Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Slider / Ανώνυμες καταγγελίες, νομική επεξήγηση από τον Θεόφιλο Παπαδάκη

Ανώνυμες καταγγελίες, νομική επεξήγηση από τον Θεόφιλο Παπαδάκη

Σας παραθέτουμε την ερώτηση Συναδέλφου σχετικά με τις καταγγελίες πολιτών, όπως αυτή υποβλήθηκε μέσω της φόρμας επικοινωνίας του site της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Υπαλλήλων [Σ.Κ.Α.Υ.] Θεσσαλονίκης, www.skaythess.gr και την άμεση απάντηση που του δόθηκε από το μέλος της Σ.Κ.Α.Υ. και Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόφιλο Παπαδάκη.

Σας ενημερώνουμε ότι ήδη εκατοντάδες ερωτήματα υποβάλλονται καθημερινά μέσω της διαδικασίας αυτής από Συναδέλφους και με ευθύνη της Οργανωτικής-Συντονιστικής Επιτροπής μας δίνονται άμεσα απαντήσεις σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Μπορείς και εσύ Συνάδελφε να υποβάλλεις τα εύλογα και καθημερινά ερωτήματά που σε απασχολούν, μέσω της προαναφερόμενης διαδικασίας.

Η ερώτηση:

Subject: ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Συνάδελφοι θα ήθελα  αν γνωρίζετε ή αν υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο ή κάποιο σχετικό μνημόνιο ενεργειών ή διαταγή για τις ανώνυμες καταγγελίες(όχι κατά αστυνομικών, αλλά μεταξύ πολιτών) στην αστυνομία. Έχω κοιτάξει ΠΔ 141/91, ν.1481/84, ν.2800/2000, ν.14/01 δεν βρήκα κάτι. Το άρθρο 43 ΚΠΔ πιστεύω αφορά μόνο τον εισαγγελέα, ενώ το αρθ.23 ΠΔ 120/2008 αφορά ανώνυμη καταγγελία πολίτη σε βάρος αστυνομικού. Ευχαριστώ.

Η απάντηση:

ΝΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ.
ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ-ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΡ. 23 ΠΔ 120/08, ΕΝΩ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΑΡ. 43 ΚΠΔ.
ΕΜΕΙΣ, ΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΟΜΩΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ  ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ  ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ  ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ  ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (Ν. 2800/00) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΑΜΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ, ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ Ή ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ (ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ π.χ.) ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ 259 ΠΚ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
 
Υ.Γ. ΚΟΙΤΑ ΚΑΙ ΠΔ 254/04 ΑΡ.1,2 ΚΑΙ 6 ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΩ.
Παπαδάκης Θεόφιλος, μέλος Σ.Κ.Α.Υ., Γ.Γ. Ε.Α.Υ.Θ.

Δείτε επίσης

Κ.Δ. 27/2020 “Διευκολύνσεις πολύτεκνων οικογενειών κλπ κατά τη διάθεση τους για εκτέλεση υπηρεσίας”

Με την έκδοση της υπ’ αριθμ 27/2020 Κανονιστικής Διαταγής του κ.Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχονται …