Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Επικαιρότητα / Από 1-1-2015 η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ;

Από 1-1-2015 η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ;

«Στο περίμενε» για την ακύρωση των μειώσεων

Στο νέο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από την 1-1-2015, παραπέμπει η κυβέρνηση την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για την ακύρωση των μειώσεων των αποδοχών τους.

Όπως προέκυψε από τις… χτεσινές συναντήσεις που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αλλά και από πληροφορίες που υπάρχουν από το ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο. Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό κενό που θα απαιτηθεί να καλυφθεί, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να αποκαταστήσει πλήρως τις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών ΕΔ-ΣΑ και των αποστράτων, όπως δηλαδή αυτές είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις 31-7-2012, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 500-600 εκατ. ευρώ είναι τα αναδρομικά που πρέπει να καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200-300 εκατ. ευρώ οι ετήσιες αυξήσεις που θα πρέπει να χορηγούνται από δω και στο εξής. Είναι σαφές πως το ποσό αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και η άποψη της τρόικας θα έχει βαρύνουσα σημασία στο θέμα αυτό.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση για λόγους πολιτικού κόστους δε θα ήθελε να δυσαρεστήσει τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και αναζητεί τη «χρυσή τομή», η οποία όμως είναι δύσκολο να ανευρεθεί.

Το επικρατέστερο σενάριο, πάντως, είναι πως το θέμα θα παραπεμφθεί για επίλυση στο νέο μισθολόγιο, που θα καταρτιστεί το φθινόπωρο για να ισχύσει από την 1-1-2015 και σε ό,τι αφορά στους στρατιωτικούς – σώματα ασφαλείας θα προβλέπει αυξήσεις των αποδοχών τους σε σχέση με το τρέχον ύψος τους, αλλά θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με το ύψος των αποδοχών τους στις 31 Ιουλίου 2012.

ΠΟΑΣΥ και απόστρατοι

Επισήμως η κυβέρνηση, διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των στελεχών ΕΔ-ΣΑ πως «σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι προτίθεται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Χρήστος Φωτόπουλος, στη συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό δεν τέθηκε ύψος κονδυλίων για την αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των στρατιωτικών – σωμάτων ασφαλείας, καθώς ο κ. Σταϊκούρας έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ νομοτεχνική μελέτη για το συνολικό κόστος.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αποστράτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών την άμεση αποκατάσταση του μισθολογίου και των συντάξεων. Δήλωσαν δε ότι δέχονται σταδιακή καταβολή των αναδρομικών. Με δηλώσεις του, ο κ. Σπ. Περβαινάς, πρόεδρος του συντονιστικού των αποστράτων, ανέφερε ότι ο κ. Σταϊκούρας τους διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ότι θα αναζητηθούν τα σχετικά κονδύλια. Ο ίδιος υπολόγισε το ετήσιο κόστος για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεών τους στα 140 εκατομμύρια ευρώ, με τα 78 εκατομμύρια να αφορούν τους εν ενεργεία και τα 62 εκατομμύρια τους απόστρατους.

(ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 03/07/2014 – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ)

Πηγή:staratalogia.blogspot.gr

Δείτε επίσης

«Κυρία, με ακούς;» – H συγκλονιστική περιγραφή αστυνομικού που επανέφερε 53χρονη γυναίκα

Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Αστυνομία και ΕΚΑΒ στη λαϊκή της Πέμπτης, στη συμβολή των οδών …