Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Aπόψεις / Άρθρα / ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ… ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!!

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ… ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!!

Πολύ μεγάλη είναι η κουβέντα, με τεράστιες μάλιστα προεκτάσεις για ολόκληρη την κοινωνία μας, που αφορά την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού! Είναι συχνό το φαινόμενο να στήνονται διαφόρων ειδών συζητήσεις, κουβέντες ή και ‘λαϊκά δικαστήρια’ είτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είτε και αλλού, κάθε φορά που τίθεται κάποιο ανάλογο ζήτημα το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη στη δεδομένη εκείνη χρονική στιγμή, εξαιτίας βέβαια σχεδόν πάντοτε μιας υποτίθεται αρνητικής ενέργειας από κάποιον αστυνομικό…!

 Σε τέτοιου είδους λοιπόν, παρόμοιες συζητήσεις, κουβέντες ή ακόμη και λαϊκά δικαστήρια όλοι οι εμπλεκόμενοι συνομιλητές ή ακόμη και φορείς όπως π.χ. εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφοι, αναλυτές, εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων φορέων, απλοί πολίτες, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών αστυνομικών φορέων κ.α., καταλήγουν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα…!

Η εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, επιβάλλεται να είναι συνεχής και διαρκώς εμπλουτιζόμενη με τις κατάλληλες, σύμφωνα με την εποχή και τις συνθήκες, μεθόδους!

Κάτι τέτοιο βέβαια, αποδεικνύεται και από επιστημονικές μελέτες!

Είναι κοινή λοιπόν ομολογία και δε χρειάζεται καμία περαιτέρω ανάλυση για να γίνει αντιληπτό,  πως αποτελεί μονόδρομο η παραπάνω άποψη ώστε το αστυνομικό προσωπικό να μπορεί να αποκτά τα απαραίτητα εφόδια, σύμφωνα με τις κατάλληλες μεθόδους και την ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση καθώς και την τεχνογνωσία η οποία είναι απαραίτητη, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με ακόμη πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα την συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα. Αυτή άλλωστε είναι και η λογική σε προηγμένα κράτη ώστε ο αστυνομικός να είναι στην πράξη σωστότερος επαγγελματίας, επιτελώντας στο έπακρον το λειτούργημά του!

 Την παραπάνω άποψη στη χώρα μας, ήρθε να υποστηρίξει κατά κάποιο τρόπο η ίδια η πολιτεία, θεσπίζοντας το Ν.3169/2003 όπου αναφέρει ρητά στο άρθρο 5 παρ. 3 « ότι ο αστυνομικός, ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο φέρει όπλο, πρέπει τουλάχιστον μία (1) φορά τον χρόνο, να εκπαιδεύεται, ώστε να κρίνεται κατάλληλος να μπορεί να φέρει το όπλο, για να εκτελέσει την υπηρεσία του».

Όλα τα παραπάνω δεδομένα όμως, δυστυχώς παρόλη τη βαρύτητά και σημαντικότητά τους, δε βρίσκουν καμιά απολύτως εφαρμογή στην περίπτωση των αστυνομικών που υπηρετούν στο νομό Θεσσαλονίκης!

Το τελευταίο διάστημα όσοι υπηρετούμε στη Θεσσαλονίκη, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας απαξιωτικής συμπεριφοράς όσον αφορά την εκπαίδευση στη Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης! Από την 02/05/2014 έχει διαταχθεί η αναστολή της συντηρητικής εκπαίδευσης  των Αστυνομικών της Γ.Α.Δ.Θ με την αιτιολογία διεξαγωγής των Δημοτικών εκλογών και Ευρωεκλογών.Η διενέργεια των εκλογών όντως μπορεί να θεωρηθεί σημαντικός λόγος για την εν λόγω αναστολή, όμως μετά το πέρας των εκλογών, η διαταγή αυτή παρατάθηκε μέχρι την 12/06/2014, με αιτιολογία αυτή τη φορά τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίστουν δύναμεις για την φύλαξη των εξεταστικών κέντρων. Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο! Να κόβεται δηλαδή η συντηρητική εκπαίδευση όλων των Αστυνομικών, με το πρόσχημα των πανελληνίων εξετάσεων στα σχολεία, και να εκτελούν οι συνάδελφοι Εκπαιδευτές, υπηρεσία σκοπού στα εξεταστικά κέντρα καθώς και μέτρα στα Δικαστήρια. Επίσης, με την ίδια διαταγή, έχει ανασταλεί και η επικουρική εκπαίδευση-βολή, η οποία εκτελούνταν κάθε Σάββατο όλους τους μήνες, στην οποία μετείχαν όσοι αστυνομικοί επιθυμούσαν, και οι οποίοι είχαν ως μοναδική υποχρέωση αγοράζουν μόνοι τους τις σφαίρες που θα χρησιμοποιούσαν στη συγκεκριμένη εκπαίδευση-βολή και έτσι με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύονταν πέραν του υποχρεωτικού.

Είναι γνωστό και δε χρειάζεται να τονιστεί ότι η εκπαίδευση διακόπτεται μόνο για σοβαρούς λόγους όπως π.χ. οι εκλογές! Οι πανελλαδικές εξετάσεις όμως στα σχολεία, δεν αποτελούν σοβαρό λόγο και γι’ αυτό γεννούνται εύλογα ερωτήματα…!

Τελικά μήπως ‘κάποιοι’ δεν επιθυμούν άρτια εκπαιδευμένο και σωστό επαγγελματία τον αστυνομικό που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη; Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η απαξίωση της εκπαίδευσης μέσω των διαταγών που έχουν δοθεί;

Τα ερωτήματα αυτά χρήζουν άμεσης απάντησης από τη φυσική και πολιτική ηγεσία, κυρίως όμως τη φυσική ηγεσία της συμπρωτεύουσας!

Όσο φιλότιμο και αυταπάρνηση και αν διαθέτει ο αστυνομικός, ώστε να φέρει καθημερινά σε πέρας το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει τιμώντας τον όρκο που έχει δώσει, χρειάζεται και από την πλευρά της πολιτείας άλλα και της ίδιας της υπηρεσίας, να του δίνονται τα κατάλληλα εφόδια…!

Ας αφυπνιστούν κάποιοι, ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο να στηθούν ‘λαϊκά δικαστήρια’ με πρόσχημα την αναστολή της εκπαίδευσης όσων υπηρετούν στη συμπρωτεύουσα…!

Με εκτίμηση

Λάζαρος Μαχαιρίδης

Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Μέλος της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσ/νίκης

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …