Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Aπόψεις / Άρθρα / Με στολή, μπλοκάκι, αλλά χωρίς αρμοδιότητες επέστρεψαν οι δημοτικοί αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη

Με στολή, μπλοκάκι, αλλά χωρίς αρμοδιότητες επέστρεψαν οι δημοτικοί αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευμα στο Thestival.gr με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Ε.Α.Υ.Θεσ/νίκης κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ για το ζήτημα της Δημοτικής Αστυνομίας και την τοποθέτηση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών στις Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Θ.

Εύστοχες επισημάνσεις από τον γνωστό συνδικαλιστή ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εάν ενισχύονταν η ΕΛ.ΑΣ. με αντίστοιχους Αστυνομικούς, τότε θα είχαμε πραγματικά καλύτερα αποτελέσματα στην αστυνόμευση της Θεσ/νίκης.

Φορώντας την στολή της δημοτικής αστυνομίας με το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί  και στην Θεσσαλονίκη που τοποθετήθηκαν σε Αστυνομικά Τμήματα  και τμήματα τροχαίας επέστρεψαν στους δρόμους. Παρόλα αυτά, επειδή δεν έχει εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τις αρμοδιότητες τους, οι δημοτικοί αστυνομικοί απομακρύνουν προς το παρών τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί προσωρινά φορούν την ίδια στολή με αυτήν που είχαν όταν υπηρετούσαν στη Δημοτική Αστυνομία, όμως με το διακριτικό της ΕΛ.ΑΣ.

Όσοι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί έχουν παρουσιαστεί, στα αστυνομικά τμήματα χρησιμοποιούνται σε μεικτές περιπολίες μαζί με αστυνομικούς ή ειδικούς φρουρούς στο πλαίσιο ελέγχων για διάφορα αδικήματα όπως το παραεμπόριο, ενώ όσοι έχουν παρουσιαστεί σε τμήματα Τροχαίας συνδράμουν σε περιπολίες για βεβαιώσεις παραβάσεων, όπως στάθμευσης κτλ.

Ωστόσο σε σχετική διαταγή αποσαφηνίζεται ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προσωρινή τοποθέτησή τους δεν μπορούν να υπογράφουν παραβάσεις που βεβαιώνονται, ενώ έχει διευκρινιστεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν προβλέπεται οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί να οπλοφορούν.

Στη Θεσσαλονίκη η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έχει κατανείμει 55 πρώην δημοτικούς αστυνομικούς μέσω της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ως εξής: 35 στα Αστυνομικά Τμήματα Λευκού Πύργου, πλατείας Δημοκρατίας, Ανω Πόλης – Αγίου Παύλου, Τούμπας – Τριανδρίας, Χαριλάου και Ανάληψης, καθώς και 20 στο Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως η απορρόφηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών από την ΕΛΑΣ και την Τροχαία είχε προκαλέσει την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία είχε κάνει λόγο για ελλιπή εκπαίδευση των πρώην δημοτικών αστυνομικών.

Για ασαφές πλάνο και πλαίσιο καθηκόντων των πρώην δημοτικών αστυνομικών κάνει λόγω, μιλώντας στο thestival.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Παπαδάκης.

” Πρέπει να λυθούν άμεσα τα ζητήματα της εκπαίδευσης τους και των αρμοδιοτήτων τους. Πρέπει να εκδοθεί άμεσα το προεδρικό διάταγμα που θα τα διασαφηνίζει. Εμείς είμαστε εναντίον στο να προσλαμβάνονται  στην Ελληνική Αστυνομία , άτομα εκτός πανελλαδικών και χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση. Πρέπει να δημιουργηθεί ξανά η δημοτική αστυνομία μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο” δήλωσε στο thestival.groκ. Παπαδάκης και πρόσθεσε

” Δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τα καθημερινά μικροπροβλήματα της πόλης. Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα  να αντιμετωπίσουμε, ειδικότερα τώρα με την κρίση. Αν ενισχυόταν η ΕΛ.ΑΣ με 55 αστυφύλακες και όχι τα με 55 δημοτικούς αστυνομικούς τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί δεν προσφέρουν τίποτα αυτή την στιγμή.”

Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των δημοτικών αστυνομικών, 226 άτομα έμειναν εκτός της διαδικασίας κινητικότητας και ουσιαστικά χωρίς δουλειά.

δημοσιευμένο στο thestival.gr

Δείτε επίσης

Τιμή και δόξα στην Ελληνική Αστυνομία

Του δρος Κωνσταντίνου Δούβλη Για τους αναγνώστες μου, δεν είναι μυστικό ότι αγαπώ την έννομη …