την περίοδο Ιούλιος 2012-Ιούλιος 2014, ωστόσο μειωμένα και αυτά κατά 50%.

Παράλληλα απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει συμψηφισμός του κοινωνικού μερίσματος που έλαβαν οι ένστολοι, με τα αναδρομικά που θα τους επιστραφούν.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των ένστολων, αναφέρουν ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη καθώς ορίζει ότι θα πρέπει να τους επιστραφεί αναδρομικά ολόκληρη η διαφορά μεταξύ του μισθού που εφαρμόστηκε από την 1η Αυγούστου 2012 και αυτού που ίσχυε έως και τον Ιούλιο του 2012. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι ένστολοι θα προχωρήσουν σε νέες αγωγές κατά του Δημοσίου, μέχρι να δικαιωθούν πλήρως.

Αντίθετα, μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού δείχνουν αναφορικά με την περίπτωση το νέο μισθολόγιο να προβλέπει -τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα- την επιστροφή του 50% του ποσού που τους κόπηκε τον Αύγουστο του 2012. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές από την πλευρά των ένστολων, η συγκεκριμένη απόφαση, θα κριθεί από το ΣτΕ στη συνεδρίαση της 28 Νοεμβρίου, όταν θα εξετάσει αν το υπουργείο Οικονομικών έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του.

του Αλέξανδρου Κλώσσα

capital.gr

Δείτε επίσης

«Κυρία, με ακούς;» – H συγκλονιστική περιγραφή αστυνομικού που επανέφερε 53χρονη γυναίκα

Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Αστυνομία και ΕΚΑΒ στη λαϊκή της Πέμπτης, στη συμβολή των οδών …