Τελευταίες Ειδήσεις
Αρχική / Ανακοινώσεις - Προτάσεις - Καταγγελίες - Άθρα της Σ.Κ.Α.Υ. / Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Σ.Κ.Α.Υ. ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ 2 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Σ.Κ.Α.Υ. ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ 2 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!

Σας παρουσιάζουμε την ερώτηση της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Υπαλλήλων [Σ.Κ.Α.Υ.] Θεσσαλονίκης προς τον κ.Υπουργό μας, καθώς και προς τον κ.Υπουργό Παιδείας, που όπως σας είχαμε ενημερώσει είχαμε προωθήσει, η οποία κατατέθηκε σήμερα με αριθμό πρωτοκόλλου 12742/ 10-7-2013 και θα αναρτηθεί αύριο 11-07-2013 στο “site” της Βουλής των Ελλήνων:

10-07-2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς: τον κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
            τον κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
 
Θέμα: «Υποβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων»
Κύριοι Υπουργοί,
 
Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στους Αστυνομικούς , το νέο νομοσχέδιο  “Αναδιάρθρωση Ελληνικής Αστυνομίας”, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.
Οι Αστυνομικοί αυτοί, που αποτελούν πάνω από το 50% των Αστυνομικών υπαλλήλων, έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αστυφυλάκων από το έτος 1998 και έπειτα, και εισήλθαν στη Σχολή με Πανελλήνιες Εξετάσεις, μετά την ψήφιση του Ν. 2226/94.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 352/95 ορίζεται με σαφήνεια ότι η Σχολή Αστυφυλάκων είναι Ανώτερη Σχολή Υπερδιετούς Κύκλου Σπουδών.
Η παράγραφος 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος καθορίζει ότι η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με Σχολές Ανώτερης βαθμίδας, για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.
Επίσης, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελείται από την α) Ανώτατη βαθμίδα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Πολυτεχνεία, Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών) και την β) Ανώτερη βαθμίδα που αποτελείται από τις Ανώτερες Σχολές, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, οι οποίες βέβαια ανήκουν στην Τριτοβάθμια και όχι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Έτσι, η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Σχολή Αστυφυλάκων έχει διάρκεια σπουδών 5 εξάμηνα και ότι οι απόφοιτοί της έχουν την ιδιότητα του γενικού ανακριτικού υπαλλήλου του άρθρου 33 του Κωδ. Ποινικής Δικονομίας, γεγονός που τους καθιστά υπαλλήλους με αυξημένα καθήκοντα, πέραν των αστυνομικών – διοικητικών καθηκόντων και στη δικαστική προδικασία (προανάκριση – προκαταρκτική εξέταση) για την απονομή της Δικαιοσύνης, νομοθέτησε μόλις το προηγούμενο έτος, το 2012, διάταξη με το άρθρο 25 παράγραφο 4 του Ν. 4058/12 ότι η Παραγωγική Σχολή Αστυφυλάκων ανήκει στην Ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία διάταξη προστέθηκε ως δεύτερο εδάφιο στο άρθρο 41 παράγραφο 4 του Ν. 1481/84 (Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης).
Δυστυχώς όμως με το νέο νομοσχέδιο  “Αναδιάρθρωση Ελληνικής Αστυνομίας”, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, στο άρθρο 34 εδάφιο α’ αναγράφεται ότι η παράγραφος 4 του άρθρου 41 του Ν. 1481/84 καταργείται.
Δηλαδή καταργείται  η Σχολή Αστυφυλάκων που ανήκει στην Ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στο άρθρο 28 παράγραφος 4 του  νέου σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι η Σχολή Αστυφυλάκων είναι Ανώτερη Σχολή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή ισότιμη με ΙΕΚ.
Σίγουρα αυτή η διάταξη σχεδίου νόμου δεν βοηθάει στην αναβάθμιση του αγαθού της ασφάλειας της ελληνικής κοινωνίας.
 
Εκ των ως άνω αναφέρονται, εγείρονται τα παρακάτω ερωτήματα, και ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
 

1.     Για ποιό λόγο καταργείται η διάταξη του άρθρου 41 παρ. 4 του Ν. 1481/84, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 25 παράγραφος 4 του Ν. 4058/12, που μόλις την προηγούμενη χρονιά νομοθετήθηκε;
 
2.     Ποιά είναι η σκοπιμότητα της “υποβάθμισης” της Σχολής Αστυφυλάκων που από ανώτερη βαθμίδα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προτείνετε τώρα με το σχέδιο νόμου  “Αναδιάρθρωση Ελληνικής Αστυνομίας”, να θεωρείται ανώτερη σχολή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;
 
3.     Γιατί επιθυμείτε τώρα, αυτή τη χρονική στιγμή, την απαξίωση της επαγγελματικής Ανώτερης Εκπαίδευσης που παρέχεται στην Αστυνομική Ακαδημία και την κοινωνική, ηθική, εκπαιδευτική και επαγγελματική υποβάθμιση και απαξίωση χιλιάδων Αστυνομικών στη δύσκολη στιγμή που διέρχεται η κοινωνία μας με την αύξηση της εγκληματικότητας;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Σταυρούλα Ξουλίδου

Η παραπάνω ερώτηση κατατέθηκε σήμερα 11-07-2013, μάλιστα από δύο βουλευτές, την κα.Ξουλίδου Σταυρούλα και την κα.Γιαταγάνα Χρυσούλα-Μαρία και σας τις παρουσιάζουμε εδώ:

Ερώτηση Κυρίας Γιαταγάνα

Ερώτηση Κυρίας Ξουλίδου

Συμπληρώνουμε ότι η υποβάθμιση της Σχολής μας, όπως έχουμε προειδοποιήσει εδώ στο πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί “Casus Belli” !!!

Επίσης προειδοποιούμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω για κεκτημένα μας, που και δίκαια είναι και αποκτήθηκαν μέσω αγώνων και διώξεων συναδέλφων, έστω και στη σύντομη αυτή πορεία του συνδικαλισμού στην Αστυνομία!

Αυτή είναι μόνο η αρχή για εμάς, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ!!!

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Σ.Κ.Α.Υ.

Δείτε επίσης

Εύσημα Θεοδωρικάκου σε τέσσερις αστυνομικούς για την οικονομική στήριξη ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα ληστείας

«Για να είσαι καλός αστυνομικός είσαι σίγουρα και καλός άνθρωπος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός …