Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Ενημέρωση για όσους αποστρατεύθηκαν με αίτηση τους και είναι δικαιούχοι εφάπαξ από το ΤΕΑΠΑΣΑ

Ενημέρωση για όσους αποστρατεύθηκαν με αίτηση τους και είναι δικαιούχοι εφάπαξ από το ΤΕΑΠΑΣΑ

Με την υπ’ αριθμ. Φ.30218/26803/817 από 28-11-11 Απόφαση Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 2848/15-12-11/ τ. Β΄) καθορίσθηκε ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για απόδοση εφάπαξ βοηθήματος των ασφαλισμένων.

Ειδικότερα στο εδ. δ παρ. 1 του μόνου άρθρου της ως άνω απόφασης προβλέπεται ότι οι μέτοχοι του Τ.Π.Α.Σ./Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. παλαιοί ασφαλισμένοι κατά τις διατάξεις του Ν. 2084/92, εξερχόμενοι της ΕΛ.ΑΣ. με αίτησή τους, λαμβάνουν το δικαιούμενο εφάπαξ κατόπιν αιτήσεώς τους, λόγω συνταξιοδότησης με την προϋπόθεση συμπλήρωσης τουλάχιστον 31 ετών ασφάλισης στον Τομέα από την ημερομηνία ένταξής τους σ’ αυτόν, ανεξάρτητα από τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σε περίπτωση εξόδου των πριν την συμπλήρωση του ως άνω χρόνου ασφάλισης στον Τομέα θα λαμβάνουν το δικαιούμενο εφάπαξ χρηματικό βοήθημα που αναλογεί κατά την ημερομηνία διαγραφής τους, από το Σώμα της ΕΛ.ΑΣ., με την συμπλήρωση όμως του οριζόμενου χρόνου των 31 ετών, ατόκως και χωρίς την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Τομέα για τον διαμεσολαβήσαντα χρόνο, από της εξόδου των, μέχρι της αποδόσεώς του, θεωρούμενοι πλάσματι δικαίου μέτοχοι του Ταμείου.

Επισυνάπτεται αίτηση με την οποία ζητείται η άμεση καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος δικαιούχου – ασφαλισμένου του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (πρώην Ταμείο Αρωγής) του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. .

Με τη λήψη της αρνητικής απάντησης θα κατατεθεί ατομική ή ομαδική προσφυγή στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

 

Μυτιλήνη 28/12/2013

 

Γεώργιος Λάγος 

Δικηγόρος

Οδός Γ. Βοστάνη 32 Μυτιλήνη

WHAT’S UP : 6986606444

WIND F2G : 6930246106

VODAFONE CU : 6944875723

E mail : giwrgos_lagos@yahoo.gr

 

 

 κατεβάστε την αίτηση σε word


 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

ΑΙΤΗΣΗ

 

……………………….……………………………………………………… του ……………………………..…, κατοίκου ……………………………………………………..………………………………………… (ΑΜΣ ………………………….)

Εισήχθην στην Σχολή Αστυφυλάκων ΕΛ.ΑΣ. την _____________ εξήλθα την ________________  και υπηρέτησα σε διάφορες Υπηρεσίες της, μέχρι την __________________ που αποστρατεύθηκα κατόπιν αιτήσεώς μου, έχοντας συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο προβλεπόμενης υπηρεσίας των 25 ετών.

Τυγχάνω δικαιούχος εφάπαξ βοηθήματος ως ασφαλισμένος του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (πρώην Ταμείο Αρωγής) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Προνοίας των απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.).

Αιτούμαι την άμεση καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος που δικαιούμαι ως μέτοχος του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (πρώην Ταμείο Αρωγής) του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. για τους πιο κάτω νόμιμους, βάσιμους και αληθείς λόγους:  

1.       Προσβάλλεται – ελέγχεται η σκοπιμότητα ένταξης του Τ.Π.ΑΣ. στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. σε σχέση ότι με τον επιδιωκόμενο σκοπό (εξορθολογισμός δαπανών ασφαλιστικών φορέων, αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής κ.λ.π.)   της ένταξης – συγχώνευσης, υπό την έννοια ότι τίθεται ζήτημα συμβατότητας με το πρώτο άρθρο του προσθέτου  πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., του άρθρου 25 του Συντάγματος (Αρχή της Αναλογικότητας), του άρθρου 5 του Συντάγματος ( Αρχή δικαιολογημένης εμπιστοσύνης), της δυνατότητας μεταφοράς πόρων από ένα εύρωστο εντασσόμενο κλάδο (Τ.Π.ΑΣ.)  σε άλλο ελλειμματικό επαγγελματικό κλάδο.

