Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Ερώτηση της Σ.Κ.Α.Υ. στη Βουλή για τον "έμπολα"

Ερώτηση της Σ.Κ.Α.Υ. στη Βουλή για τον "έμπολα"

Σας παραθέτουμε την ερώτηση που υπέβαλλε εκ μέρους μας η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ.Σταυρούλα Ξουλίδου, για το θέμα που αναδείξαμε πριν από μια εβδομάδα περίπου και αφορά την ετοιμότητα, αλλά και τη λήψη μέτρων προστασίας των Αστυνομικών και Λιμενικών, για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού, του αιμορραγικού πυρετού “έμπολα”.

Τώρα που κατόπιν εορτής είναι πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο,, θέλουμε να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι για τις ενέργειές τους και περιμένουμε με αγωνία τις απαντήσεις τους.

Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Υπαλλήλων (Σ.Κ.Α.Υ.) Θεσσαλονίκης

“πρώτα ο Συνάδελφος”

                                                                                                                                 06-08-2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

   Προς:  τον κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

                τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:  Προστασία των Αστυνομικών από τον επικίνδυνο Ίο «έμπολα».

Κύριοι Υπουργοί,

 

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με έκπληξη και ενδιαφέρον τις προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και διάφορων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να περιορίσουν την εξάπλωση του αιμορραγικού ιού «έμπολα» στην Αφρική.

Ήδη στη Λιβερία, όπου έκανε την εμφάνισή του ο θανατηφόρος ιός, τέθηκε σε καραντίνα το 90% του μολυσμένου πληθυσμού, σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες (Νιγηρία, Γκάνα, Σιέρα Λεόνε) όπου δεν έχουν ακόμα ληφθεί μέτρα προστασίας.

Η Μεγάλη Βρετανία, ύστερα από κρούσμα ταξιδιώτη που προερχόταν από τη Νιγηρία, διέταξε την υγειονομική απομόνωση της από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. και έδωσε ρητές εντολές στους συνοριοφύλακες να ελέγχονται υγειονομικά όλοι όσοι εισέρχονται εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α..

Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ με έκτακτη  ανακοίνωσή του συνιστά τη μέγιστη προσοχή όλων των αρμόδιων για την αποφυγή της μετάδοσης του εν λόγω ιού, ο οποίος ευθύνεται για τον αφανισμό τεράστιων πληθυσμών και για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία.

Από τα ανωτέρω, λοιπόν και σύμφωνα με το Π.Δ 584/1985 κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η άμεση υγειονομική περίθαλψη των Αστυνομικών  καθώς και η έγκυρη παρέμβαση των αρμόδιων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενημέρωση και τον εφοδιασμό των Αστυνομικών με όλα τα απαραίτητα μέσα, όπως γάντια, ιώδιο και προστατευτικές μάσκες.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

  1. Ποιες ενέργειες θα κάνετε για την προστασία των Αστυνομικών από τον ιό «έμπολα», ειδικά κατά την εκτέλεση των επικίνδυνων καθηκόντων τους;
  2. Έχουν τα περιπολικά οχήματα ειδικά φαρμακεία, όπως εξάλλου προβλέπει το Π.Δ. 45/2008, αλλά ακόμα και ο ίδιος ο ΚΟΚ;
  3. Τηρούνται γενικότερα οι διατάξεις του Π.Δ. 45/2008 για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Αστυνομικών και ειδικότερα στα αστυνομικά καταστήματα και στα οχήματα της Αστυνομίας; Έχουν τα ειδικά εφόδια (μάσκες, γάντια κτλ), που προβλέπει η νομοθεσία οι Αστυνομικοί, για την εκτέλεση της υπηρεσίας;
  4. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Αστυνομίας σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα και σε ποιες πρόκειται να προβούν εφεξής;

 

                                                                                                         Η ερωτώσα Βουλευτής 

    Σταυρούλα Ξουλίδου

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …