Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Aπόψεις / Άρθρα / Ήρθε η ώρα να βάλει η Αττική το χέρι στην τσέπη;

Ήρθε η ώρα να βάλει η Αττική το χέρι στην τσέπη;

Ένα τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και ταλαιπωρεί  μεγάλο αριθμό συναδέλφων, είναι η συγκέντρωση του πλέον του 50% του Αστυνομικού προσωπικού στην Αττική!

Έχοντας υπηρετήσει και εγώ, ως νέος Αστυφύλακας, εξερχόμενος από τη Σχολή Αστυφυλάκων, για πολλά χρόνια σε μία από τις πιο μάχιμες Υπηρεσίες της Αττικής, τη Δ/νση Άμεσης Δράσης και διατηρώντας ακόμα επαφές με πολλούς συναδέλφους που υπηρετούν εκεί, έχω προσωπική άποψη για τις τρομερές ανάγκες, αλλά και την ταλαιπωρία από τον συνεχή υπηρεσιακό φόρτο που καθημερινά δέχονται οι συνάδελφοι που υπηρετούν στη περιφέρεια της Γ.Α.Δ.Α.

Όμως δεν αποτελεί υπερβολή το ότι η συγκεκριμένη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση δέχθηκε από το 1998 και έπειτα μια τρομερή ενίσχυση προσωπικού της τάξεως των περίπου 13.000 νεοξερχόμενων Αστυφυλάκων, 3.000 περίπου Ειδικών Φρουρών και άλλων πόσων Συνοριακών Φυλάκων, σε καθαρά νούμερα, δηλαδή μέσα σε 15 χρόνια η δύναμη της εν λόγω Διεύθυνσης υπερδιπλασιάστηκε σε ποσότητα, αλλά και ποιότητα!

Παρ’ όλα αυτά το βάρος του υπηρεσιακού φόρτου που δέχονται οι μάχιμες Υπηρεσίες της και οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτές, δεν μειώθηκε καθόλου!

Η εκπληκτική αυτή σε νούμερα και ποιότητα ενίσχυση που δέχθηκε η Αττική, όπως διαφαίνεται διοχετεύτηκε σε Υπηρεσίες κυρίως επιτελικές, όπως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Αρχηγείο και διάφορες άλλες, με την εξαίρεση φυσικά της δημιουργίας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που αποτελεί την πλέον μάχιμη δύναμη κρούσης σε όλη την χώρα. Δημιουργήθηκαν δηλαδή θέσεις που σε καμιά περίπτωση δεν έχουν σχέση με το Αστυνομικό έργο! 

Υπηρεσίες όπως η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ασφαλείας Επισήμων, Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, αλλά και η υπερβολή στη χρησιμοποίηση μεγάλου μέρους του Αστυνομικού προσωπικού σε φυλάξεις στόχων που αποσκοπούν στη δημιουργία καλών δημοσίων σχέσεων, είχαν ως τελικό αποτέλεσμα μόνο το 20% των Αστυνομικών αυτών να διοχετευτούν στο κύτταρο της Ελληνικής Αστυνομίας, το λόγο ύπαρξης της και εξυπηρέτησης-Αστυνόμευσης  του πολίτη, το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας!

Είναι άξιο λόγου το ότι τα Τμήματα Ασφαλείας στην Αττική δεν λειτουργούν το βράδυ, ναι κύριοι συνάδελφοι είναι κλειστά (!!!), από την άλλη αν πάρεις οποιοδήποτε υπασπιστήριο ή επιτελική Υπηρεσία τηλέφωνο εκείνη την ώρα, από το Αρχηγείο έως της Αστυνομικές Διευθύνσεις και Υποδιευθύνσεις (Υ.Ε.Λ.,Τ.Ε.Λ. κτλ) θα είναι ανοιχτά!

Ήμουν παρών το 2009 όταν μια απίστευτη διαταγή, μετέφερε από τις πιο μάχιμες Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της επαρχίας γενικά, οργανικές θέσεις στην Υπηρεσία προστασίας της Βουλής των Ελλήνων και σε άλλες παρόμοιες «Υπηρεσίες»! 

Τώρα μετά από 16 χρόνια συνεχούς ενίσχυσης της Αττικής, την έλλειψη προσωπικού που ακόμη ισχυρίζονται ότι υπάρχει και την κατά τόσα χρόνια κακή διαχείρισή του καλείται να την πληρώσει και πάλι η επαρχία!

Το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν προσλαμβάνει πλέον Αστυνομικούς και αδυνατούν να αναπληρώσουν τα περίφημα 24ωρα γραφεία του Αρχηγείου (τα οποία πληρώνονται βραδυνές ώρες εργασίας, όπως οι συνάδελφοι που εργάζονται έξω στο πεζοδρόμιο, γιατί την ίδια δουλειά κάνουν!) ή τον τροχονόμο που κάθεται στην είσοδο της Βουλής και παίρνει μερικά κατοστάρικα ευρώ παραπάνω από αυτόν που κάθεται στη μέση της διασταύρωσης 5 μέτρα μακριά από τον άλλο, θα το πληρώσει η επαρχία!

Θα το πληρώσει με τα ρεπό που έφτασαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης τα 15-20 οφειλόμενα ανά Αστυνομικό, με τον λειτουργικό επιχειρησιακό στόλο των περιπολικών που έφτασε το 15%, με τα νεύρα των πολιτών  που έχουν αηδιάσει από τη μη αποτελεσματική είτε Αστυνόμευση, είτε διεκπεραίωση των υποθέσεων τους!

Όχι κύριοι, ήρθε η ώρα η Αττική να τα βγάλει πέρα μόνη της!

Ήρθε η ώρα να περικόψει και να εξοικονομήσει προσωπικό από τους  συναδέλφους που διατίθενται σε μη Αστυνομικά έργα, όπως αυτά που προανέφερα!

Δεν θα πληρώσει η Θεσσαλονίκη και η επαρχία τον κακό προγραμματισμό και τις δημόσιες σχέσεις σας, θα πληρώσετε οι ίδιοι τον φουσκωμένο λογαριασμό σας, Κύριοι!

Το Συνδικαλιστικό κίνημα επί 4 χρόνια τώρα έχει φτάσει στα όρια του εκνευρισμού, ειδικά την περίοδο των τακτικών και έκτακτων μεταθέσεων, αποχωρήσεις των εκπροσώπων του από το συμβούλιο, ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες κάθε λογής, με την ηγεσία να εθελοτυφλεί! 

Κατανοώ και δεν ζω σε κανένα εξωπραγματικό κόσμο – τα συμφέροντα που υπάρχουν στην Αττική, όπως το ότι περίπου 130 βουλευτές του κοινοβουλίου προέρχονται από το Νομό αυτόν, αλλά η κατάσταση αυτή έχει πάρει γελοίες διαστάσεις!

Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τους μνημονιακούς Νόμους, η πρόσληψη Αστυνομικών έχει σταματήσει, ενώ οι επιτυχόντες μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων τα έτη αυτά θα εξέλθουν των Σχολών το 2017! Οπότε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού θα πρέπει να λυθεί από το ήδη υπάρχον, ήτοι από την καλή διαχείρισή του!

Με αυτό το άρθρο μου  προτείνω όπως το συνδικαλιστικό κίνημα ζητήσει από τώρα:

1. Έκτακτες μεταθέσεις για Βαθμοφόρους, με τις ίδιες προϋποθέσεις με τις αντίστοιχες των κατεχόντων οργανική θέση Αστυφύλακα,

2.  Μελέτη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που να παρέχονται στοιχεία για το πόσο επί του ποσοστού των υπηρετούντων σε αυτή διατίθενται σε μάχιμες Υπηρεσίες, που στόχος τους είναι η εξυπηρέτηση και η Αστυνόμευση του πολίτη,

3.  Μελέτη του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τις ανάγκες σε προσωπικό στους υπόλοιπους Νομούς της χώρας, βασιζόμενοι στα ίδια με τα ως άνω στοιχεία και στις οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις στο προσωπικό τους,

4.  Ανακοίνωση του αριθμού των τακτικών και έκτακτων μεταθέσεων ανά Νομό, βασιζόμενοι στα ανωτέρω στοιχεία για τα επόμενα 3 χρόνια, ώστε οι συνάδελφοι, που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στην Αττική να μπορούν να προγραμματίσουν τη προσωπική ζωή τους και το μέλλον τους, ενώ στην ανακοίνωση να περιλαμβάνονται ανά Νομό οι παραπάνω μελέτες και εκτιμήσεις του Αρχηγείου για τις ανάγκες, αλλά και για τον αριθμό συνταξιοδότησης-αποχώρησης από την Υπηρεσία,

5. Επιστροφή των οργανικών θέσεων που υφαρπάχθηκαν τα έτη 2008-2009 από τις υπόλοιπες Αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας,

6.  Απαγόρευση μετάθεσης και δικαιώματος υποβολής αίτησης για εκτός Αττικής σε όσους υπηρετούν σε επιτελικές Υπηρεσίες επιπέδου Υποδιεύθυνσης και άνω ή επιπλέον μοριοδότηση των συναδέλφων που υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες!

7. Θεσμοθέτηση μεταθέσεων σε ξεχωριστή κατηγορία για συναδέλφους Αστυφύλακες Ανακριτικούς Υπαλλήλους, ξεχωριστά για συναδέλφους Ειδικούς Φρουρούς (πρώην και νυν) και ξεχωριστά για συναδέλφους που προέρχονται από Συνοριακούς Φύλακες, ώστε και οι αδικίες να εξαφανιστούν και εφ’ όσον εκτελούν διαφορετικά καθήκοντα, να υπολογίζονται οι ανάγκες βάσει αυτών! 

Νομίζω ότι επιτέλους ήρθε η στιγμή για να βάλει η Αττική το χέρι στη τσέπη!

Δεληγιώργης Γιώργος

Αντιπρόσωπος  Π.Ο.ΑΣ.Υ., μέλος της Σ.Κ.Α.Υ.

Δείτε επίσης

Τιμή και δόξα στην Ελληνική Αστυνομία

Του δρος Κωνσταντίνου Δούβλη Για τους αναγνώστες μου, δεν είναι μυστικό ότι αγαπώ την έννομη …