2.       Τίθεται ζήτημα νομοθετικής εξουσιοδότησης διότι αφενός ο υπουργός εξουσιοδοτήθηκε να ρυθμίζει το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των παροχών του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., όχι όμως τον χρόνο καταβολής ή ασφάλισης του μετόχου προκειμένου τα δικαιωθεί της παροχής και άρα έχουμε υπέρβαση εξουσιοδότησης κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγματος, αφετέρου  εξουσιοδοτείται μεν ο υπουργός να τροποποιεί καταστατικές γενικά διατάξεις του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., πλην όμως μια τέτοια εξουσιοδότηση ως γενική και αόριστη δεν καλύπτει τη συνταγματική αρχή του ανωτέρω άρθρου που απαιτεί την εξουσιοδότηση ειδική και ορισμένη, δηλαδή δυνατότητα τροποποίησης  συγκεκριμένων καταστατικών διατάξεων, κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, κλπ. .

3.       Ο καθορισμός του ελαχίστου χρόνου ασφάλισης, ουσιαστικά η επιμήκυνση απόληψης της παροχής με υπουργική απόφαση έλαβε υπόψιν οικονομική έκθεση της διεύθυνσης αναλογιστικών μελετών. Ο νόμος απαιτεί ρητά αναλογιστική μελέτη μόνο σε περίπτωση μείωσης της παροχής. Όταν όμως μετατίθεται χρονικά κατά ένα (1) έως έξι (6) έτη η απόληψη του εφάπαξ, πρόκειται ουσιαστικά για μια πλέον επώδυνη ρύθμιση, από μία αναλογική μείωση του ποσού, συνοδευόμενη με άμεση απόδοση στον δικαιούχο, λαμβανομένης υπόψιν και της επισφάλειας ως προς την απόδοση μελλοντικά με συμπλήρωση τριάντα ενός (31) ετών αυτούσιου του δικαιούμενου ποσού.   

4.       Τίθεται ζήτημα ισότητας με τους αυτεπαγγέλτως αποστρατευθέντες οι οποίοι λαμβάνουν άμεσα το εφάπαξ κατά την αποστρατεία χωρίς να δεσμεύει συγκεκριμένο ελάχιστο χρόνο ασφάλισής τους. Δηλαδή αντί του αφηρημένου γενικού και αντικειμενικού κριτηρίου του ελαχίστου χρόνου υπηρεσίας μετέρχεται του συμπτωματικού κριτηρίου του χρόνου αυτεπάγγελτης αποστρατείας που ποικίλει  από συμπτωματικές και περιστασιακές συνθήκες και καταστάσεις  π.χ. λόγοι πειθαρχικοί ή έλλειψης ουσιαστικών προσόντων των δικαιούχων επιβάλλουν την αποστρατεία τους με λιγότερα των 31 ή και των 25 ετών υπηρεσίας με αποτέλεσμα την αδικαιολόγητα ευμενέστερη μεταχείρισή τους. 

5.       Τίθεται ζήτημα αναλογικότητας διότι οι με 35 έτη αποχωρούντες, συνήθως ανώτατοι αξιωματικοί, λαμβάνουν ολόκληρο το εφάπαξ που κυμαίνεται περί τις 100.000 ευρώ, χωρίς να υφίστανται οποιαδήποτε επιβάρυνση για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού (συγκράτηση αποθεματικών). Το αυτό και οι αυτεπαγγέλτως αποστρατευθέντες με τουλάχιστον 31 έτη, με μονομερή και δυσανάλογη επιβάρυνση της κατηγορίας μας, χωρίς να είναι εγγυημένη ούτε η δικαιούμενη παροχή, με 31 έτη. Επομένως ο επιδιωκόμενος σκοπός θα μπορούσε να επιτευχθεί με μία (ενδεικτικά αναφερόμενη) λογική μείωση του δικαιούμενο ποσού για το σύνολο των μετόχων.

6.       Η περιουσιακή απώλεια γεγενημένης αξίωσης χωρίς οιοδήποτε αντιστάθμισμα, ως θα συνέβαινε ενδεικτικά με την πρόβλεψη μίας λογικής προσαύξησής του (εφάπαξ βοηθήματος), που θα καταβληθεί μετά από 1 έως 6 έτη αντιβαίνει στο άρθρο 1 του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. και του άρθρου 17 του Συντάγματος.

_______________________________________

Τόπος – Ημερομηνία

Ο ΑΙΤΩΝ

 

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …