Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Επικαιρότητα / "Από που δώσατε 185 εκατομμύρια στο ΜΤΣ";

"Από που δώσατε 185 εκατομμύρια στο ΜΤΣ";

Eρωτήματα θέτει εκ νέου η ΕΣΠΕΘ σχετικά με την επιχορήγηση 185 εκατ από τον Κρατικό Προυπολογισμό καθώς αναζητά ακόμη απαντήσεις για το που πήγαν και αν θα δοθούν τα155 εκατ ευρώ που περικόπηκαν από τον Προυπολογισμό του ΥΠΕΘΑ για τα οδοιπορικά και τα οδοιπορικά παραμεθορίου.

Όπως είναι γνωστό μέχρι και σήμερα δεν αποζημιώνεται η υπερωριακή εργασία, η 24ωρη υπηρεσία και η εργασία στην παραμεθόριο καθώς δεν επαρκούν τα κονδύλια και η ΤΡΟΙΚΑ λέει παλι οχι στο επίδομα παραμεθορίου.

Στο παρελθόν η ΕΣΠΕΘ ρωτούσε αν υπάρχει ”εξάρτηση-συσχέτιση’‘ σε ποσά που δόθηκαν για ΜΤΣ-ΒΟΕΑ, εγγραφόμενες πιστώσεις στον Π/Υ 2013 για τα οδοιπορικά (ΗΕΕ) και στις μειώσεις των αποδοχών. Συγκεκριμένα ρωτούσε: 

α. Αν το ΜΤΣ επιχορηγήθηκε από τον Κρατικό Προυπολογισμό; Αν έγινε δηλαδή τo “ κόβω από εδώ, δίνω αλλού.”

β. Από πού προήλθαν τα 185 εκατ. ευρώ που υπόγραψε η κυβέρνηση και έδωσε στο ΜΤΣπροκειμένου να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε μερισματούχους και αν θα αποδώσει το ΜΤΣ στο μέλλον τα 185 εκατ ευρώ στην Κυβέρνηση ή σε όποιον του τα έδωσε ή αποτελούν έκτακτη επιχορήγηση;

Τελικά ψάχνοντας βρήκε απαντήσεις αφού εντόπισε το έγγραφο του ΓΛΚ που εγγράφει νεο Κωδικό εξόδων στον Κρατικό Προυπολογισμό ΚΑΕ 9253 για επιχορήγηση του ΜΤΣ.

Και οπως προκύπτει από την Υποπαράγραφο Γ2 του Ν.4093/2012 δόθηκε η έκτακτη επιχορήγηση για να πληρωθούν κατ εξαίρεση δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι 31 Δεκ 2011 και αναφέρονται ήδη ως ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Εν συνέχεια καταβλήθηκε σε δόσεις το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης κατόπιν Μνημόνιου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠ.Οικ και του ΥΠΕΘΑ καθώς και του Μνημόνιου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του ΜΤΣ.

Κατόπιν διαπίστωσαν ότι ο ΥΦ Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης την 23 Σεπ 2013 αποφάσισε την έγκριση της μεταφοράς, του ισόποσου ποσού που θα καταβληθεί στους δικαιούχους ΒΟΕΑ – ΒΘ έτους 2013 από την εγκεκριμένη έκτακτη χρηματοδότηση,από τον οικείο λογαριασμό, για την πληρωμή άλλων υποχρεώσεων του Ταμείου (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους – εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού ερίου, μερίσματος, κλπ).

Αυτό που αναρωτιέται σήμερα η ΕΣΠΕΘ είναι από ποιους κωδικούς μεταφέρονται ποσά για να πληρωθεί το μέρισμα, όταν ο απερχόμενος πρόεδρος ΜΤΣ έλεγε ότι για να καταβληθεί μέρισμα το 2013 απομένουν περίπου 55 εκατ αν αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις του Ταμείου.

Επιπλέον στην αρχή του 2013 είχε δεσμευτεί/αναληφθεί υποχρέωση καταβολής 63 εκατ. Και ηδη μέχρι και Αυγ 2013 έχει καταβληθεί ποσό 69 εκατ. Εκτιμούν ότι το ποσό για το 2013 θα αγγίξει τα 100 εκατ ευρώ και λόγω της απόφασης για αναδρομική μείωση 9%, από 1-1-2013, το συνολικό ποσό θα ανέλθει περίπου στα 90 εκατ ευρώ.

Οπως παρατηρούν το ΜΤΣ δίνει μέρισμα στους μερισματούχους από τα καθαρά έσοδά του, τα οποία προκύπτουν μετά την αφαίρεση όλων των υποχρεώσεών του, μία εκ των οποίων είναι και η καταβολή ΒΟΕΑ στους δικαιούχους. Επιπλέον με την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 2412/Φ.951/360/431347/17-1-1984 (ΦΕΚ Β’ 74) ΚΥΑ, προστέθηκε συμπληρωματικά διάταξη η οποία προσδιορίζει ελάχιστο ύψος Βοηθήματος και αυτό το γεγονός προκαλείι επιπλέον δαπάνη που εκτιμάται σε 6,5 εκ € για τους δικαιούχους που έχουν υποβάλλει αίτηση από 1-9-2010 και θα καλυφθεί από έσοδα του ΜΤΣ/ειδικού λογαριασμού ΒΟΕΑ χωρίς την δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τελος ρωτούν αν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα εξοφλούνταν σύμφωνα με το Ν.4093 και εγκρίθηκαν με επιχορήγηση από Κρατικό Προυπολογισμό 2013 και μνημόνιο συνεργασίας αφορούν και για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν τους μήνες Ιαν 2012 έως και το 2013;

Οπως διαβάζουν το ΜΤΣ με ανακοίνωση της 1 Φεβρουαρίου 2013 καλούσε:
Τα τέκνα των στελεχών που έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από το ΜΤΣ, τα οποία έχουν υποβάλει στο Ταμείο τη σχετική αίτηση τους μήνες Ιανουάριο έως και Οκτώβριο του έτους 2009, να προσκομίσουν ή να αποστείλουν (ταχυαποστολή – courier) στο ΜΤΣ Φορολογική Ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων στο όνομά τους.
Ανακοίνωση της 19 Φεβρουαρίου 2013:
Τα τέκνα των στελεχών που έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από το ΜΤΣ, τα οποία έχουν υποβάλει στο Ταμείο τη σχετική αίτηση τους μήνες Νοέμβριο του έτους 2009 έως και Απρίλιο του έτους 2010
Ανακοίνωση της 22 Μαρτίου 2013:

Τα τέκνα των στελεχών που έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από το ΜΤΣ, τα οποία έχουν υποβάλει στο Ταμείο τη σχετική αίτηση τους μήνες Μάιο του έτους 2010 έως και Αύγουστο του έτους 2010
Ανακοίνωση της 24 Μαϊου 2013:

Τα τέκνα των στελεχών που έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από το ΜΤΣ, τα οποία έχουν υποβάλει στο Ταμείο τη σχετική αίτηση τους μήνες Σεπτέμβριο του έτους 2010 έως και Δεκέμβριο του έτους 2012,
Ανακοίνωση της 26 Σεπτεμβρίου 2013:

Τα τέκνα των στελεχών που έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από το ΜΤΣ, τα οποία έχουν υποβάλει στο Ταμείο τη σχετική αίτησή τους από το μήνα Ιανουάριο έως και το μήνα Ιούνιο του έτους 2013.

Πηγή:http://www.onalert.gr

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …