Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Χωρίς κατηγορία / Απαγωγές τα τελευταία 23 χρόνια – από τη δολοφονία του Μαρσελίνο στην ομηρεία των επιχειρηματιών

Απαγωγές τα τελευταία 23 χρόνια – από τη δολοφονία του Μαρσελίνο στην ομηρεία των επιχειρηματιών

Στη σύλληψη των δραστών έχουν καταλήξει όλες οι απαγωγές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Οι απαγωγές είναι σχετικά καινούργια μορφή εγκληματικότητας, αφού η πρώτη καταγράφηκε το 1990 με θύμα τον 17χρονο ποδοσφαιριστή Γιάννη Τσατσάνη, γνωστό και ως Μαρσελίνο. Οι δράστες, ανάμεσά τους και ο εξάδελφός του, απαίτησαν λύτρα από την οικογένεια του παιδιού, που βρέθηκε τρεις μήνες αργότερα δολοφονημένο σε χωριό της Βοιωτίας. Οπως διαπιστώθηκε, είχαν συνεχίσει να απαιτούν χρήματα και αφότου τον είχαν σκοτώσει.

Γνωστοί επιχειρηματίες αλλά και μικρά παιδιά έχουν πέσει θύματα συμμοριών απαγωγέων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, οι δράστες είχαν συνεργούς μέσα στο οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον των θυμάτων, πράγμα που αποδείχθηκε και ο αδύναμος κρίκος στα σχέδιά τους και οδήγησε στη σύλληψή τους.
1995 Απαγωγή του επιχειρηματία και ενός εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Μακεδονικός Χαλβάς, Αλέξανδρου Χαΐτογλου, στις 15 Δεκεμβρίου 1995 από τους αδελφούς Νικόλαο και Βασίλη Παλαιοκώστα.
n Απαγωγή 11χρονου στην περιοχή της Αναβύσσου. Οπως έγινε γνωστό αργότερα, η απαγωγή είχε οργανωθεί με τη συνεργασία μακρινής θείας του μικρού.
1996 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ. Απαγωγή της 24χρονης καθηγήτριας Γαλλικών Ζέτας Κουκέα. Είχε απαχθεί έξω από το σπίτι της στο Ν. Ψυχικό από έναν οδηγό ταξί – που γνώριζε τον πατέρα της – και άλλα τρία άτομα.
αυγουστοσ. Απαγωγή του 21χρονου φοιτητή Διαμαντή Τσαμπάζη, γιου εργολάβου της Θεσσαλονίκης. Εξι Αλβανοί, εκ των οποίων οι δύο καταδικάστηκαν, τον οδήγησαν στην Αλβανία. Εκεί στάλθηκαν τα λύτρα 150 εκατομμυρίων δραχμών.
1997 Η εξάχρονη κόρη εμπόρου αυτοκινήτων στο Ηράκλειο Κρήτης πέφτει θύμα απαγωγής. Ως δράστες κατηγορήθηκαν η νηπιαγωγός της μικρής, ο γιος της και άλλα δύο άτομα.
2000 Τέσσερις Ελληνες απήγαγαν τον 18χρονο Γιώργο Περιστέρη, γιο αρχιτέκτονα από τη Θεσσαλονίκη. Κρατήθηκε όμηρος για δύο ημέρες.
2002 Απάγεται στις 11 Απριλίου η 6χρονη κόρη επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης. Το κορίτσι έμεινε στα χέρια των απαγωγέων 26 ημέρες. Οι τέσσερις ομογενείς δράστες ζητούσαν 3 εκατομμύρια δολάρια για την απελευθέρωσή της.
2008 Η απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά κοντά στο σπίτι του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Οι δράστες πήραν ως λύτρα περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. Δύο μήνες αργότερα, συνελήφθη ως εγκέφαλος της απαγωγής ο – δραπέτης σήμερα – Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με άλλους τέσσερις συνεργούς.
2009 Ο επιχειρηματίας Περικλής Παναγόπουλος πέφτει θύμα απαγωγής στις 13 Ιανουαρίου. Οι δράστες τον άφησαν ελεύθερο δεκατρείς ημέρες αργότερα μετά την καταβολή λύτρων ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η Αστυνομία συνέλαβε μερικούς μήνες μετά 18 άτομα.
πηγή: tanea.gr

Δείτε επίσης

Η υπέροχη στιγμή που ελαφάκι φιλάει αστυνομικό που το έσωσε από τις φωτιές

Ένα νεογέννητο ελαφάκι, δίνει ένα φιλί στον λαιμό ενός αστυνομικού, ο οποίος το έσωσε μέσα …