Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Σχηματισμός Δικογραφίας σε περίπτωση επαιτείας, άρθρο 407 Π.Κ.

Σχηματισμός Δικογραφίας σε περίπτωση επαιτείας, άρθρο 407 Π.Κ.

Με δεδομένη την αύξηση των περιστατικών επαιτείας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Υπαλλήλων (Σ.Κ.Α.Υ.) Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της συνεργασίας με τον έγκριτο νομικό και καθηγητή ποινικού δικαίου, κ. Νικόλαο ΔΕΡΜΕΝΟΥΔΗ, σας παραθέτει  τις δικονομικές και υπηρεσιακές ενέργειες του Ανακριτικού Υπαλλήλου.

 

Α) ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ (ΑΜΕΣΟΥ) ΑΥΤΟΥΡΓΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ (ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ – αρ. 409 ΚΠΔ)

 Α1. ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

1. Σύνταξη έκθεσης σύλληψης επ’ αυτοφώρω πταίσματος (ο δράστης θα πρέπει να καταληφθεί την ώρα που απλώνει τα χέρια του για βοήθεια) – γνήσιο αυτόφωρο έγκλημα (εν τω πράττεσθαι – αρ. 242 § 1 ΚΠΔ). Στη σύλληψη προβαίνει οποιοσδήποτε αστυνομικός υπάλληλος ή ανακριτικός υπάλληλος που έτυχε να αντιληφθεί τον παραβάτη (επιτρέπεται, δεν επιβάλλεται η σύλληψη για πταίσμα). Αποκλείεται να διενεργηθεί όμως σύλληψη για πταίσμα από ιδιώτη.

2. Έκθεση κατάσχεσης χρημάτων τα οποία έχουν άμεση σχέση με την αξιόποινη πράξη της επαιτείας.

3. Προφορική κλήτευση των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης (αρ. 412 ΚΠΔ) από τον συλλαβόντα.

4. Υποβλητική αναφορά προς τον δημόσιο κατήγορο στην οποία θα αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια τα πραγματικά περιστατικά της αξιόποινης πράξης.

Α2. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

1. Σηματική αναφορά με βάση την ΚΔ1/2010 μέσω POL σε ιεραρχικώς προϊσταμένη υπηρεσία.

2. Εγγραφή στο Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων (ΒΑΣ) μέσω POL.

3. Μετά το τέλος της δίκης επιτόπου θα πρέπει να γίνει σήμανση και να συνταχθεί δακτυλοσκοπικό δελτίο του δράστη.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επ’ αυτοφώρω σύλληψη του πταίστου, δεν αποτελεί στοιχείο του αξιοποίνου και τιμωρητού, αλλά όρο προς δίωξη κατά τη συνοπτική διαδικασία. Κράτηση του συλληφθέντος μέχρις ότου καταστεί δυνατή η συγκρότηση του πταισματοδικείου είναι παράνομη (η σύλληψη επιτρέπεται μόνο για την άμεση εισαγωγή του δράστη σε δίκη). Πταίσματα τα οποία έχουν καταληφθεί επ’ αυτοφώρω σε τόπο εκτός της έδρας του δημοσίου κατηγόρου δεν δύναται να δικασθούν κατά το αρ. 409 επ.

Επίσης, όταν δεν συνεδριάζει κατά την ώρα εκείνη το πταισματοδικείο ή δεν δύναται να συγκροτηθεί πάραυτα σε συνεδρίαση. Πάραυτα σημαίνει η συνεδρίαση να γίνει μόλις γίνει η προσαγωγή του συλληφθέντος. Η δυνατότητα συνεδριάσεως υφίσταται και όταν στον τόπο τέλεσης βρίσκεται πταισματοδικείο για άλλη αιτία προσωρινή.

 

Β) ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΤΑΙΣΤΟΥ (αρ. 409 ΚΠΔ)

 

Β1 ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

1. Σύνταξη έκθεσης σύλληψης

2. Σύνταξη έκθεσης αρχής (μετά την οδήγηση του πταίστου στο αστυνομικό τμήμα).

3. Έκθεση κατάσχεσης χρημάτων τα οποία έχουν άμεση σχέση με την αξιόποινη πράξη

4. Εξακρίβωση στοιχείων ταυτότητας του πταίστου (αρ. 243 ΠΚ).

5. Υποβλητική αναφορά προς τον δημόσιο κατήγορο στην οποία θα αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια τα πραγματικά περιστατικά της αξιόποινης πράξης

6. Μετά την εξέταση και βεβαίωση της ταυτότητας του πταίστου, αυτός αφήνεται ελεύθερος

 

Β2 ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

1. Σηματική αναφορά με βάση την ΚΔ 1/2010 μέσω POL σε ιεραρχικώς προϊσταμένη υπηρεσία

2. Εγγραφή στο Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων (ΒΑΣ) μέσω POL

3. Σύνταξη δακτυλοσκοπικού δελτίου

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η ταυτότητα του παραβάτη είναι γνωστή δεν επιτρέπεται η σύλληψη, αλλά μόνο προς άμεση σε δίκη εισαγωγή όταν αυτή είναι δυνατή. Αντιστρόφως, αν δεν είναι δυνατή η άμεση συγκρότηση του πταισματοδικείου μόνο προς βεβαίωση της ταυτότητας επιτρέπεται σύλληψη.

 

Πληροφορίες – Επικοινωνία:

ΔΕΡΜΕΝΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΝΟΜΙΚΟΣ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΣ – ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ

Τηλ. 25410 77560 – Fax: 25410 67205 – κιν.: 6979847227

e-mail:xartikaipontiki@gmail.com

 

Ποινικός Κώδικας

Άρθρο 407. Επαιτεία. Όποιος επαιτεί από φυγοποινία ή από φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια τιμωρείται με κράτηση έως έξι (6) μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της κράτησης.

Άρθρο 408. Αλητεία. Καταργήθηκε με την παρ.12 περ. β’ του άρθρου 1 του ν. 2207/1994.

Άρθρο 409. Παραμέληση αποτροπής από επαιτεία ή αλητεία. Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή: α) όποιος εξωθεί σε επαιτεία ή παραλείπει να εμποδίσει από την επαιτεία ή την αλητεία πρόσωπα που έχει την επιμέλειά του ή που βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης από αυτόν. β) όποιος παραδίδει ή προμηθεύει σε άλλους πρόσωπα ηλικίας κάτω των 17 ετών ή που έχουν υπερβεί αυτήν την ηλικία, είναι όμως σωματικά ή διανοητικά ανάπηρα, για να προκαλούν με τη νεαρή τους ηλικίας ή με τη τυχόν σωματική ή διανοητική ασθένεια ή αναπηρία τους τον οίκτο ή την περιέργεια του κοινού για χρηματικό όφελος δικό του ή άλλου.

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …