Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Υπαστυνόμοι δύο ταχυτήτων! καταγγελία της Σ.Κ.Α.Υ.

Υπαστυνόμοι δύο ταχυτήτων! καταγγελία της Σ.Κ.Α.Υ.

Η Σ.Κ.Α.Υ. καταγγέλει:

Αξιωματικοί δύο ταχυτήτων χωρίς ξίφη!

Γιατί πολλοί νέοι Υπαστυνόμοι Β΄ δεν έλαβαν το προβλεπόμενο ξίφος;

Η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Υπαλλήλων (Σ.Κ.Α.Υ.) Θεσσαλονίκης, ως συνδικαλιστικός φορέας-συνδυασμός, εκπροσωπεί αστυνομικούς κάθε βαθμίδας και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα και με τις αρχές και τους σκοπούς του συνδικαλιστικού κινήματος, να καταγγείλει την αδικία την οποία υφίστανται οι νέοι Υπαστυνόμοι Β΄ της Σχολής Αξιωματικών και του Τ.Ε.Μ.Α., αφού λόγω ελλείψεων και προφανώς κάποιον κακών χειρισμών, δεν έχουν πάρει τα ξίφη τους, οι νέοι αξιωματικοί των τελευταίων ετών, αρκετοί εκ των οποίων υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, έπειτα από δεκάδες καταγγελίες και παράπονα εμφανέστατα δυσαρεστημένων συναδέλφων η Σ.Κ.Α.Υ. συγκρότησε αμέσως ομάδα εργασίας και από την έρευνα που έγινε,  διαπιστώθηκε ότι ολόκληρη η σειρά των Υπαστυνόμων Β΄ του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) του έτους 2012 (109 Αξιωματικοί), οι σειρές Υπαστυνόμων Β΄ Σχολής Αξιωματικών (Σ.Α.Ε.Α.) και Τ.Ε.Μ.Α. του έτους 2013 (219 και 119 Αξιωματικοί αντίστοιχα), καθώς επίσης και λίγοι αξιωματικοί της Σ.Α.Ε.Α. του έτους 2012 και μερικοί αξιωματικοί του Τ.Ε.Μ.Α. του έτους 2011, δυστυχώς, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, ΩΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

Ας σημειωθεί ότι το ξίφος είναι σύμβολο τιμής, θυσίας και αξίας, για τους Έλληνες Αξιωματικούς, που απονέμεται σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, όταν κάποιος ονομάζεται σε αξιωματικό και βέβαια δεν πρέπει να υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ των Αξιωματικών της Αστυνομίας, ανάλογα από ποιο σχολή προέρχονται, δηλαδή είτε από τη Σχολή Αξιωματικών είτε από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης Επιμόρφωσης (Τ.Ε.Μ.Α.), αφού όλοι εκτελούν τα ίδια καθήκοντα και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, το άρθρο 27 παράγραφος 1 της υπ’ αριθ. 8029/2/1-20ια/1999 (ΦΕΚ Β 74/1999) Υπουργικής απόφασης του κ. Υπουργού Δημόσιας Τάξης, καθορίζει με κάθε σαφήνεια ότι στους νέους Υπαστυνόμους Β’ που εξέρχονται από τη Σ.Α.Ε.Α. και το Τ.Ε.Μ.Α. αποδίδεται ξίφος, δηλαδή η ακόμα και η ισχύουσα νομοθεσία καθορίζει την απόδοση ξίφους.

Επειδή, όπως αναφέρθηκε και προκύπτει, αφενός περίπου 500 Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, των ετών αποφοίτησης από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας 2011, 2012 και 2013, δεν έχουν λάβει το ξίφος τους, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της εκτέλεσης του καθήκοντός τους, και αφετέρου,  σε αντίθεση με κάποιους αξιωματικούς ειδικών καθηκόντων που εισήλθαν στο Σώμα χρονολογικά έπειτα από αυτούς και που έχουν περιορισμένα και εξειδικευμένα καθήκοντα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και προσελήφθησαν την προηγούμενη 3ετία, χωρίς να φοιτήσουν στις Αστυνομικές Σχολές, μόνο με βάση το πτυχίο Α.Ε.Ι. και με ένα σεμινάριο μόνο διάρκειας λίγων ημερών, οι οποίοι όμως έλαβαν ξίφος κανονικά, εν αντιθέσει με τους πρώτους, δημιουργείται, όπως εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ένας άδικος περαιτέρω διαχωρισμός,  και ως συνδικαλιστικός φορέας το καταγγέλλουμε και θα πρέπει επίσημα να δοθεί μία επίσημη απάντηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για το πότε θα αρθεί αυτή η μεγάλη αδικία.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι σε λίγες ημέρες θα ορκιστούν ως Υπαστυνόμοι Β΄, οι νέοι αξιωματικοί των σειρών της τάξης του έτους 2014, ήτοι περίπου 188 της Σ.Α.Ε.Α. και 112 του Τ.Ε.Μ.Α., συνολικά δηλαδή 300 Νέοι Υπαστυνόμοι Β’, οι οποίοι όπως ενημερώθηκαν και αυτοί δεν θα λάβουν το προβλεπόμενο ξίφος, άρα θα υπάρχουν περίπου 800 Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, πανελλαδικά σε πολλές Υπηρεσίες, άνευ ξίφους.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλαδή από το σύνολο των αξιωματικών δεν θα φέρει ξίφος, γεγονός που επιδρά αρνητικά στο φρόνημα, στο ηθικό και στην ψυχολογία τους, ως αστυνομικούς, σε σχέση βέβαια και με τις μεγάλες περικοπές στις αποδοχές, σε συνδυασμό και με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή της υπηρεσίας γενικά.

Περιμένουμε τις επίσημες απαντήσεις για τα θέμα συνολικά και επίσης να ενημερωθούμε τα αίτια στα οποία οφείλεται αυτό το ζήτημα, καθώς επίσης να μας πούνε πόσα ξίφη βρίσκονται στην κατοχή των αρμοδίων Υπηρεσιών και γιατί δεν απονέμονται και φυλάσσονται στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε όλοι μας, η πολιτεία οφείλει αν μη τι άλλο να διατηρεί ζωντανούς και αναλλοίωτους ορισμένους θεσμούς.

Είναι αδιανόητο στο όνομα των περικοπών και του εξορθολογισμού των δαπανών να θυσιάζονται και να απαξιώνονται οι θεσμοί αυτοί.

Άλλωστε όπως έχει πει καταξιωμένος, απόστρατος πλέον Αξιωματικός,  μιλώντας κάποτε σε μία ομάδα συναδέλφων:

Το ξίφος απονέμεται, δεν αποστέλλεται!

 

Η Οργανωτική – Συντονιστική Επιτροπή της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης

«πρώτα ο Συνάδελφος»

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …